Facebook Google+

Fort Waakzaamheid

Eén van de acht forten op Curaçao is Fort Waakzaamheid. Fort Waakzaamheid is gepositioneerd ten zuiden van de westelijke oprit van de Koningin Julianabrug. Fort Waakzaamheid is geen groot fort, feitelijk bestaat het fort uit slechts één bastion, een bastion dat uitkijkt over Otrabanda. Otrabanda is een wijk in de hoofdstad van Curaçao, Willemstad.

In het jaar 1800 vielen de Fransen Curaçao aan. De Fransen kwamen aan land bij Boka San Michiel. Nadat zij aan land waren gekomen zochten zij dekking in Otrabanda. Vanuit deze beschutting vielen zij vervolgens Fort Amsterdam aan. Tijdens de daarop vuurgevechten tussen de Fransen en de Hollanders werd de helft van de woningen in Otrabanda weggevaagd. Uiteindelijk werden de Fransen toch verslagen. Om Curaçao tegen een tweede Franse invasie te verdedigen, werd Fort Waakzaamheid in 1803 door de Hollanders gebouwd.

Het fort en diens bewoners werden in 1804 wel belegerd door de Engelsen onder leiding van William Bligh. William Bligh was de kapitein van HMAV Bounty. De HMAV Bounty was een schip van de Britse Marine waarop de beroemde Muiterij op de Bounty uitbrak.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft op Fort Waakzaamheid luchtafweer gestaan. Dit werd door de Amerikanen geplaatst en bestond uit een 37-mm-geschut en later uit 90-mm-luchtafweerkanonnen. Daarnaast werden er barakken neergezet en bovendien werd er een observatiepost ingericht.

Na de Tweede Wereldoorlog heeft Fort Waakzaamheid lange tijd onderdak geboden aan een restaurant. Nadat het restaurant diens deuren sloot, raakte het fort verder in verval. In 2012 is Fort Waakzaamheid opgeknapt door stichting Monumentenzorg. Het is zeer de moeite waard om Fort Waakzaamheid te bezoeken. Vanaf het fort heb je onder andere een magistraal uitzicht over Otrabanda en Mundo Nobo!