Facebook Google+

Landhuis Brievengat

In het noorden van hoofdstad Willemstad van Curaçao ligt de wijk Brievengat. Op steenworp afstand van Brievengat ligt één van de beroemdste plantagehuizen oftewel landhuizen van Curaçao: het 18de eeuwse Landhuis Brievengat.

Landhuis Brievengat werd in 1750 gebouwd. In het verleden telde de plantage van het landhuis een grootte van maar liefst vijfhonderd hectare en was daarmee één van de grootste plantages van het Caribische eiland. De plantage werd gebruikt voor het verbouwen van gewassen en voor het houden van vee. Het belangrijkste gewas dat op de plantage werd verbouwd was aloë vera.

Landhuis Brievengat ligt strategisch op een verhoogd plateau. Aan de voorkant en aan achterkant is het landhuis opgesierd met fraaie zuilengalerijen. De voorkant van Landhuis Brievengat heeft veel weg van een kasteel met twee vierkante wachttorens en een breed terras. De wachttorens werden niet alleen gebruikt om de wacht te houden, er werden ook slaven voor straf in opgesloten.

Het jaar 1877 was een rampjaar voor Landhuis Brievengat. In dat jaar trok er een zware orkaan over Curaçao heen waarbij ook Landhuis Brievengat zwaar beschadigd werd. Het had niet veel gescheeld of het landhuis was met de grond gelijk gemaakt.

Toentertijd was oliemaatschappij Shell de eigenaar van het pand en zij wilde van het zwaar gehavende gebouw af. Gelukkig werd Landhuis Brievengat niet afgebroken, maar aan een erfgoedstichting geschonken. Deze stichting zorgde ervoor dat het beschadigde landhuis weer volledig werd hersteld en behouden bleef voor toekomstige generaties.

Lange tijd was er in Landhuis Brievengat een museum gevestigd. Dat museum sloot in 2000 haar deuren. In 2006 is Landhuis Brievengat grondig gerenoveerd en sindsdien wordt het uitgebaat als een horecagelegenheid. In Landhuis Brievengat is het nu mogelijk om bruiloften of andere feesten te vieren.