Riffort

De acht forten van Curaçao spreken bij vrijwel iedereen enorm tot de verbeelding. Het zijn unieke en puntgave overblijfselen van de rijke cultuur van het middelste Benedenwindse Eiland. Eén van de mooiste forten van Curaçao is ongetwijfeld het Riffort. Dit indrukwekkende bolwerk is gesitueerd ten westen van de ingang van de Sint Annabaai, midden in de centrum van Willemstad.

De diepe Sint Annabaai ligt aan de zuidkust van Curaçao en zorgt ervoor dat het oude centrum van Willemstad in twee delen wordt verdeeld. De Sint Annabaai zorgt bovendien voor de verbinding van de Caribische Zee met het Schottegat. Het Schottegat is de grootste natuurlijke haven van Curaçao. Sterker nog, het is de grootste natuurlijke haven van heel de wereld.

Rif Fort Curaçao
Riffort op Curaçao

Geschiedenis

Luitenant-generaal Krayenhoff werd in 1824 door Koning Willem 1 der Nederlanden aangewezen om de verouderde en vervallen verdedigingswerken op Curaçao te verbeteren. Krayenhoff gaf uiteindelijk de opdracht om het Riffort én het Waterfort te bouwen. In 1827 was het Waterfort gereed, twee jaar later in 1829 volgde het Riffort. Het Waterfort lag aan de overkant van de Sint Annabaai, tegenover het Riffort.

Toen het Riffort klaar was, was het bomvrij en bewapend met zesenvijftig kanonnen. Bezat het verder barakken voor de soldaten, een kruitmagazijn en een watertank. Net vóór de ingang van het Riffort werd een bomvrije koepel gebouwd. In deze ruimte werd een kolossale ketting bewaard waarmee men de ingang van de baai kon afsluiten waardoor er geen vijandelijks schepen konden opstomen. Deze ketting liep tussen het Riffort en het Waterfort.

Uiteindelijk verloor het Riffort in de loop van de tijd zijn militaire doel en werd het vervolgens een tijd lang gebruikt door een waterbedrijf. Tijdens de Tweede Wereldoorlog echter werd het Riffort in 1942 opnieuw operationeel. Op het riffort werden twee 37-mm-machinegeweren geplaatst. Ook werd er weer een ketting gespannen tussen het Riffort en het Waterfort. Ditmaal om Duitse U-boten te beletten dat zij de haven konden binnenvaren en schade konden berokkenen aan de kwetsbare olieterminals van het ABC-eiland.

Bezoek het Riffort

Heden ten dage is het Riffort voor iedereen toegankelijk en heeft het een nieuwe functie gekregen. Binnen de vestigingsmuur van het Riffort is namelijk in 2002 het Riffort Village gebouwd, een gezellig winkel- en entertainmentcentrum. In totaal zijn er in dit unieke openlucht winkelcentrum meer dan vijftig winkels en horecagelegenheden te vinden.

Het leeuwendeel van de winkels van Riffort Village bivakkeren in het hogere segment. Riffort Village vormt dan ook een grote aantrekkingskracht uit op de cruisepassagiers die vlak in de buurt van het Riffort massaal aan wal komen. De winkels van het Riffort Village zijn van maandag tot en met zondag geopend. Op de vestigingsmuur van het Riffort kun je bovendien van een geweldig uitzicht over Willemstad en de Caribische Zee genieten.

 

Terug naar het overzicht forten op Curaçao.

Auto Huren Curaçao
Avis huurauto Curaçao Wil jij Curaçao verkennen? Met een huurauto van Sunny Cars huur je jouw huurauto zorgeloos!
Vliegtickets Curaçao
Vliegtickets KLM naar Curaçao Wil jij voordelig vliegen naar Curaçao? TUIfly vliegt dagelijks naar Curaçao! Boek je vliegticket voor de beste prijs!
Excursies Curaçao
Guide And Go Excursies op CuraçaoHeb jij altijd al willen zwemmen met dolfijnen op Curaçao? Boek jouw favoriete excursie bij Guide and Go!
Vakanties Curaçao
Aanbiedingen vakantie naar CuraçaoBen jij op zoek naar een leuke vakantie naar Curaçao? Bij TUI vind je altijd de beste aanbiedingen en last minutes!

Tip! Avila Beach Hotel

Zwemmen met dolfijnen Curaçao Het Avila Hotel ligt op een prachtige locatie in Willemstad en het heeft een directe ligging aan twee privé-stranden. Ideaal voor een onvergetelijke vakantie op Curaçao! Beoordeeld met een 8.8! Meer info en boeken

Tip! Zwemmen met schildpadden!

Zwemmen met zeeschildpadden op Curaçao Zwemmen met schildpadden is een wens van velen. Op Curaçao is het mogelijk om deze wens uit te laten komen! Het zwemmen met deze prachtige dieren is een ervaring die je nooit meer vergeet! Je gaat met een gids naar een privéstrand waar veel schildpadden komen. Een snorkeluitrusting is bij de trip inbegrepen. Tijdens het snorkelen worden foto's gemaakt, deze worden na afloop gratis naar je gemaild. Beoordeeld met een 5.0 uit 5.0 sterren! Meer info en boeken
  • TUI
  • De Vakantie Discounter
  • Prijs Vrij Vakanties
  • Vakantie Curacao inclusief huurauto By June
  • Vakantie Curacao inclusief huurauto By June