Facebook Google+

Forten op Curaçao

De roemruchte forten op Curaçao zijn tot de verbeelding sprekende bouwsels. Je treft er 8, verspreid over het eiland. Een aantal forten zien er nog werkelijk prachtig uit, zeker een bezoekje waard!

8 forten

Op Curaçao zijn in de loop van de eeuwen door de Hollanders tientallen fortificaties gebouwd om zich te kunnen bewapenen tegen de vijandige aanvallen van de Spanjaarden, Fransen en Engelsen.

Van dat hele zwikje forten hebben er slechts 8 forten de tand des tijds overleefd. De rest van de fortificaties is afgebroken of verwoest.

De functie van de 8 overgebleven forten is tegenwoordig veranderd. Nu staan er geen kanonnen meer op de muren opgesteld, maar zijn er bedrijven, musea en horecagelegenheden in gevestigd.

Rif Fort Curaçao

Fort Amsterdam, Fort Nausau, Fort Waakzaamheid, Fort Beekenburg, Waterfort en Riffort zijn nog puntgaaf. Van Fort Piscaderabaai en Fort Sint-Michielsbaai zijn alleen nog maar wat restanten te zien.

In totaal bouwden de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de West-Indische Compagnie (WIC) wereldwijd 7 forten die de naam Fort Amsterdam kregen.

Naast het Fort Amsterdam op Curaçao staan er ook op Ambon, Menado, Suriname, Ghana en Sint Maarten forten die dezelfde naam dragen.

Het Fort Amsterdam dat in Nieuw-Amsterdam – het huidige New York – stond, bestaat helaas niet meer.