Facebook Google+

Landhuis Arrarat

Eén van de grootste én kleurrijkste landhuizen van Curaçao is Landhuis Arrarat, ook wel geschreven als Landhuis Ararat. Landhuis Arrarat is nog volledig aanwezig, verkeert in een uitstekende staat en is een officieel monument van Curaçao.

Beschrijving

Landhuis Arrarat bestaat feitelijk uit twee grote delen (oost- en westvleugel) en een jachthuis. De twee vleugels en het jachthuis van Landhuis Arrarat zou je ook als drie afzonderlijke landhuizen kunnen zien.

De oostvleugel heeft een blauwe kleur en is tevens het nieuwste deel van het complex. De oostvleugel is T-vormig, heeft een combinatie van zadel- en schilddaken en is in het bezit van dakkapellen. Het dak is bedekt met golfplaten. De oostvleugel heeft een galerij aan één kant. Aan de oostvleugel zitten de magasina’s (magazijnen) vastgebouwd. De magasina’s hebben aan de zuidkant een open galerij. Aan de zuidkant van de oostvleugel staan twee torens. Deze torens zijn vierkant en hebben een plat dak.

De westvleugel heeft een okergele kleur en is het oudste deel van het complex. De westvleugel is in het bezit van een schilddak met daarin dakkapellen. Het dak is bedekt met rode dakpannen. De westvleugel bestaat uit twee verdiepingen. De bovenste verdieping is het kleinst. Op de eerste verdieping is een balkon aanwezig. Op de begane grond is aan de westkant een T-vormige vleugel aanwezig. Aan de oostkant van de begane grond vinden we een vierkante vleugel.

Het jachthuis heeft een rode kleur. Landhuis Arrarat is verder in het bezit van tuitgevels met boogvormige topbeëindigingen en gevels met topbeëindigingen met bekroningen.

Historie

Landhuis Arrarat was ooit het onderdak van de broers Gorsira: Pieter en Michael. Pieter Gorsira leefde van 1821 tot 1895. Michael Gorsira leefde van 1823 tot 1889. Pieter woonde in de westvleugel van het complex en Michael woonde in de oostvleugel van het complex.

De broers bezaten verschillende plantages op het Caribische eiland zoals plantage Zuurzak, plantage Klein Sint Michiel en plantage Malpais. Daarnaast bezat Michael ook plantage Santa Barbara, plantage Sofal en een deel van plantage Fuik.

De oudste zoon van Michael was Cornelis Gorsira. Deze man ontdekte het kostbare fosfaat (guano) op de Tafelberg. De Tafelberg was toentertijd onderdeel van plantage Santa Barbara. Ook op Klein Curaçao werd in 1871 fosfaat ontdekt. Vanaf 1871 tot 1913 werd er fosfaat op Klein Curaçao gemijnd.

Huidige functie

Landhuis Arrarat is (gedeeltelijk) in gebruik als kantoor voor Belastingadviesbureau Loyens & Loeff (oostvleugel) en het kadaster van Curaçao (westvleugel).

Toegankelijkheid

Het terrein rondom Landhuis Arrarat is toegankelijk voor het publiek. Het landhuis zelf daarentegen is niet toegankelijk voor belangstellenden. Landhuis Arrarat is met de auto te bereiken en is in het bezit van parkeerplaatsen.

Ligging en adres

Landhuis Arrarat bevindt zich in hoofdstad Willemstad op een heuvel, aan de Presidente Rómulo Betancourt Boulevard 2-4.