Golfsurfen is een sport die enorm tot de verbeelding spreekt. Curaçao is een prima bestemming voor de golfsurfsport. Voor zowel beginners als gevorderden; weliswaar in de wat minder extreme vorm. Zo hebben longboarders al genoeg aan golven die niet hoger reiken dan 30 centimeter. Golven van minimaal 30 centimeter zijn iedere dag te vinden op het middelste ABC-eiland. Het golfsurfseizoen op Curaçao loopt van mei tot en met december. Gedurende deze periode is de golfontwikkeling in de Caribische Zee die Curaçao omspoelt op z’n best. Dit komt doordat dan elders in de Caribische archipel het orkaanseizoen op volle kracht is. Curaçao ligt gelukkig net buiten de orkaanzone, maar ontvangt wel de afgezwakte golven daarvan. Tegenwoordig zijn er steeds meer golfsurfscholen op het Caribische eiland te vinden waar je de sport onder de knie kunt krijgen. De Sint Joris Baai, Playa Kanoa en Klein Curaçao zijn de absolute topgolfsurflocaties van het Benedenwindse Eiland.
De Sint Joris Baai (St. Joris Baai, Boca Sint Joris) is één van de toplocaties op Curaçao waar je kunt leren golfsurfen. De Sint Joris Baai bevindt zich in het zuidoosten van Curaçao en staat middels een kanaal in verbinding met de Caribische Zee. De Sint Joris Baai is dus min of meer een groot binnenmeer. In de Sint Joris Baai bevinden zich verschillende piepkleine eilandjes. De Sint Joris Baai is een immens populaire watersportlocatie bij de Curaçaose bevolking én bij de watersportminnende toeristen. Daar zijn verschillende redenen voor aan te wijzen: de locatie is gemakkelijk met een auto te bereiken, de eerste 40 meter van het meer is ondiep, de golven zijn niet zo hoog, de golven zijn lang en er heerst een gunstige aanlandige wind.
Playa Kanoa is een andere toplocatie voor het golfsurfen op Curaçao. Playa Kanoa ligt ook aan de zuidoostkant van het eiland, direct aan de Caribische Zee. Deze locatie is echter alleen geschikt voor de ervaren golfsurfers; de golven bij Playa Kanoa zijn namelijk hoog, snel en kort. Beginners kunnen hier letterlijk is zeer zwaar weer terechtkomen. Als je bij Playa Kanoa gaat surfen, is het wel verstandig om schoentjes aan te trekken om te voorkomen dat je je blote voeten openhaalt aan scherpe stukjes koraal. Dit heeft te maken dat bij Playa Kanoa de golven niet op het strand breken (beach break), maar op het rif (reef break). Hierdoor breken kleine en grote delen van het koraal af en komen vervolgens op de bodem te liggen; geen zacht zand, maar dus scherp koraal op de bodem. Ook voor zee-egels moet je alert zijn. Een andere uitdaging bij Playa Kanoa is het feit dat de spot geen strand kent, je moet dus via de rotsen in het water zien te komen. Als je echter eenmaal in het water ligt, is de surfervaring bij Playa Kanoa fenomenaal. De wind bij Playa Kanoa kan uit drie verschillende richtingen komen: noordwest, noord en noordoost. Tussen 11:00 en 15:00 uur is het beste tijdstip om bij Playa Kanoa het water op te gaan.
Klein Curaçao leent zich ook prima voor de golfsurfsport, maar dan ook alleen weer voor de gevorderden. De golven zijn namelijk vrij hoog en de passaatwinden blazen zijwaarts. Klein Curaçao ligt op ongeveer 10 kilometer afstand van groot Curaçao. Iedere dag vaart er een armada van boten vanuit Curaçao naar Klein Curaçao. De vaartijd tussen Curaçao naar Klein Curaçao bedraagt ongeveer twee uur; afhankelijk van het boottype waarmee je overtocht maakt.
Duizenden jaren geleden ontstond in Polynesië het golfsurfen oftewel surfen. Polynesië is een archipel van meer dan duizend eilanden die zich in de Grote Oceaan oftewel Stille Oceaan bevindt. Alle hedendaagse boardsporten zoals skateboarden, skimboarden, wakeboarden, supboarden, snowboarden, windsurfen, kitesurfen, et cetera zijn oorspronkelijk ontstaan vanuit het golfsurfen. Er bestaan grofweg twee vormen van het golfsurfen: longboarden en shortboarden. De keuze tussen longboarden’ of shortboarden’ hangt af van de board waarmee gesurft wordt en het soort golven waarop gesurft wordt. Golfsurfen kent ook extreme en spectaculaire varianten zoals het zogenaamde ‘tow-in surfing’ en het ‘big wave surfing’.
Hawaï is heden ten dage een mekka van de golfsurfsport, zo worden op Waimea Bay (op het eiland Oahu) de golven opgejaagd tot hoogtes van minimaal 8 meter. Hierdoor is Waimea Bay een regelrechte hotspot voor de liefhebbers van het genoemde big wave surfing. Op het eiland Maui bevindt zich ook een fantastische plekje waar vanaf gesurft kan worden. Deze locatie heet Peahi; ook wel Jaws genoemd. De golven kunnen hier aanzwellen tot hoogtes van meer dan 18 meter! Als je hier wilt golfsurfen, heb je wel de hulp nodig van een jetski. De jetski moet jou naar de top van de megagolf slepen. Daarnaast moet de jetski in actie komen als de big wave surfer onverhoopt valt en in gevaar dreigt te komen.
Maar het absolute walhalla voor het big wave surfing bevindt zich niet op Hawaï, maar voor de kust van Portugal. Voor de kust van het plaatsje Nazaré worden de golven tot monsterlijke proporties opgestuwd; dan spreken we van hoogtes van tientallen meters. Voorlopig heeft de Braziliaanse topgolfsurfer Rodrigo Koxa het wereldrecord te maken; het lukte hem om een golf van 24 meter te bedwingen! Deze bovenmenselijke prestatie is door de World Surf League officieel erkend.