Facebook Google+

Landhuis Daniël

Eén van de oudste landhuizen van Curaçao is Landhuis Daniël. Landhuis Daniël dateert uit 1711. De plantage Daniël werd vijftig jaar eerder in 1661 gesticht. Landhuis Daniël is een relatief klein landhuis dat zich bevindt in het midden van het Benedenwindse Eiland, op de weg naar de Westpunt.

Het leeuwendeel van de landhuizen van Curaçao staat op een heuvel, dat geldt echter niet voor Landhuis Daniël. De plantage-eigenaren bouwden het liefst hun landhuizen op verhogingen in het landschap, dat had namelijk veel voordelen. Op deze manier konden zij heel goed uitkijken over hun plantages. Bovendien konden de plantage-eigenaren dan contact blijven houden met de plantagehuizen van de buren. In het geval van een slavenopstand of andere problemen konden zij elkaar dan snel waarschuwen.

Landhuis Daniël heeft een T-vorm en is verder in het bezit van een hoog zadeldak met rode dakpannen. Het dak bestaat verder uit vier dakkapellen. Wat verder bijzonder aan Landhuis Daniël is, is dat Landhuis Daniël niet lang als plantagehuis heeft gediend. Het grootste deel van de tijd heeft Landhuis Daniël gefungeerd als herberg. Mensen die vanuit Willemstad naar het westen van Curaçao reisden, konden dan in Landhuis Daniël overnachten.

Over de herkomst van de naam Daniël bestaat geen consensus. Er zijn mensen die beweren dat het landhuis is vernoemd naar Daniël Ellis, de stichter van de plantage. Daniël Ellis was een Engelsman die in dienst was van de West-Indische Compagnie (WIC). Maar er zijn ook mensen die denken dat het landhuis is vernoemd naar een schipbreukeling die op het strand van Curaçao aanspoelde op de feestdag van Sint Daniël (St. Daniel’s Day).

Vanaf het midden van de twintigste eeuw raakte Landhuis Daniël in ernstig verval en werd daarmee onbewoonbaar. Vanaf 1976 is men Landhuis Daniël gaan restaureren en renoveren en ontstond er weer een Landhuis Daniël zoals deze er vroeger had uitgezien.

Landhuis Daniël behoort tot één van de best onderhouden landhuizen van het grootste ABC-eiland. Het was dan ook niet verwonderlijk dat Landhuis Daniël in 1997 werd opgenomen op de lijst van monumenten van de Stichting Monumentenzorg Curaçao.

Tegenwoordig heeft Landhuis Daniël de bestemming zoals die lange tijd is geweest. Landhuis Daniël is namelijk weer een hotel en restaurant. Bovendien is er in Landhuis Daniël heden ten dage een duikschool gevestigd.