Iets ten oosten van de Jan Kok Baai, saliña Jan Kok en saliña Hermanus, bevindt zich Landhuis Hermanus. Dit deel van Curaçao is groen en bestaat uit verschillende natuurgebieden. Landhuis Hermanus heeft één bijnaam: Landhuis Oud Sint Marie. Nabij Landhuis Hermanus ligt één ander historisch landhuis: Landhuis Jan Kock (Landhuis Arrian Kok, Landhuis Zevenhuizen). Vlakbij Landhuis Hermanus bevond zich Landhuis Korporaal (Landhuis Zorgvlied), maar dit landhuis bestaat niet meer.
Het pastelgeelgekleurde Landhuis Hermanus; met rode dakpannen, witte daklijsten en een puntgevel, wordt gekenschetst door verschillende bouwstijlen: aan de voorkant zien we de neoclassicistisch stijl, terwijl de achterkant gebouwd is volgens de traditionele stijl. Het kerngebied van het voorste deel van het landhuis heeft twee verdiepingen en een galerij. Boven de kern bevindt zich een zadelzak met (ornamenten) versierselen en boven de galerij zit een lessenaarsdak.
Het achterste deel van Landhuis Hermanus bestaat uit een eenlaags kerngebied dat aan drie zijden wordt omringd door galerijen en een fogon. Een fogon is een uitbouw in de keuken voor de oven. Bij dit landhuis heeft de fogon een hoge historische waarde. Boven de kern zit een zadeldak en boven de galerijen een schuin dak. Rondom Landhuis Hermanus bevindt zich een verhoogd terras met aan drie zijden trappen. Naast het voorste terras bevindt zich overdekte waterput.
Zowel de architectonische historische als cultureel historische waarde van Landhuis Hermanus zijn hoog. Op de keper beschouwd bestaat het landhuis uit twee delen met verschillende bouwstijlen uit verschillende tijdsgewrichten. Landhuis Hermanus speelde ook een rol in de slavenopstand van 1795 in Curaçao. Bovendien is de setting van het landhuis in het landschap bijzonder.
De plantage werd in 1650 door de West-Indische Compagnie (WIC) gesticht en had een grootte van 250 hectare. Op de plantage werd grootschalig maïs verbouwd en zout gewonnen in saliña Santa Maria. Saliña Santa Maria ligt nabij Landhuis Hermanus. In 1716 werd de plantage verkocht aan Hermanus Stork. Naar deze eigenaar is het landhuis vernoemd.
Tijdens bovengenoemde slavenopstand van 1795 is brandde het oorspronkelijke landhuis af. Het huidige landhuis werd rond 1800 gebouwd, maar in de loop van de tijd zijn er tal van toevoegingen aangebouwd. Ondanks het feit dat Landhuis Hermanus een officieel monument van Curaçao is, bevindt het zich in een slechte staat.
De omgeving van Landhuis Hermanus is adembenemend en bestaat uit twee natuurgebieden: Rif St. Marie en Hermanus. Om deze gebieden voor toeristen aantrekkelijk te maken, zijn ze sinds 2021 met elkaar verbonden resulterend in het nieuwste natuurpark van Curaçao: National Park Rif St. Marie-Hermanus (Rif St. Marie-Hermanus National Park). Centraal in dit gebied ligt de Jan Kok Baai (Zoutpannen van Jan Kok).
In bovengenoemd jaartal werd er tussen Rif St. Marie en Hermanus een brug aangelegd. De twee gebieden zijn namelijk van elkaar gescheiden door de Jan Kok Baai. Daar waar de Jan Kok Baai uitmondt in de Caribische Zee bevindt zich nu een brug.
De brug werd gratis door de Koninklijke Marine gebouwd in opdracht van de Caribbean Research and Management of Biodiversity (CARMABI). De brug heeft een lengte van achttien meter en bestaat uit hout en staal, en steunt op ingezonken beton. De brug is bedoeld voor wandelaars en fietsers, niet voor gemotoriseerde voertuigen.
In 2023 werd in National Park Rif St. Marie-Hermanus bij de Jan Kok Baai voor de bezoekers een uitkijktoren geplaatst. Vanuit deze uitkijktoren kun je van een panoramisch uitzicht genieten met de kans op het spotten van Caribische flamingo’s die zich graag ophouden in de Jan Kok Baai.
Mensen die het National Park Rif St. Marie-Hermanus willen verkennen, kunnen hun tentje opslaan achter Landhuis Hermanus waar in 2021 een speciale kampeerplaats is aangelegd. Evenals bovengenoemde brug werd de kampeerplaats door Defensie aangelegd, met gesloten beurs.
Landhuis Hermanus staat leeg.
Landhuis Hermanus en het terrein zijn niet toegankelijk voor belangstellenden.
Weg naar Sint Willibrordus z/n, Bándabou, Curaçao
Terug naar het overzicht landhuizen op Curaçao.