Landhuis Dokterstuin

Landhuis Dokterstuin staat in het noordoosten van Curaçao en heeft als bijnamen Dokter en Klein Ascencion. Vlak in de buurt van Landhuis Dokterstuin bevinden zich twee andere koloniale landhuizen: Landhuis Ascencion en Landhuis Patrick. Van het laatstgenoemde landhuis is alleen nog een ruïne over.

Beschrijving

Landhuis Dokterstuin is met twee verdiepingen een indrukwekkend bouwwerk te noemen. De onderste verdieping is groter dan de bovenste. Het okergeelgekleurde landhuis heeft een schilddak met rode dakpannen, maar zonder dakkapellen. Het landhuis heeft twee aan elkaar grenzende zijvleugels van één bouwlaag met in de lengteas gepositioneerde zadeldaken. Verder zijn er eenlaagse voor- en achtergalerijen met aangebouwde daken aanwezig.

Het landhuis heeft een tuitgevel en raamluiken die groen en wit gekleurd zijn. Centraal in Landhuis Dokterstuin bevindt zich een mooie middenzaal. In deze middenzaal zijn originele Curaçaose meubelen te bekijken. Aan de voorzijde bevindt zich een klein centraal terras en hoekterrassen met een trap. Aanvullende constructies: stortbak en garage. Het oorspronkelijke landhuis is nog volledig aanwezig en verkeert in een goede staat.

Historie

Landhuis Dokterstuin dateert uit het einde van de 17de eeuw. Rondom het landhuis lag vroeger een plantage die de naam Dokterstuin droeg. Deze plantage werd toentertijd ook Klein Ascencion genoemd. De landhuizen oftewel plantagehuizen van Curaçao zijn de belangrijkste cultuurmonumenten van het grootste ABC-eiland.

Zowel Landhuis Dokterstuin als Landhuis Ascencion liggen op een plek die vroeger het terrein van een indianendorp was. Dit indianendorp luisterde naar de naam Ascencion. Met een oppervlakte van 526 hectare was Klein Ascencion één van de grootste plantages van het Caribische eiland. Nadat de slavernij op de Nederlandse Antillen werd afgeschaft konden de toen vrije slaven kleine percelen van Klein Ascencion pachten om daar vervolgens gewassen te gaan telen. Op deze manier probeerde de overheid de landbouw te stimuleren.

De plantages op Curaçao waren in eerste instantie bedoeld om de handelsschepen van de West-Indische Compagnie (WIC) te bevoorraden. De WIC zette gedurende haar hele bestaan meer dan tweeduizend handelsschepen in die op de West voerden. In de loop van de tijd verkocht de WIC veel van diens plantages op Curaçao aan Nederlandse handelaren en particulieren. Deze gefortuneerde lieden lieten vervolgens indrukwekkende landhuizen op de plantages bouwen, liefst in een stijl die ze thuis in Nederland ook kende.

De overheid werd gedurende de tweede helft van de 19de eeuw eigenaar van Landhuis Dokterstuin. Decennialang fungeerde het landhuis vervolgens als onderkomen voor gouvernementsartsen. In 1996 is het landhuis grondig gerestaureerd.

Huidige functie

Tegenwoordig bevindt zich in de overdekte tuin van Landhuis Dokterstuin een geweldig restaurant (Komedor Krioyo), waar je van heerlijke lokale gerechten van de authentieke Creoolse keuken kunt genieten. Het restaurant is iedere dag van de week geopend van 09.00 tot 19.00 uur. In veel Curaçaose landhuizen zijn heden ten dage horecagelegenheden gevestigd. Andere landhuizen zijn ingericht als hotel, museum, galerij of kunstatelier.

Toegankelijkheid

Het terrein en het landhuis zijn toegankelijk voor het publiek.

Adres

Weg naar Westpunt z/n Curaçao.

Het is heel gemakkelijk om Landhuis Dokterstuin te vinden voor belangstellenden en culinairen. Je neemt vanuit de hoofdstad van Curaçao de weg naar de Westpunt en na verloop van tijd komt het fraaie landhuis in zicht. Het landhuis ligt vrijwel tegenover Landhuis Ascencion. De afstand tussen Willemstad en Landhuis Dokterstuin bedraagt ongeveer achttien kilometer.

 

Terug naar het overzicht landhuizen op Curaçao.

Auto Huren Curaçao
Avis huurauto Curaçao Wil jij Curaçao verkennen? Met een huurauto van Sunny Cars huur je jouw huurauto zorgeloos!
Vliegtickets Curaçao
Vliegtickets KLM naar Curaçao Wil jij voordelig vliegen naar Curaçao? TUIfly vliegt dagelijks naar Curaçao! Boek je vliegticket voor de beste prijs!
Excursies Curaçao
Guide And Go Excursies op CuraçaoHeb jij altijd al willen zwemmen met dolfijnen op Curaçao? Boek jouw favoriete excursie bij Guide and Go!
Vakanties Curaçao
Aanbiedingen vakantie naar CuraçaoBen jij op zoek naar een leuke vakantie naar Curaçao? Bij TUI vind je altijd de beste aanbiedingen en last minutes!

Tip! Avila Beach Hotel

Zwemmen met dolfijnen Curaçao Het Avila Hotel ligt op een prachtige locatie in Willemstad en het heeft een directe ligging aan twee privé-stranden. Ideaal voor een onvergetelijke vakantie op Curaçao! Beoordeeld met een 8.8! Meer info en boeken

Tip! Zwemmen met schildpadden!

Zwemmen met zeeschildpadden op Curaçao Zwemmen met schildpadden is een wens van velen. Op Curaçao is het mogelijk om deze wens uit te laten komen! Het zwemmen met deze prachtige dieren is een ervaring die je nooit meer vergeet! Je gaat met een gids naar een privéstrand waar veel schildpadden komen. Een snorkeluitrusting is bij de trip inbegrepen. Tijdens het snorkelen worden foto's gemaakt, deze worden na afloop gratis naar je gemaild. Beoordeeld met een 5.0 uit 5.0 sterren! Meer info en boeken
  • TUI
  • De Vakantie Discounter
  • Prijs Vrij Vakanties
  • Vakantie Curacao inclusief huurauto By June
  • Vakantie Curacao inclusief huurauto By June