Facebook Google+
De beste aanbieders van vakanties naar Bonaire ArkeKras

Last Minutes Curaçao

Aanbiedingen en Lastminutes naar Curaçao
Dagelijks vind je op deze website de beste aanbiedingen en last-minutes tegen scherpe prijzen. Direct naar het overzicht!

Curaçao Marine Park

Naast de twee landparken (Nationale park Christoffelpark en Nationaal park Shete Boka) bezit Curaçao ook een onderwaterpark. Het Curaçao Marine Park oftewel het Curaçao Underwater Park werd in 1983 opgericht en ligt aan de zuidoostkant van het Caribische eiland. Het onderwaterpark loopt van Willemstad tot aan het meest oostelijke puntje van het eiland. Het park heeft een lengte van 20 kilometer langs de kustlijn en gaat tot een diepte van 60 meter.

Het onderwaterpark bevat meer dan 6 km2 gezond koraal en 4,36 km2 mangrovegebied. Mangroven waar onder andere het uiterst kwetsbare zeegras groeit. Zeegras is een belangrijke voedselbron voor tal van diersoorten, waaronder de zeldzame zeeschildpadden. Mangroven speelt een sleutelrol in de levenscyclus van vissen en andere zeebewoners, het wordt dan ook wel de kraamkamer van de oceaan genoemd.

De overheid van Curaçao is eigenaar van het Curaçao Marine Park, het beheer is in handen van CARMABI (Caribbean Research and Management of Biodiversity).

Curaçao Marine Park

Hurricane belt

Curaçao heeft het geluk dat het net buiten de 'hurricane belt' valt, het eiland wordt dus niet geteisterd door orkanen en zware stormen die ieder jaar over de Caribische archipel razen.
Het stormachtige weer veroorzaakt niet alleen veel schade op het land van de Caribische eilanden die binnen de hurricane belt vallen, maar ook de koraalriffen krijgen het zwaar te verduren door de verwoestende golven. Veel koraal raakt hierdoor zwaar beschadigd. Gelukkig blijft Curaçao dit allemaal bespaard.

Koraal, dieren en planten

In het Curaçao Marine Park komen meer dan 65 verschillende soorten koraal voor. Dit koraal heeft de mooiste vormen en kleuren: een lust voor het oog. Daarnaast zwemmen er 350 verschillende vissoorten rond in het park. Maar er zijn ook (onschuldige) haaien, roggen en barracuda’s te spotten in het park. Daarnaast groeien er talloze onderwaterplanten in de Caribische Zee die het eiland omspoelt.

Snorkelen en duiken

Het Curaçao Marine Park is uiteraard een geweldige locatie om te snorkelen of te duiken. Buureiland Bonaire heeft de naam om hét duikparadijs van de regio te zijn, maar Curaçao doet er niet veel voor onder; in totaal telt het onderwaterpark negentien officiële duiklocaties.

In het onderwaterpark liggen ook verschillende zeewrakken, waaronder een boot van meer dan honderd jaar oud. Eén van de populaire wrakken is de zogenaamde 'tugboat' (sleepboot), die op een diepte van vijf meter ligt. Deze tugboat oefent een grote aantrekkingkracht aan op vissen die daar hun veiligheid vinden. Hierdoor is de tugboat ook een hotspot voor snorkelaars en duikers.

Tugboat Curaçao

Snorkelaars en duikers willen uiteraard zoveel mogelijk koraalvissen spotten om ze onder andere te fotograferen. Er zijn echter twee vissoorten die helmaal bovenaan op het koraalvislijstje staan van de watersportende natuurliefhebbers: zeepaardjes en hegelaarsvisjes.

Het zeepaardje is een lust voor het oog, het diertje heeft een majestueuze uitstraling en spreekt bij mensen enorm tot de verbeelding. Het hegelaarsvisje is ook heel bijzonder. Hij draagt namelijk zijn eigen gereedschap mee om andere visjes aan de haak te slaan. Op zijn snuit zit een uitgroeisel dat op een hengel met aas lijkt en waarmee hij andere prooivisje fopt en vangt.

In tegenstelling tot veel andere duikbestemmingen in de regio liggen de duikspots in Curaçao op korte afstand vanaf de kust en hoeft er niet eerst een lange boottocht gemaakt te worden om een duik te kunnen maken.