De onderwaterwereld van Curaçao valt te ontdekken door een persluchtflesje om te gespen, als je echter letterlijk boven het water van het eiland wilt vertoeven kun je gaan parasailen en hijs je jezelf in een stevig harnas die in verbinding staat met een parachute. Deze combinatie wordt dan door een krachtige speedboot voortgetrokken. Parasailing is een spannende en avontuurlijke activiteit.
Let op! Het is ons momenteel niet duidelijk of parasailing op Curaçao nog wordt aangeboden.
De parasailingboten zijn speedboten met een speciaal geprepareerd achterdek. Op dit achterdek wordt de parasailer middels een harnas vastgegespt aan een al open zijnde parachute. Op het moment dat de powerboat gas geeft, wordt de parasailer opgehesen en zweeft hij binnen een paar tellen boven de azuurblauwe oceaan. De snelheid van de boot bepaalt of de parasailer stijgt of daalt. Aan het einde van de sessie wordt de lier weer binnengehaald en landt de parasailer weer keurig met droge voetjes op het achterdek van de razendsnelle boot. Op Curaçao wordt de parasailer opgetrokken naar een hoogte van honderd tot tweehonderd meter. Met parasailing kunnen zelfs hoogtes van vierhonderd meter worden gehaald. Het spreekt voor zich dat je dan een majestueus uitzicht geniet en de contouren van het eiland precies kunt volgen. Bij helder weer is het zelfs mogelijk om de kustlijnen van Venezuela, Aruba en Bonaire te zien liggen.
Als de parasailer eenmaal op grote hoogte is, verdwijnt het geluid van de powerboat en komt hij of zij in een serene rust te hangen. Als parasailer voel je jezelf even onderdeel van de beroemde BBC-serie Earthflight. Je vliegt als het ware als een machtige adelaar met de kust- en zeevogels mee op hun vogelvlucht.
Maar je komt niet alleen dicht bij vogels in de buurt, ook als je een blik op de onderliggende Caribische Zee werpt heb je een soort helikopterview. Met een beetje geluk zie je dan dolfijnen die vrolijk uit het water springen, zeeschildpadden die naar de noodzakelijke lucht happen, vliegende vissen die uit het water jumpen om aan roofvissen te ontkomen en immens grote roggen die sierlijk met het wateroppervlak spelen.
Het oppervlakte van de parachutes bij parasailing zit tussen de tachtig en honderdtachtig vierkante meter. Op de lier van de parasailparachute komt derhalve een enorme druk je staan. Trekkrachten van meer dan negenduizend kilogram zijn dan ook geen uitzondering. Het is dus heel belangrijk dat de parasailingaanbieders over goed materiaal beschikken. Anders kan deze sport levensgevaarlijk worden.
Het parasailing op Curaçao is gelukkig heel veilig. De watersportbedrijven die het aanbieden zijn aan zeer strenge veiligheidsregels onderworpen. De kapitein en de bemanning houden constant alles in de gaten: de windrichting, stroming, golven en het overige waterverkeer. Aan boord liggen uiteraard reddingsvesten en diverse setjes met eerste hulpmiddelen. Bovendien staat de boot in radioverbinding met de kustwacht in geval van nood.
Om te willen parasailen hoef je niet kunnen zwemmen: iedere deelnemer krijgt een reddingsvest oftewel drijfvest aan. Kinderen vanaf zes jaar mogen parasailen, maar zij gaan nooit alleen. Zij worden tezamen aan een harnas geklikt met een persoon die ouder is. Vanaf twaalf jaar mag er wel alleen geparasaild worden, mits de ouders daarvoor getekend hebben.
Een ieder die op de weegschaal gaat staan en de wijzer voorbij het streepje de vijftig kilogram ziet schuiven, mag ook mee. Als de wijzer echter voorbij het streepje van tweehonderd kilogram schuift, betekent dat er helaas niet geparasaild mag worden. Je kunt ook met twee of drie personen (double flights, triple flights) tezamen parasailen. Een parasailing tripje duurt doorgaans vijftien minuten.