Flora van Curaçao

Op Curaçao valt niet zoveel regen. De planten die op het eiland willen overleven moeten het derhalve doen met weinig water. Op dit moment zijn er meer dan vierhonderd verschillende soorten planten op Curaçao beschreven. De meeste soorten vallen onder de familie van de cactussen.

Boom aan kust Curaçao
Een groene boom bij een golfbaan op Curaçao.

Op Curaçao zijn er verschillende soorten ondergronden. Sommige gedeeltes van Curaçao bestaan uit vulkanisch gebied en andere delen van het eiland bestaan uit kalksteenterrassen. De kalksteenterrassen bestaan uit poreus materiaal waardoor het voor de planten veel gemakkelijker is om aan het noodzakelijke water te komen. Tijdens de droge periode ziet Curaçao er droog en dor uit. Dat is wel anders gedurende de regentijd. Met het overdadige water wat dan valt weten de planten wel raad; hierdoor verandert het landschap in een groen, weelderig eldorado.

Cactussen

Op Curaçao wemelt het van de cactussen. De variatie binnen de cactussen is enorm. Boomcactussen kunnen metershoog worden, bolcactussen daarentegen zijn vaak piepklein. Als je op je blote voeten loopt, moet je niet per ongeluk op de roodzwart gekleurde stekels van een bolcactus gaan staan; je voeten worden dan op een pijnlijke manier gepierced. De sfeer van het landschap van Curaçao wordt voor een groot deel bepaald door de aanwezigheid van de cactussen.

Gedurende de natte periode slaan bolcactussen heel veel water op voor de droge periode. Bolcactussen hebben extreem lange wortels, ze kunnen een lengte krijgen van meer dan tien meter. Op deze manier kunnen de bolcactussen op een kalksteenondergrond toch aan het noodzakelijke water komen. Bolcactussen hebben bovendien een hoge levensverwachting, ze kunnen meer dan twintig jaar oud worden.

Cactus Curaçao
Kleurrijke cactus.

De kadushi (Cereus repandus) is de meest voorkomende cactus op Curaçao. Het is een zuilcactus die meer dan achttien meter hoog kan worden. De Curaçaoënaars gebruiken de kadushi voor allerlei doeleinden. Zo wordt er soep van gemaakt en wordt de kadushi gebruikt om er muziekinstrumenten van te fabriceren.

De yatu (Lemaireocereus marginatus) is een andere zuilcactus die veel voorkomt op Curaçao. Deze cactus wordt onder andere ingezet om tuinen mee af te zetten. De scherpe stekels van de yatu moet mogelijke inbrekers op afstand houden. Een haag van yatu zorgt er ook voor dat vraatzuchtige geiten de tuin niet komen plunderen.

Overige plantensoorten

Eén van de meest markante boomsoorten van Curaçao is de divi-divi (waaiboom, watapana). De karakteristieke vorm verkrijgt de divi-divi door met de richting van de passaatwinden mee te groeien.

De aloë vera is een andere plantensoort die veelvuldig op Curaçao groeit en bloeit. Het is een vetplant waarvan er honderden varianten bestaan. De aloëbladeren bevatten een geleiachtig sap dat een geneeskrachtige werking wordt toebedeeld.

Op Curacao groeit ook veel agave. Agave kan doorgroeien tot hoogtes van meer dan twaalf meter. Uit de bladeren van agave sisalane wordt sisal gewonnen. Sisal is een tropische vezel die voor veel toepassingen wordt ingezet. Zo wordt sisal verwerkt in vloerbedekkingen, borstels en dartborden.

Bananen Curaçao
Op Curaçao groeien zelfs bananen. Deze foto maakten we vlakbij de Jan Thiel Baai.

Kibra Hacha

Op Curaçao groeit ook Kibra Hacha. Kibra Hacha is een zeer indrukwekkende boom. Het hout van de Kibra Hacha is extreem hard. Het woord 'Kibra' betekent kapot en het woord 'Hacha' betekent bijl. Zogezegd is het hout van de Kibra Hacha heel erg hard, het zal dus niet meevallen om het boompje met een bijl kapot te slaan.

Eens per jaar staat de Kibra Hacha in volle bloei. De Kibra Hacha ziet er dan uit als een prachtig geelgekleurde broccoli, een feest voor het oog.

Ver(wilde)rde geiten

Op Curaçao leven veel ver(wilde)rde geiten. Deze vraatzuchtige, kleine herkauwers vormen een grote bedreiging voor de Curaçaose flora. De geiten eten namelijk alles op wat hun pad kruist, waardoor met name de jonge planten niet meer de kans krijgen om door te groeien. Hierdoor kan er kaalslag/erosie van de bovenste grondlaag ontstaan, waardoor de vruchtbare toplaag kan wegspoelen tijdens hevige regenval.
Auto Huren Curaçao
Avis huurauto Curaçao Wil jij Curaçao verkennen? Met een huurauto van Sunny Cars huur je jouw huurauto zorgeloos!
Vliegtickets Curaçao
Vliegtickets KLM naar Curaçao Wil jij voordelig vliegen naar Curaçao? TUIfly vliegt dagelijks naar Curaçao! Boek je vliegticket voor de beste prijs!
Excursies Curaçao
Guide And Go Excursies op CuraçaoHeb jij altijd al willen zwemmen met dolfijnen op Curaçao? Boek jouw favoriete excursie bij Guide and Go!
Vakanties Curaçao
Aanbiedingen vakantie naar CuraçaoBen jij op zoek naar een leuke vakantie naar Curaçao? Bij TUI vind je altijd de beste aanbiedingen en last minutes!

Tip! Avila Beach Hotel

Zwemmen met dolfijnen Curaçao Het Avila Hotel ligt op een prachtige locatie in Willemstad en het heeft een directe ligging aan twee privé-stranden. Ideaal voor een onvergetelijke vakantie op Curaçao! Beoordeeld met een 8.8! Meer info en boeken

Tip! Zwemmen met schildpadden!

Zwemmen met zeeschildpadden op Curaçao Zwemmen met schildpadden is een wens van velen. Op Curaçao is het mogelijk om deze wens uit te laten komen! Het zwemmen met deze prachtige dieren is een ervaring die je nooit meer vergeet! Je gaat met een gids naar een privéstrand waar veel schildpadden komen. Een snorkeluitrusting is bij de trip inbegrepen. Tijdens het snorkelen worden foto's gemaakt, deze worden na afloop gratis naar je gemaild. Beoordeeld met een 5.0 uit 5.0 sterren! Meer info en boeken
  • TUI
  • De Vakantie Discounter
  • Prijs Vrij Vakanties
  • Vakantie Curacao inclusief huurauto By June
  • Vakantie Curacao inclusief huurauto By June