Binnen de sportvisserij geldt het diepzeevissen (big-game fishing/offshore fishing) als het meest ultieme en het meest tot de verbeelding sprekende vorm van sportvissen. Zeker als je deze hobby mag uitoefenen in het kraakheldere oceaanwater waarmee Curaçao wordt omspoeld. Een oceaan die bovendien tjokvol met zeer grote vissen zit. Wie in de havens van het middelste ABC-eiland rondkijkt, ziet de boten van de plaatselijke vissers, maar ook ultramoderne vissersboten van de sportvissers liggen.
Locale vissersboot.
De meestvoorkomende zeevissen die in de wateren van Curaçao rondzwemmen en gevangen kunnen worden zijn echte bonito’s (gestreepte tonijnen/skipjacktonijnen), grootoogtonijnen en wahoo’s. Als je je zinnen echter hebt gezet op dorades, marlijnen en speervissen moet je meer skils, geduld en geluk hebben. Echte bonito’s behoren tot de familie van de makrelen en kunnen rondzwemmen in grote scholen van meer dan tienduizenden exemplaren. Grootoogtonijnen ressorteren onder de familie van de makrelen en kunnen lengtes krijgen van meer dan 250 centimeter. Wahoo’s behoren tot de familie van de makrelen. Dorades behoren tot de familie van de zeebrasems. Marlijnen ressorteren tot de familie van de zeilvissen en kunnen uitgroeien tot lengtes van meer dan 4,5 meter met een gewicht van over de 750 kilogram. Bovendien kunnen ze enorme snelheden ontwikkelen tot meer dan 90 kilometer per uur. Speervissen behoren tot de familie van de zeilvissen en zwemmen doorgaans dicht aan het wateroppervlakte.
Eén van de populairste vissen voor sportvissers in de Caribische Zee is de goudmakreel (mahi mahi, dolfijnvis of dorado). Op Curaçao wordt de goudmakreel dradu genoemd. De goudmakreel is niet alleen heel smakelijk, het is ook een geweldige sportvis; je moet echt een gevecht leveren om hem aan boord te krijgen! Goudmakrelen zijn geen solitair levende dieren, maar vormen scholen van meer dan twintig exemplaren. Zoals de naam al doet vermoeden, hebben goudmakrelen een goude kleur. Het zijn vissen die zich zeer behendig en acrobatisch door het water bewegen. Goudmakrelen zijn niet 365 dagen per jaar in de wateren van Curaçao te vangen. In de maanden december en januari heb je kans om ze aan de haak te slaan, maar het hoofdseizoen speelt zich af in de maanden maart en april. Dat is de periode dat goudmakrelen terugkeren van de paaigronden. Deze paaigronden bevinden aan de Zuid-Amerikaanse kust.
Met name aan de west- en oostkant van het Caribische eiland wordt veel gevist. Daarnaast is Klein Curaçao een populaire locatie om te zeevissen. De afstand tussen Curaçao en Klein Curaçao bedraagt twaalf kilometer. Het is ongeveer anderhalf uur varen om op het onbewoonde eiland te komen. Vaak wordt er op twee manieren op Curaçao gevist: met hengels en met zogenaamde rosario’s. Rosario’s zijn loodlijnen die door het water slepen en bijzonder effectief zijn. Met rosario’s worden derhalve veel grote diepzeevissen gevangen.
Op Curaçao is het niet toegestaan om met harpoenen (het zogenaamde speervissen) of netten vissen aan het water te onttrekken. Voor één vissoort wordt echter een uitzondering gemaakt: de koraalduivel. De koraalduivel is een vissoort die van origine niet in de Caribische Zee voorkomt en heden ten dage is uitgegroeid tot een heuse plaag. Het zijn ware vreetmachines die alles opeten en daardoor zeer bedreigend zijn voor de overige rifbewoners. Derhalve is het toegestaan om de koraalduivels te bejagen met mini-harpoenen. Ook in de havens en bij de officiële duiklocaties zijn vissers niet welkom.
Voor iedereen die op Curaçao wil gaan vissen, maar niet te veel geld wil uitgeven, bestaat de mogelijkheid om gewoon aan wal te blijven. Daarnaast kun je ook met een kleine boot of klein zeilschip over ondiep water varen en proberen om de vissen te laten bijten. Als je echter de ambitie hebt om grote diepzeevissen te gaan bejagen, is een vissersboot onontbeerlijk. Grofweg zijn er dan twee opties: of je huurt een vissersboot zonder kapitein en bemanning, of je stapt aan boord van een vissersboot mét kapitein én bemanning.
Moderne vissersboot in haven Curaçao.
Als je met een bemande vissersboot meegaat, is het niet belangrijk of je wel of niet kunt zeevissen. De bemanning legt uit hoe het werkt en helpt zonodig waardoor je toch kunt zeevissen. Een ander voordeel van een bemande vissersboot is dat zij precies weten wat de beste visspots van Curaçao zijn. Eén van de vismethodes die wordt ingezet is het zogenaamde ‘trowlend fishing’. Tijdens dit ‘trollend vissen’ liggen de vislijnen in het water onderwijl de boot vaart. Als je beet hebt, ga je in een speciale ‘vechtstoel’ zitten.
De vissersboten van Curaçao zijn doorgaan groot genoeg om naast het vissen lekker te kunnen zonnen, loungen en relaxen. Dus ook de leden van de familie die niet willen zeevissen, kunnen gewoon mee aan boord om toch een leuke dag te hebben op de volle Caribische Zee. Uiteraard is er ook een bar op het schip aanwezig waardoor je lekker kunt nippen aan koude frisdrankjes, biertjes, wijntjes, fruit-punch, et cetera.
Diepzeevissen op Curaçao is helaas vrij prijzig. Als je de hele dag op de Caribische Zee gaat vissen en een boot afhuurt, mag je 900 dollar op tafel leggen (voor maximaal zes personen), voor een halve dag wordt 400 dollar in rekening gebracht (voor maximaal zes personen) en voor driekwart dag ben je 550 dollar lichter (voor maximaal zes personen). Vaak wordt afgesproken dat 30% van de vangst voor de chatergasten is en 70% voor de crew!