Facebook Google+

Landhuis Ascencion

Op Curaçao staan heel veel landhuizen oftewel plantagehuizen. Uiteraard is de één mooier en indrukwekkender dan de ander. Eén van de fraaiste landhuizen van het Benedenwindse Eiland is Landhuis Ascencion. Landhuis Ascencion bevindt zich in het westen van Curaçao.

De Curaçaose landhuizen zijn tussen 1660 en 1725 gebouwd, dat is dus een periode van vijfenzestig jaar. In een landhuis woonde de zogenaamde shon oftewel de eigenaar van de plantage waarop het landhuis stond.

Landhuis Ascencion dateert uit 1672. Het landhuis is op een prachtige manier gerestaureerd en bovendien gemeubileerd met de oorspronkelijke meubelen. Het bijzondere aan Landhuis Ascencion is, dat het gelokaliseerd is in een gebied dat vroeger een indianendorpje was. Dit indianendorpje luisterde naar de naam Ascencion.

Wat verder opvalt is dat Landhuis Ascencion op een soort heuvel ligt. Dat is niet voor niets. Bijna alle Curaçaose landhuizen liggen namelijk op verhogingen. Dat heeft meerdere redenen. Door de passaatwind kan het landhuis dan aangenaam gekoeld worden. Daarnaast kon de shon dan goed over zijn plantage uitkijken en kon hij gemakkelijk contact maken met de omliggende landhuizen die ook op verhogingen lagen en liggen.

Het kwam namelijk nogal vaak voor dat er slavenopstanden uitbraken of andere gevaren om de hoek kwamen kijken. Doordat de landhuizen min of meer boven het landschap uitsteken, konden de eigenaren in geval van gevaar en nood elkaar snel waarschuwen en zonodig maatregelen nemen.

Heden ten dage wordt Landhuis Ascencion door de Koninklijke Marine gebruikt. Verder is het wel interessant om te vermelden dat het landschap een belangrijke rol speelt in een beroemd boek van Cola Debrot: ‘Mijn zuster de negerin’.

Landhuis Ascencion is ook van binnen te bewonderen. Mensen die een rondleiding willen hebben kunnen zich iedere donderdag om 09.00 uur bij het landhuis melden. Daarnaast is het iedere eerste zondag van de maand ‘open huis’ bij Landhuis Ascencion.

Het landhuis is heel gemakkelijk te vinden: je neemt de weg naar de Westpunt en passeert dan het dorpje Barber. Niet veel later doemt dan het indrukwekkende Landhuis Ascencion op.