Facebook Google+
De beste aanbieders van vakanties naar Bonaire ArkeKras

Last Minutes Curaçao

Aanbiedingen en Lastminutes naar Curaçao
Dagelijks vind je op deze website de beste aanbiedingen en last-minutes tegen scherpe prijzen. Direct naar het overzicht!

Ligging & grootte Curaçao

Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit de landen Nederland, Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Nederland ligt in het continent Europa en de drie andere landen liggen 9.000 kilometer verderop in het Caribisch gebied. Het leeuwendeel van de eilanden van het Caribisch gebied vallen onder het continent Noord-Amerika met uitzondering van de ABC-eilanden en de eilanden van Venezuela.

De ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao) de eilanden van Venezuela en Colombia behoren tot behoort de Caribische regio tot het continent Noord-Amerika. Curaçao (Papiaments: Kòrsou) ligt in het zuidelijk Caribisch gebied en behoort samen met Aruba en Bonaire tot de zogenaamde ABC-eilanden.

In tegenstelling tot zijn plaats in de lettercombinatie ABC-eilanden, is Curaçao het middelste eiland. Curaçao krijgt daarnaast jaarlijks 400.000 gasten over de vloer. Ongeveer 150.000 Nederlanders stappen jaarlijks in een vliegtuig richting het Caribische eiland en vormen de grootste groep van toeristen die het eiland bezoeken.

Ligging

Curaçao is één van de ruim 1.000 eilanden van een 3.500 km lange eilandenboog in het Caribische gebied. Deze eilandengordel loopt van het zuiden van Noord-Amerika tot het noorden van Zuid-Amerika en wordt aan de oostkant geflankeerd door de Atlantische Oceaan en aan de westkant door de Caribische Zee.

De eilanden in de Caribische archipel worden in drie groepen verdeeld: de Lucayan Archipelago, de Grote Antillen en de Kleine Antillen.

De Lucayan Archipelago omvat de Bahama’s en de Turks- en Caicoseilanden. De Grote Antillen bestaan uit Cuba, Jamaica, Hispaniola (Haïti en de Dominicaanse Republiek) en Puerto Rico. De Kleine Antillen worden verder onderverdeeld in de zogenaamde Bovenwindse en Benedenwindse Eilanden, een term uit de oude zeilscheepvaart.

Curaçao behoort samen met Aruba en Curaçao tot de Benedenwindse Eilanden. Deze drie eilanden worden ook wel de ABC-eilanden genoemd waarbij Curaçao het middelste eiland is. Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius behoren tot de Bovenwindse Eilanden. Deze drie eilanden worden ook wel de SSS-eilanden genoemd.

De naam 'Antillen' stamt uit de tijd van Christoffel Columbus. Deze Italiaanse ontdekkingsreiziger dacht dat hij de eilanden voor de kust van Indië had bereikt toen hij in de Caribische archipel rondzeilde. Hij noemde deze eilanden daarom 'Las Ante-Isla' oftewel eilanden ervóór. Uit deze koloniale tijd stamt de naam 'De West' of 'West-Indië' voor het Caribische gebied.

De hoofdstad van Curaçao Willemstad ligt – volgens de geografische coördinaten – 12˚7’ noorderbreedte en 68˚56’ westerlengte. De afstand tussen Curaçao en Bonaire bedraagt 52 km en tussen Curaçao en Aruba 78 km. Verder ligt Curaçao op een afstand van 75 km voor de kust van Venezuela. Om vanuit Nederland op Curaçao te komen dient 9.000 km te worden overbrugd.

Sinds 2013 vaart er weer een veerboot tussen de ABC-eilanden onderling. De veerboot luistert naar de naam 'Krioyo Blue Curaçao' en heeft een capaciteit van 140 personen. De veerboot maakt iedere zaterdagochtend en maandagmiddag de 3,5 uur durende overtocht naar Bonaire. Voor een retourticket moet 95 dollar op tafel gelegd worden.

Tussen Curaçao en de Nederlands getinte Bovenwindse Eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius ligt ongeveer 900 km Caribische Zee. Door de gunstige geografische ligging van Curaçao schijnt er vrijwel iedere dag de zon. Voeg daarbij de verkoelende passaatwinden en je hebt een paradijselijk klimaat.

Grootte

Curaçao is 2,5 keer zo groot als het Noord-Hollandse Waddeneiland Texel en heeft een grootte van 444 km2. Het middelste ABC-eiland heeft een lengte van 61 kilometer en een breedte die varieert tussen de 5 en de 14 kilometer. Curaçao telt 152.760 inwoners (1 januari 2013).