Facebook Google+

Willemstad

Aan de zuid-oostkant van het eiland ligt de hoofdstad van Curaçao: Willemstad. Deze stad heeft zo'n 140.000 inwoners. Willemstad kent verschillende wijken zoals o.a. Punda en Otrobanda. Beide wijken staan op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO sinds 1997. De wijk Punda, wat in het Nederlands De Punt betekend, is de oudste wijk van Willemstad. De prachtige handelskade met haar gekleurde huizen zijn zeker het bezoeken waard.

Handelskade Curaçao

In Willemstad is het heerlijk winkelen. Tussen de prachtige historische gebouwen liggen de leukste winkeltjes en de Caribische sfeer in de stad maakt het winkelen echt tot een leuk uitstapje. En natuurlijk is het goed toeven op de terrassen, heerlijk genieten van een drankje tussendoor! De winkels zijn over het algemeen geopend van 08.00 tot 18.00 met uitzondering van zon- en feestdagen. Ligt er op zondag een cruiseschip in de haven dan zijn de winkels wel geopend.

Willemstad is echt een stad waar je geweest moet zijn. Gelukkig vlieg je er tegenwoordig zo naar toe met TUIfly. Ga je buiten het hoogseizoen dan valt de prijs voor een vliegticket reuze mee.

Pontjesbrug

De Pontjesbrug die in het water van de Sint Annabaai van Willemstad drijft is uniek in de wereld en het meest gefotografeerde object van Curaçao. De Pontjesbrug werd in 1888 in gebruik genomen.

De 168 meter lange brug is de enige drijvende draaibrug ter wereld. De Koningin Emmabrug is de officiële naam van de brug.

De stalen brug is alleen toegankelijk voor voetgangers. Dagelijks maken 15.000 voetgangers gebruik van de Pontjesbrug.

Pontjesbrug

Als schepen de Sint Annabaai willen passeren gaat er een bel rinkelen en gaat de Pontjesbrug open. Op dat moment kun je de Sint Annabaai oversteken met veerboten. Door de inzet van 2 dieselmotoren is de Pontjesbrug binnen 2 minuten te openen en te sluiten.

De Pontjesbrug wordt ook wel de ‘swinging old lady’ genoemd. Deze naam is zeer toepasselijk. De brug drijft namelijk op 15 grote pontons die meedeinen met de golfslag van de Sint Annabaai. Als je over de brug loopt voel je deze deining en lijkt het net alsof je in een prettige kermisattractie zit.

Vroeger werd er 2 cent tol geheven op de brug. Mensen die op blote voeten kwamen aanzetten hoefden geen tol te betalen. Sommige rijke mensen trokken snel hun schoenen uit om ook gratis naar de overkant te komen. De arme mensen daarentegen leenden vaak schoenen om niet te laten blijken dat ze arm waren.

In 1934 werd het tolrecht afgeschaft en kon iedereen gratis en voor niets gebruik maken van de brug.

Drijvende markt

Wie Willemstad bezoekt mag zeker de drijvende markt niet voorbij lopen. Je treft de markt aan de Sha Caprileskade, net om de hoek van de Handelskade in de wijk Punda. Hier verkopen Venozolaanse handelaren dagelijks hun verse groenten, fruit en vis.

Drijvende markt Curaçao

Op Curaçao komt landbouw niet zo veel voor dus het is voor de Venozolanen de moeite waard om van Venuzuela naar Curaçao te varen om daar hun koopwaar aan de man te brengen. De prijzen van de producten liggen hier lager dan in de winkels, de markt is populair bij de lokale bevolking.

De verschillende soorten groenten en fruit liggen prachtig gesorteerd uitgestald en vormen een schitterend kleurenpalet. Vergeet bij een bezoek zeker je fotocamera niet mee te nemen, het is echt een kiekje waard!

 

Drijvende markt Curaçao