Facebook Google+

Landhuis Dokterstuin

Landhuis Dokterstuin staat in het westen van Curaçao en dateert uit het einde van de 17de eeuw. Het landhuis staat vlak in de buurt van een ander beroemd landhuis; Landhuis Ascencion. Rondom Landhuis Dokterstuin lag vroeger een plantage die de naam Dokterstuin droeg. Deze plantage werd toentertijd ook Klein Ascencion genoemd. De landhuizen oftewel plantagehuizen van Curaçao zijn de belangrijkste cultuurmonumenten van het grootste ABC-eiland.

Zowel Landhuis Dokterstuin als Landhuis Ascencion liggen op een plek die vroeger het terrein van een indianendorp was. Dit indianendorp luisterde naar de naam Ascencion. Met een oppervlakte van 526 hectare was Klein Ascencion één van de grootste plantages van het Caribische eiland. Nadat de slavernij op de Nederlandse Antillen werd afgeschaft konden de toen vrije slaven kleine percelen van Klein Ascencion pachten om daar vervolgens gewassen te gaan telen.

Landhuis Dokterstuin is met twee verdiepingen een indrukwekkend bouwwerk te noemen. Aan de voorzijde van het landhuis is een fraai terras gebouwd. Centraal in Landhuis Dokterstuin bevindt zich een mooie middenzaal. In deze middenzaal zijn originele Curaçaose meubelen te bekijken. De voor- en achterkant van het monumentale pand zijn bovendien voorzien van overdekte galerijen.

De overheid werd gedurende de tweede helft van de 19de eeuw eigenaar van Landhuis Dokterstuin. Decennialang fungeerde Landhuis Dokterstuin vervolgens als onderkomen voor gouvernementsartsen. In 1996 is Landhuis Dokterstuin grondig gerestaureerd.

Tegenwoordig bevindt zich in de overdekte tuin van Landhuis Dokterstuin een geweldig restaurant (Komedor Krioyo), waar je van heerlijke lokale gerechten van de authentieke Creoolse keuken kunt genieten. In heel veel Curaçaose landhuizen zitten heden ten dage horecagelegenheden gevestigd. Andere landhuizen zijn ingericht als hotels, musea, galerijen, kunstateliers, et cetera.

De plantages op Curaçao waren in eerste instantie bedoeld om de handelsschepen van de West-Indische Compagnie (WIC) te bevoorraden. De WIC zette gedurende haar hele bestaan meer dan tweeduizend handelsschepen in die op de West voerden.

In de loop van de tijd verkocht de WIC veel van diens plantages op Curaçao aan Nederlandse handelaren en particulieren. Deze gefortuneerde lieden lieten vervolgens indrukwekkende landhuizen op de plantages bouwen, liefst in een stijl die ze thuis in Nederland ook kende.

Het is heel gemakkelijk om Landhuis Dokterstuin te vinden voor belangstellenden en culinairen. Je neemt vanuit de hoofdstad van Curaçao de weg naar de Westpunt en na verloop van tijd komt het fraaie landhuis in zicht. Landhuis Dokterstuin ligt vrijwel tegenover Landhuis Ascencion.

De afstand tussen Willemstad en Landhuis Dokterstuin bedraagt ongeveer achttien kilometer. Landhuis Dokterstuin is geopend zeven dagen in de week van 09.00 tot 19.00 uur.