Facebook Google+

Landhuis Groot Santa Martha

Landhuis Groot Santa Martha dateert uit 1700 en wordt ook wel Landhuis Groot Sint Maarten genoemd. Het U-vormige, geelgekleurde landhuis is voorzien van een puntgaaf zadeldak met rode dakpannen. Er zijn overigens maar weinig landhuizen op Curaçao die U-vormig zijn.

Let wel, de U-vorm van Landhuis Groot Santa Martha is min of meer gesloten. Eén van de vroegere eigenaren van het landhuis plaatste namelijk een poort tussen de twee ‘poten’ van de U-vorm. Zoals de naam al doet vermoeden is Landhuis Groot Santa Martha een groot landhuis. Het is één van de grootste landhuizen van het middelste ABC-eiland. Daarnaast is het ook één van de oudste landhuizen van Curaçao.

Landhuis Groot Santa Martha ligt vlak in de buurt de van de baai van Santa Martha; de Santa Marthabaai oftewel Santa Martha Baai. Deze baai was gedurende de negentiende eeuw de belangrijkste plek voor zoutwinning op het eiland, er lagen prachtige zoutpannen in de baai. Landhuis Groot Santa Martha speelde een bepalende rol bij deze zouthandel.

Tegenwoordig is de Santa Martha Baai overigens één van de pareltjes van Curaçao. Vanuit het plaatsje Soto slingert er een avontuurlijke weg naar de baai. Een baai waar je van een adembenemend uitzicht kunt genieten. Bovendien is de Santa Martha Baai nog vrij onbekend bij het grote publiek, hierdoor is het er nog lekker rustig.

De plantage Groot Santa Martha had aanvankelijk een oppervlakte van 554 hectare. Op deze plantage werden onder andere divi-divi-peulen, sinaasappels en suikerriet verbouwd. Van het suiker werd vervolgens rum en melasse gemaakt. Daarnaast werd op de plantage schapenwol geproduceerd door een grote veestapel. Deze inferieure wol werd niet geëxporteerd, maar bleef op het Caribische eiland. In de loop van de tijd verkleinde het oppervlakte van plantage Groot Santa Martha van 554 hectare naar 17 hectare.

In 1960 kwam Landhuis Groot Santa Martha in het bezit van het eilandgebied Curaçao. In 1979 en 2001 vonden er grote restauraties/renovaties plaats van het landhuis. Heden ten dage wordt Landhuis Groot Santa Martha gebruikt als sociale werkplaats voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking; Fundashon Tayer Soshal Santa is daar verantwoordelijk voor. Alle handgemaakte voorwerpen die door de cliënten worden gemaakt, kunnen ook op het landhuis én op andere locaties op Curaçao worden gekocht.

Het is zeer interessant om Landhuis Groot Santa Martha te bezoeken. In het landhuis zijn authentieke meubeltjes en andere gebruiksvoorwerpen te bezichtigen. Bovendien beschikt het landhuis over een grote kas waarin heel veel verschillende tropische planten worden gekweekt, hetgeen ook erg leuk is om te bekijken.

Als klap op de vuurpijl kun je nog genieten van een magistraal uitzicht op het terras van het landhuis. Bij helder weer doemt dan de piek van de Christoffelberg op én heb je een fantastisch uitzicht over de baai. Landhuis Groot Santa Martha is van maandag tot en met vrijdag geopend voor het publiek van 07.30 tot 16.00 uur.