Facebook Google+

Landhuis Brakkeput Abou

Het hoeft nauwelijks betoog dat vroeger zoet of brak water op een eiland een uiterst kostbaar goedje was. Dat gold uiteraard ook voor Curaçao. Als je het geluk had dat er een waterbron op je plantage aanwezig was, was je spekkoper op het Benedenwindse Eiland.

Eén van die gelukkige plantages op Curaçao was Plantage Brakkeput. Een plantage die zijn naam te danken heeft aan de aanwezigheid van een waterput gevuld met brak water. Landhuis Brakkeput Abou is één van de drie landhuizen die op Plantage Brakkeput staat.

Landhuis Brakkeput Abou heeft twee bijnamen: ‘Rust en Vrede’ en ‘Rust van Bonaire’. De onderhoudsstaat van het landhuis is uitstekend te noemen. Landhuis Brakkeput Abou is een officieel monument van het grootste ABC-eiland.

Beschrijving

Landhuis Brakkeput Abou is gebouwd volgens verschillende bouwstijlen. Het landhuis heeft de vorm van een T en is in het bezit van een hoog zadeldak. Het zadeldak is bovendien uitgerust met verschillende dakkapellen. De dakkapellen zijn niet allemaal even breed.

Aan de noordkant van Landhuis Brakkeput Abou bevindt zich een halve galerij. Aan de westkant van het monumentale pand én aan de zuidkant van het landhuis bevindt zich ook een galerij. Deze galerij is in het bezit van een prachtig zadeldak.

Historie

Zogezegd is Landhuis Brakkeput Abou niet het enige landhuis op Plantage Brakkeput, de andere twee zijn Landhuis Brakkeput Mei Mei en Landhuis Ariba.

Aanvankelijk was Plantage Brakkeput één plantage, maar later is het landgoed opgesplitst in drie delen: een benedendeel (Abou), middendeel (Mei Mei) en een bovendeel (Ariba). Op alle drie de percelen van de plantage zijn dus prachtige landhuizen gebouwd.

Op Plantage Brakkeput Abou is maar beperkt landbouw en veelteelt bedreven. In de twintigste eeuw zijn er wel rubberplanten gepoot op de plantage en heeft men er een schildpaddenkwekerij opgezet.

Huidige functie

Heden ten dage wordt Landhuis Brakkeput Abou als woonhuis gebruikt. Alvorens dit mogelijk was, is het aan het begin van de eenentwintigste eeuw het landhuis eerst helemaal grondig gerestaureerd en verbouwd.

Toegankelijkheid

Het terrein waarop Landhuis Brakkeput Abou staat én het landhuis zelf zijn helaas niet toegankelijk voor belangstellenden.

Ligging en adres

Landhuis Brakkeput Abou bevindt zich in de bebouwde kom van Willemstad, aan de Kaminda Bruderman di Brakepoti z/n.