Iets ten zuiden van het Schottegat in Willemstad, net buiten de Schottegatweg Zuid, bevindt zich Landhuis Hel. Dit monumentale landhuis heeft drie bijnamen: Landhuis Paradijs, Landhuis Tevredenheid en Landhuis Onverwachts. Nabij Landhuis Hel ligt een ander historisch landhuis: Landhuis Parera. Landhuis Parera heeft één bijnaam: Landhuis Berg Carmel. Tegenover Landhuis Hel stond nog een landhuis: Landhuis Vagevuur met als bijnaam Landhuis Hof en Berg. Landhuis Vagevuur werd in 1830 afgebroken.
Het pastelgeelgekleurde Landhuis Hel bevindt zich op een verhoogd platform. Het historische gebouw heeft één verdieping en een rechthoekige plattegrond. De kern heeft een schilddak met zwarte dakpannen en is omgeven door galerijen. Aan beide lange zijden van het dak zijn twee dakkapellen en aan de korte dakuiteinden bevindt zich één dakkapel. De kozijnen van de dakkapellen zijn wit. Aan de voorkant van het landhuis is een terras met brede trap. Onder het achterterras bevindt zich een gewelfde cisterne (waterput). Op het terrein staan verder nog twee andere gebouwen.
Landhuis Hel werd aan het einde van de 18de eeuw gebouwd en fungeerde als buitenverblijf voor de welgestelden van Curaçao. Zij verbleven daar tijdens de weekenden. Waar nu Landhuis Hel staat, bevond zich aan het begin van de 18de eeuw Plantage Backer. Een deel van Plantage Backer werd later zelfstandig en ging verder als Plantage Lesch den Dorst.
Landhuis Hel raakte een paar eeuwen geleden ‘letterlijk’ betrokken bij een tragische gebeurtenis op het eiland. Op 15 september 1778 vond in de Sint Annabaai een gigantische ontploffing plaats op oorlogsfregat Alphen waarbij rondvliegende blokstukken tot aan Landhuis Hel reikten.
Het verhaal van oorlogsschip Alphen spreekt tot de verbeelding en is in nevelen gehuld. Het is vroeg in de ochtend op 15 september 1778 als de mensen in de Sint Annabaai de schik van hun leven krijgen na een serie oorverdovende knallen. Daaropvolgend vliegen stukken hout, koperen platen en menselijke lichaamsdelen met hoge snelheid door de lucht heen.
Al snel wordt duidelijk dat oorlogsfregat Alphen was ontploft. Van de 227 opvarenden vinden 204 mensen de dood. Over de oorzaak van deze tragedie bestaat onder geschiedkundigen geen consensus. De Alphen werd tien jaar lang ingezet tegen piraten die het gemunt hadden op de Nederlandse handelsschepen.
Het wrak van de Alphen ligt op de bodem van de Sint Annabaai op een diepte van 20 meter verspreid over een gebied van ongeveer 130 meter. In 1987 heeft het Instituut voor Archeologie en Antropologie van de Nederlandse Antillen (AAINA) onderzoek gedaan naar het beroemde wrak.
Na 2000 werd het onderzoek naar de Alphen voortgezet door de Stichting Mariene Archeologie van de Nederlandse Antillen. Ondertussen zijn er meer dan tienduizend artefacten veiliggesteld, hersteld en onderzocht. Een deel van de artefacten is als permanente tentoonstelling te bewonderen in het Maritiem Museum Curaçao. Dus als je kanonnen, glas en keramiek wil zien van een historisch schip, grijp je kans.
In het Rijksmuseum in Amsterdam zijn bovendien verschillende etsen te bewonderen van het noodlot van de Alphen van de Amsterdamse kunstenaar Simon Fokke met als titel ‘Het Springen van ’s Lands Oorlogsschip Alphen voor Curaçao’. Fokke leefde van 1712 tot 1784.
Landhuis Hel is een officieel monument en eigendom van de Curaçaose overheid. Het landhuis heeft in de loop van tijd veel functies gehad. Zo was van 2009 tot en met 2014 Sportstichting Sedreko in Landhuis Hel gevestigd.
Landhuis Hel is niet toegankelijk voor belangstellenden.
Berg Altena z/n, Willemstad, Curaçao
Terug naar het overzicht landhuizen op Curaçao.