Facebook Google+

Kajakken en kanoën

Kajakken en kanoën (kanovaren) zijn twee watersporten die heerlijk zijn om te beoefenen op het zonnige Curaçao. Het eiland wordt uiteraard omspoeld door de Caribische Zee en telt daarnaast talloze inhammen, baaien, lagunes, meertjes, binnenmeertjes, grotten en mangrovebossen waar het zalig is om met een kajak of kano rond te peddelen.

Verschil tussen kajak en kano

Helaas worden de termen kajakken en kanoën vaak door elkaar heen gebruikt, ondanks het feit dat er duidelijke verschillen zitten tussen de twee watersporten. Dit heeft vooral te maken met het materiaal dat gebruikt wordt. Bij een kajak is het dek gesloten en kruipt de kajakker aan boord door via een instapgat (kuip). Bij een kano daarentegen is het dek open en kan de kanoër zo aan boord stappen.

Bij het kajakken wordt gebruik gemaakt van twee type kajaks; het zogenaamde sit-in type en het sit-on-top type. Kajakkers die over veel ervaring beschikken kiezen doorgaans het sit-in type, beginnende kajakkers kunnen beter voor het sit-on-top type kiezen.

Een ander verschil tussen kajakken en kanoën heeft te maken met de voortstuwing; bij het kajakken wordt gebruik gemaakt van een dubbelbladige peddel en bij het kanoën van een enkelbladige peddel. Daarnaast zijn er één-, twee- en driepersoons kajaks en één-, twee- en driepersoons kano’s te verkrijgen.

Spaanse Water

Eén van de populairste plekken om te gaan kajakken op Curaçao is het Spaanse Water. Het Spaanse Water ligt in het zuidwesten van het Caribische eiland en is een fantastische locatie om het water op te gaan. Veel aanbieders van kajaktours op Curaçao varen derhalve op het Spaanse Water.

Als je deelneemt aan een georganiseerde kajaktour zorgen de aanbieders vaak ook voor veiligheidsvesten, waterdichte tassen en snorkelspulletjes. Uiteraard hebben de kajakgidsen veel kennis van de Curaçaose natuur (flora en fauna) en kunnen ze je naar de mooiste plekken op het water brengen.

Heel bijzonder zijn de nachtelijke kajaktours die ook aangeboden worden. Hierbij word je door de maan verlicht terwijl je op het warme, kristalheldere water aan het peddelen bent. Dit geeft een extra dimentie aan het kajakken. Uiteraard kun je op Curaçao ook gewoon zelfs een kajak huren en er zonder gids op uittrekken. Er zijn verschillende watersportbedrijven op het middelste ABC-eiland waar de kajaks voor één of meerdere dagen kunt huren.

Kajakken op Curaçao

Piscadera Baai

Mensen die van de natuur houden gaan kajakken in de Piscadera Baai. De Piscadera Baai ligt iets ten westen van Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. Langs de rand van de Piscadera Baai groei mangrove. Mangrove is een bijzondere boomsoort die kan overleven in het zoute zeewater. De boom is via een ingenieus systeem in staat om van onbruikbaar zoutwater bruikbaar zoetwater te maken. In de baai van Piscadera groeien drie soorten mangrove: wit, rood en zwart.

Mangrove wordt ook wel de kraamkamer van de oceaan genoemd. Het leeuwendeel van vissoorten die op het koraalrif van Curaçao leven zijn uit hun eitjes gekomen tussen het netwerk van wortels van het mangrove dat op Curaçao groeit. Het is een geweldige ervaring om het mangrovebos via een kajak te verkennen.

Ook buureiland Bonaire beschikt over een prachtig mangrovebos. Het mangrove van het Nederlandse duikeiland bevindt zich in Lac Bay. Op Bonaire is het mangrovebos alleen met een kajak te bezoeken onder begeleiding van gecertificeerde gidsen.