Facebook Google+

Supboarden

Na skateboarden en wakeboarden is er de laatste jaren een andere 'board-sport' enorm populair geworden: het supboarden. Oók op Curaçao! Met supboarden wordt 'stand up paddle surfing' bedoeld en kom je op plaatsen van het Curaçaose water waar je anders niet kunt komen. Andere namen voor deze hippe watersport zijn: staande peddelen, stand up paddle-boarden, supsurfen, peddelsurfen, suppen of SUP-boarden.

Het supboarden lijkt in zekere zin op het golfsurfen, maar er zijn ook duidelijke verschillen. Golfsurfers liggen op hun board of staan geknield op hun plankje en paddelen met hun armen. Supboarders daarentegen staan recht op hun board en maken gebruik van een peddel. Het supboarden heeft vanaf Hawaï heel de wereld veroverd.

In tegenstelling tot het golfsurfen is het supboarden heel gemakkelijk om te leren. Als het niet harder waait dan windkracht vier, kan iedereen het kristal heldere water van Curaçao op, om vervolgens deze fantastische sport te beoefenen. Als je gaat supboarden kun je je als een kameleon gedragen: op de golven waan je jezelf als een golfsurfer en op rustig, vlak water kun je jezelf al peddelend voortbewegen.

Tijdens het supboarden combineer feitelijk je twee dingen: lekker sporten én genieten van de natuur die aan je voorbij trekt. Gedurende het supboarden wordt er een stevig beroep gedaan op het evenwichtsorgaan. Gelukkig is de minimale lengte van de supboard drie meter, zodat je daar veel steun aan ondervindt. Doordat alle spieren (benen, armen, buik en rug) ingezet worden, heeft het supboarden zich bewezen als een complete workout. Bovendien verbrand je tijdens het paddelen heel veel calorieën.

Als je op Curaçao gaat supboarden is de kans heel groot dat je onderweg veel unieke dieren tegenkomt zoals: naar adem happende zeeschildpadden, vrolijk springende dolfijnen en naar vis duikende pelikanen. Op het zonovergoten eiland zijn heel veel plaatsen waar je heerlijk kunt supboarden zoals: op Spaanse Water, op de zoutpannen van Jan Thiel en langs de Pontjesbrug en Handelskade in Willemstad.

Op Curaçao zijn verschillende watersportbedrijven die het supboarden aanbieden. In de lobby’s van de hotels en resorts van het Benedenwindse Eiland liggen vaak folders met de aanbieders van watersporten op Curaçao, waaronder het supboarden.