Curaçao is tegenwoordig een belangrijke Caribische bestemming voor sportklimmers (rotsklimmers). Op het eiland bevinden zich verschillende kalksteen kliffen en rotsen die geschikt zijn om te beklimmen. De klimgebieden op Curaçao zijn heel gemakkelijk met een auto te bereiken; je hoeft vervolgens niet ver te lopen om op de locaties te komen. Het Benedenwindse Eiland is gezegend met verschillende zogenaamde behaakte klimgebieden; hetgeen betekent dat de klimroutes al zijn uitgezet met klimhaken. De bekendste klimgebieden van Curaçao zijn de Christoffelberg (niet-behaakt), Fort Beekenburg (behaakt), Roi Ricon (behaakt) en de Piscadera Area (behaakt).
De Christoffelberg (Sint-Christoffelberg of Seru Christoffel) is de hoogste berg van Curaçao. De berg is vernoemd naar de heilige Christoffel van Lycië en heeft een hoogte van 372 meter; daarmee is de Christoffelberg op de twee na hoogste berg van het Koninkrijk der Nederlanden. Alleen de Mount Scenery (887 meter) op Saba en The Quill (601 meter) op Sint Eustatius zijn nog hoger. Om de top van de Sint-Christoffelberg te bereiken, ben je ruim een uur onderweg. Er loopt een pad naar het ‘dak van Curaçao’; je hoeft dus geen klimmateriaal mee te nemen. Alleen vlak onder de top moet er even geklauterd worden en heb je je handen en voeten nodig. Bovenop de berg kun je van een panoramisch uitzicht genieten en zal het je opvallen hoe groen Curaçao is!
Roi Ricon ligt halverwege aan de oostkant van Curaçao; vlak in de buurt van het vliegveld; Curaçao International Airport. Roi betekent droge rivierbedding. Bij de rotsformaties van Roi Ricon zijn 18 routes (gradaties 4b-7) te klimmen. Deze routes bevinden zich in 4 sectoren. Een touw van 30 meter is voldoende.
Piscadera Area ligt halverwege aan de westkant van Curaçao. Bij de rotsformaties van Piscadera Area zijn 25 routes (gradaties 5b-7c) te klimmen. Deze routes bevinden zich in 4 sectoren. Een touw van 60 meter is voldoende.
Curaçao is gezegend met een tropisch klimaat. Dankzij de noordoostpassaatwind is het er aangenaam, maar gedurende de middag is het toch te heet om heel actief te zijn. Als je dus de ambitie hebt om te gaan klimmen, kun je dat het beste doen tijdens de ochtend of late middag; dat zijn de momenten dat het nog prettig is. Je moet ook voldoende water meenemen en een hoofdeksel dragen. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de onbedekte huid is ingesmeerd met een hoge beschermingsfactor. Dit allemaal om huidverbranding en een zonnesteek te voorkomen. Het is ook verstandig om een anti-mugmiddel te gebruiken. Degelijke (klim)schoenen zijn vanzelfsprekend een must!
Rotsklimmen is uiteraard niet geheel zonder risico’s. Maar ervaren klimmers weten wat ze doen. Als je geen geoefendheid met klimmen hebt, is dat geen probleem. Op het eiland kun je namelijk klimcursussen volgen die je voorbereiden op veilig klimwerk. Het is niet verstandig om solo te gaan klimmen; dat is te gevaarlijk. Je kunt uiteraard je eigen klimmateriaal (touwen, gordels, slinges, carabiners, achten, et cetera) meenemen, maar deze spullen kun je ook huren.