Avila Beach is een luxe strand dat zich aan de rustige midwestkust van Curaçao bevindt, twee kilometer ten zuidoosten van het historische centrum van Willemstad. Ten zuiden van Avila Beach ligt Baoase Beach; het meest luxe strand van het Benedenwindse Eiland. Ten noorden is Punda Beach gesitueerd; een strand dat voornamelijk door de lokale bevolking wordt bezocht.
Op de keper beschouwd bestaat Avila Beach uit twee lagunes die ontstaan zijn door kunstmatige golfbrekers die voor de kust zijn opgeworpen. De golfbrekers bestaan uit natuurlijk materialen zoals stukken rots. Doordat het strand aan deze twee baaien ligt, is veilige waterrecreatie mogelijk; zeker voor jonge kinderen. Als het strand direct aan de Caribische Zee zou liggen, zou je te maken met hogere golven en sterke stromingen. Wateromstandigheden die overigens onvergelijkbaar zijn met die van de oostkant van het ABC-eiland; aan deze zijde is de oceaan nog veel wilder en ruwer! Avila Beach is echt een strand zoals je dat in de Caraiben verwacht en hoopt; hagelwit zand, wuivende palmbomen, vrolijke palapas en een azuurblauwgekleurde oceaan!
Avila Beach is het privéstrand van het Avila Beach Hotel. Niet-gasten van dit luxe resort kunnen middels de aanschaf van een dagpas toegang verwerven tot het strand en zich daar een dagje vermaken!
Zonnebaden, pootjebaden, zwemmen en snorkelen. Voor snorkelaars is Avila Beach een aantrekkelijke en veilige locatie. Zij kunnen genieten van het huisrif van Avila Beach. Een andere plek waar zich veel tropische vissen ophouden, is bij de lagune-golfbrekers. Dit zijn plaatsen waar het maritieme leven beschutting vindt tegen mogelijke predatie, maar voor de oplettende snorkelaar zijn ze wel zichtbaar zijn! Vanaf 2019 is men overigens begonnen met het herstellen van het Avila Beach-huisrif. Middels een samenwerkingsverband tussen het Avila Beach Hotel en de Coral Restoration Curaçao (CRC) zal middels een zogenaamde pop-up-kwekerij, koraal gekweekt worden waarmee uiteindelijk het huisrif beplant zal worden.
De CRC werd in 2015 opgericht om enerzijds nieuw koraal op te kweken en anderzijds het geven van voorlichting. Hiermee hopen zij de Curaçaose koraalriffen te kunnen herstellen en te behouden. De CRC heeft de ambitie om jaarlijks duizenden koralen te plaatsen in de riffen van Curaçao. De CRC werkt met twee koraalsoorten: hertshoornkoraal (Acropora cervicornis) en elkhoornkoraal (Acropora palmata). Dit zijn twee belangrijke koraalsoorten die leven in de Caribische Zee. Hertshoornkoraal en elkhoornkoraal spelen een cruciale rol bij de bescherming van de kust tegen hoge golven. Daarnaast vormen zij een belangrijke habitat voor tal van tropische vissen en andere zeedieren.
Wereldwijd staan koraalriffen onder grote druk. Er zijn tal van factoren die zeer bedreigend zijn voor gezonde koraalriffen zoals zeewatervervuiling en vismethodes waarbij explosieve middelen worden gebruikt. De grootste dreiging vormt echter de opwarming van de aarde en daarmee ook de stijging van de zeewatertemperatuur. Koralen leven namelijk middels symbiose samen met zogenaamde zoöxanthellen; eencellige algen. Deze zoöxanthellen zijn uitermate gevoelig voor temperatuurschommelingen en zullen dan snel afsterven. Hierdoor zal het koraal langzaam gaan verbleken en uiteindelijk ook dood gaan.
Restaurants, beachbars, strandbedden, cabanas, toiletten, douches en bewaking.
Avila Beach Hotel.
Avila Beach is met de auto en het openbaar vervoer bereikbaar.
Terug naar overzicht stranden!