Facebook Google+

Snorkelen

Wie aan duiken en snorkelen denkt binnen de Caribische archipel, denkt in eerste instantie aan Bonaire. Jaarlijks vliegen tienduizenden onderwatersportliefhebbers naar dit boemerangvormige Nederlandse eiland om daar van de onaangetaste koraalriffen en zijn kleurrijke bewoners te genieten. Bonaire heeft talloze kantduiklocaties waardoor je op een heel gemakkelijke manier het water kunt betreden en vrijwel direct omringd wordt door honderden kleurrijke vissen en andere zeebewoners.

Prachtige onderwaterwereld op Curaçao

Curaçao heeft een heel andere reputatie; het eiland staat bekend om zijn hagelwitte stranden, kosmopolitische hoofdstad Willemstad, koloniale landhuizen en uitbundig carnavalsfeest. Dat het middelste ABC-eiland ook een fantastische onderwaterwereld heeft, is één van de best bewaarde geheimen van de regio. Curaçao kan namelijk met het grootste gemak van de wereld als snorkel- en duiklocatie met Bonaire in competitie.

Om van de Curaçaose onderwaterwereld te kunnen genieten is het overigens niet noodzakelijk om jezelf in een duikersoutfit te hijsen en een duikerscursus te volgen. Ook met alleen een snorkeluitrusting kom je oog in oog te staan met betoverende papegaaivissen, elegante zeepaardjes, mythische hengelaars visjes, imponerende barracuda’s en talloze andere bijzondere bewoners van het koraalrif. Met een beetje geluk spot je zelfs dolfijnen of zeeschildpadden, uiteraard een onvergetelijke ervaring!

De mooiste delen van rif bevinden zich niet op grote dieptes, maar zijn vanaf het wateroppervlak goed te bekijken en eventueel te fotograferen of filmen. Snorkelaars die bovendien de vaardigheid bezitten om een hoekduikje te maken, kunnen dichter bij het koraal komen dat op zich op grotere dieptes bevindt.

Het grootste Benedenwindse eiland kent overigens meer dan vijfenzestig verschillende snorkelspots, waar je heerlijk in de water kunt ronddobberen. De meeste snorkelspots liggen niet ver van de kant af, je hoeft dus niet eerst ver te zwemmen. Je kunt snorkelspulletjes in de koffer vanuit Nederland meenemen, maar er zijn op Curaçao ook voldoende duikscholen waar je snorkels, maskers en vinnen kunt huren.

Snorkelen op Curaçao

Goede voorbereiding

Het water op Curaçao is kristalhelder en heeft een aangename temperatuur, een wetsuit is dus niet nodig. Het is overigens wel aan te raden om niet alleen te gaan snorkelen. Evenals bij sportduiken kun je het beste met een buddy te water gaan. Er kan namelijk altijd een medisch probleem optreden, bijvoorbeeld een verlammende krampaanval. Zelfs de meest ervaren zwemmer, snorkelaar of duiker komt dan in grote problemen. Een buddy kan dan van levensbelang zijn.

De immer aanwezige zon op Curaçao is één van de redenen waarom mensen massaal naar het eiland togen. De temperatuur op Curaçao is altijd rond de dertig graden Celsius, echter door de immer aanwezige passaatwinden voelt het erg aangenaam. Maar daar schuilt ook een gevaar. Een onbeschermde huid kan snel verbranden zonder dat je daar in eerste instantie erg in hebt. Het is daarom belangrijk om de huid goed voor te bereiden als je de zon in gaat, óók als je gaat snorkelen.

Als je aan het snorkelen bent kan de zon zijn stralen doorlopend afvuren op een onbedekte rug. Een rug die ook nog eens bij tijd en wijle een laagje water over zich heen krijgt, hetgeen een versnelling aan het verbrandingsproces geeft. Het is daarom belangrijk om de rug en ledematen goed in te smeren met een waterafstotende zonnebrandcrème of T-shirt te dragen als je te water gaat om te snorkelen.