Facebook Google+

Landhuis Jan Kock

In het midden van Curaçao aan de ‘Weg naar Sint Willibrordus’ bevindt zich Landhuis Jan Kock, ook wel geschreven als Landhuis Jan Kok. Landhuis Jan Kock heeft daarnaast twee bijnamen: Arriankok en Zevenhuizen. Landhuis Jan Kock bevindt zich op het platteland, de zogenaamde cunucu oftewel kunuku van Curaçao.

Landhuis Jan Kock is in het bezit van een zadeldak met rode dakpannen. Daarnaast zijn de beide lange zijden voorzien van een galerij. Deze galerij is bedekt met een lessenaarsdak.

De geschiedenis van het landhuis begint al in 1704, het jaar van de bouw. Helaas woedde er aan het eind van de 18de eeuw een grote brand in het landhuis waardoor er enorm veel schade werd aangericht. Daarna kwam het landhuis in verval. Het landhuis werd in 1840 herbouwd. Het enige dat nog dateert uit 1704 zijn de zogenaamde ‘magasina’; magazijnen. Deze bijgebouwen overleefden de brand en zijn heden ten dage nog steeds te bekijken.

Adriaan Kock (Arian Kock) was de bouwer van Landhuis Jan Kock. Het landhuis werd echter niet naar hem vernoemd, maar naar de uiteindelijke bewoner van het landhuis; Jan Kock. Jan Kock heeft lange tijd met zijn dochter en schoonzoon in het landhuis gewoond. Vanaf het moment dat zijn dochter stierf en zijn schoonzoon het landhuis achter zich liet, kreeg Jan Kock het beheer van de plantage in handen.

De plantage van Landhuis Jan Kock was 345 hectare groot. Op de plantage werd zout gewonnen uit de Santa Maria Baai, akkerbouw bedreven en veeteelt beoefend. Op de plantage werden meer dan honderd slaven tewerkgesteld. Tijdens de hoogtijdagen werden er op de plantage van Landhuis Jan Kock meer dan zestienduizend vaten zout geproduceerd.

Helaas was Jan Kock geen prettige plantage-eigenaar voor de mensen die er werkten. De slaven werden namelijk onderworpen aan een wreed regime. Heden ten dage gaan de verhalen de ronde dat de geest van Jan Kock nog steeds ronddwaalt bij Landhuis Jan Kock.

In 1961 werd Landhuis Jan Kock grondig gerestaureerd. Vandaag de dag heeft Nena Sanchez haar atelier en galerie in het prachtige landhuis. Nena Sanchez is één van de bekendste kunstenaars van Curaçao.

Iedereen die Landhuis Jan Kock zou willen bezoeken is van harte welkom op de dinsdag, donderdag en zaterdag. De deuren van het landhuis zijn dan geopend voor het publiek van 09.00 tot 16.00 uur. Daarnaast is iedere eerste zondag van de maand Landhuis Jan Kock ook te bezichtigen.