Curaçao leent zich er prima voor om met de fiets of mountainbike verkend te worden. Sommige delen van het eiland zijn namelijk niet of nauwelijks met normale auto’s of met het openbaar vervoer bereikbaar. Vaak zijn dit hele mooie, ruige gebieden met een fraaie flora en fauna; heel prettig om doorheen te fietsen of moutainbiken dus! Het 'off-the-road' fietsen en mountainbiken heeft natuurlijk grote voordelen, je hebt geen hinder meer van het drukke verkeer en kunt met volle teugen genieten van het unieke landschap van Curaçao. Daarnaast is het ook een leuk idee om het kleurrijke Willemstad met de fiets of mountainbike te verkennen!
Op Curaçao gelden de internationale verkeersregels en wordt er rechts op de weg gereden. Voor het vervoer op het eiland gebruiken Curaçaoënaars het liefst een auto, een hele grote auto. De typische Nederlandse fietscultuur zul je dus op het middelste ABC-eiland niet aantreffen. Naast toeristen zijn het vooral veel Nederlanders die op Curaçao werken of stage lopen die zich met de fiets of mountainbike verplaatsen. Op het eiland kan het bij tijd en wijle hard regenen waardoor de niet-geasfalteerde wegen het zwaar te verduren krijgen en dus óók de mensen die daar overheen willen fietsen of mountainbiken. Ook als de weersomstandigheden voor het fietsen ideaal of mountainbiken zijn, vormen de niet-geasfalteerde wegen en paden een uitdaging. Het is overigens wel verstandig om altijd een bandenplaksetje mee te nemen tijdens het fietsen of mountainbiken; de kans op een lekke band is op de rotsige Curaçaose ondergrond altijd aanwezig!
Om de fietsveiligheid te verhogen, is het op Curaçao verplicht om een fietshelm te dragen; dit in tegenstelling tot Nederland. Door het dragen van een fietshelm ben je niet alleen beschermd tegen hoofdletsel bij een eventuele val, het beschermt je hoofd ook tegen mogelijke zonnebrand. Meestal kun je een fietshelm huren/lenen op de plek waar je ook een fiets of mountainbike huurt. Het is daarnaast ook verstandig om een mobiele telefoon mee te nemen. Op die manier is het altijd mogelijk om in geval van pech of nood te bellen.
Het tropische klimaat van Curaçao zorgt ervoor dat het niet verstandig is om er op het heetst van de dag te gaan fietsen of mountainbiken. Je kunt het best vroeg in de ochtend of laat in de middag op je fiets of mountainbike stappen. Op die momenten heerst er namelijk een zeer aangename temperatuur. Op Curaçao duren de dagen en nachten even lang; de zon komt ’s ochtends om zeven uur op en verdwijnt ’s avonds om zeven uur achter de horizon. Het is belangrijk om te zorgen dat je voor het donker weer thuis bent van je fiets- of mountainbiketocht. Als het donker is, is het namelijk gevaarlijk om op de wegen van Curaçao te fietsen. De andere weggebruikers kunnen je dan gemakkelijk over het hoofd zien en je kunt niet goed zien wat de kwaliteit van de wegen is; of er gaten of scheuren in de weg zitten bijvoorbeeld!
Het is belangrijk vooraleer je gaat fietsen of mountainbiken om jezelf goed in te smeren met een zonnecrème (met een hoge beschermingsfactor) en een zonnebril op te zetten. Op Curaçao waait bijna altijd de verkoelende noordoostpassaatwind, hierdoor is de gevoelstemperatuur aangenaam, maar ondertussen kun je jezelf lelijk verbranden. Zorg ook dat je tijdens het fietsen of mountainbiken voldoende drinkt, om uitdroging en daarmee een vervelende zonnesteek te voorkomen. Bovendien is een goedgevulde maag is tijdens het fietsen op het eiland onontbeerlijk, daarmee omzeil je een nare hongerklop. Preventief eten en drinken dus!
Op het eiland zijn verschillende mountainbikeroutes van verschillende niveaus uitgezet. De meestbekende mountainbikeroute is de ‘Jan Thiel & Caracasbaai mountainbikeroute’. Curaçao kent meer dan driehonderd kilometer bewegwijzerde fietsroutes, hierdoor leent het Caribische eiland uitermate goed voor de fietssport. Naast de wildernis van Curaçao, kun je natuurlijk met een fiets of mountainbike prima de steden en dorpen van het eiland ontdekken.
Op Curaçao kun je ook deelnemen aan een begeleide fiets- en of mountainbiketochten. Op deze manier is het mogelijk om met een ervaren gids de fiets-hot-spots van het Caribische eiland te verkennen en hoef je je verder geen zorgen te maken. Sinds een paar jaar zijn er op Curaçao zelfs verschillende fietsclubs opgericht; het is voor de liefhebbers mogelijk om met de fietsclubleden lekker op het eiland te trainen!
Iedereen die op vakantie gaat naar Curaçao en graag wil gaan fietsen of moutainbiken, zal er een fiets of mountainbike moeten huren. Uiteraard zijn er op eiland veel plekken waar je fietsen of mountainbikes kunt huren. Bovendien stellen veel hotels & resorts (gratis) fietsen of mountainbikes voor hun gasten beschikbaar!