Wat is het weer en klimaat op Curaçao?

Volgens de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger heerst er op Curaçao een steppeklimaat. Op het middelste ABC-eiland schijnt veelvuldig de zon, valt weinig regen en zijn de temperatuursverschillen gedurende het jaar laag. Met 76% is de luchtvochtigheid behoorlijk hoog. Gelukkig zorgen de immer aanwezige passaatwinden voor een aangename verkoeling. Op de dagen dat er geen wind staat, kan de gevoelstemperatuur wel aardig oplopen. Van oktober tot en met december verloopt het regenseizoen op Curaçao. Gedurende de nacht en tijdens de eerste uurtjes van de ochtend valt dan de meeste regen. Aan het einde van de ochtend en aan het begin van de middag wordt het echter gaandeweg weer droog.

Strand en zon Curaçao
Het is bijna altijd mooi weer op Curaçao, zelfs in de winter wordt het rond de 30 graden Celsius en schijnt de zon volop.

Hoe warm wordt het op Curaçao?

Met een gemiddelde temperatuur van dertig graden Celsius is het natuurlijk uiterst aangenaam op Curaçao. Tel daar bij op dat het aantal regendagen per jaar op één hand te tellen zijn. Bovendien is de gemiddelde temperatuur van het zeewater dat Curaçao omspoelt negenentwintig graden Celsius. Kortom, het eiland is klimatologisch een heerlijk oord om te vertoeven. De ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao) liggen heel dicht bij elkaar. Toch zijn er aangaande het klimaat wel wat verschillen. Zo staat op jaarbasis op Aruba de meeste en hardste wind; de geografische positie van 'One Happy Island' is hier verantwoordelijk voor.

Komen er op Curaçao orkanen voor?

Gelukkig valt Curaçao buiten de zogenaamde orkaanzone en wordt het eiland derhalve niet geteisterd door tropische stormen, orkanen en tornado’s. De meeste wind op Curaçao is te verwachten in de maanden februari, maart en augustus. De gemiddelde snelheid van de noordoostpassaatwind is ongeveer zeven meter per seconde. Zogezegd ligt Curaçao buiten de orkaanzone (hurricane belt) en ondervindt derhalve geen directe negatieve gevolgen van de orkanen die op de Atlantische Oceaan, Caribische Zee en de Golf van Mexico ontstaan en daar huishouden. Echter indirect zijn de gevolgen van het orkaanseizoen wel merkbaar op Curaçao: windstille, droge dagen kunnen worden afgewisseld met waaierige, natte periodes. Door de gunstige ligging van Curaçao gedurende het orkaanseizoen verhuizen veel eigenaren van dure motorboten en zeilschepen hun zeewaardige schuitjes naar de havens van Curaçao, waardoor ze geen stormschade kunnen oplopen.

Vissersboot op Curaçao.Schitterende zonsondergang op Curaçao.

Klimaattabel Curaçao


gemiddelde temperatuur overdag °C
gemiddelde temperatuur 's nachts °C
gemiddeld aantal uren zonneschijn
gemiddeld aantal regendagen per maand gemiddelde hoeveelheid
neerslag per
maand in mm
gemiddelde temperatuur zeewater in °C

jan

29

25

8

4

31-60

27

feb

30

24

9

3

6-30

26

mrt

30

25

9

2

6-30

27

apr

31

26

9

2

6-30

27

mei

32

27

9

2

31-60

28

jun

32

28

9

2

31-60

28

jul

33

29

10

3

31-60

29

aug

33

29

10

3

61-100

29

sep

33

29

9

3

61-100

29

okt

32

28

9

3

101-200

28

nov

31

27

9

6

61-100

27

dec

30

26

8

6

31-60

27

Hoe kun je op Curaçao gezond zonnen?

Uiteraard gaan de meeste mensen richting Curaçao voor het aangename klimaat. Toch kan de zon ook gevaarlijk zijn. Je kunt het beste tussen 12.00 en 14.00 uur de schaduw opzoeken, in deze periode is de koperen ploert namelijk het meest krachtig. Uiteraard moet je jezelf goed insmeren op die momenten dat je met je huid in de zon komt. Daarnaast moet je altijd voldoende vocht tot je nemen; ook op het moment dat je nog geen dorst hebt, dit wordt het zogenaamde preventief drinken genoemd. Als je voldoende drinkt en je zet een petje op als je de zon ingaat, voorkom je een vervelende zonnesteek.

Auto Huren Curaçao
Avis huurauto Curaçao Wil jij Curaçao verkennen? Met een huurauto van Sunny Cars huur je jouw huurauto zorgeloos!
Vliegtickets Curaçao
Vliegtickets KLM naar Curaçao Wil jij voordelig vliegen naar Curaçao? TUIfly vliegt dagelijks naar Curaçao! Boek je vliegticket voor de beste prijs!
Excursies Curaçao
Guide And Go Excursies op CuraçaoHeb jij altijd al willen zwemmen met dolfijnen op Curaçao? Boek jouw favoriete excursie bij Guide and Go!
Vakanties Curaçao
Aanbiedingen vakantie naar CuraçaoBen jij op zoek naar een leuke vakantie naar Curaçao? Bij TUI vind je altijd de beste aanbiedingen en last minutes!

Tip! Avila Beach Hotel

Zwemmen met dolfijnen Curaçao Het Avila Hotel ligt op een prachtige locatie in Willemstad en het heeft een directe ligging aan twee privé-stranden. Ideaal voor een onvergetelijke vakantie op Curaçao! Beoordeeld met een 8.8! Meer info en boeken

Tip! Zwemmen met schildpadden!

Zwemmen met zeeschildpadden op Curaçao Zwemmen met schildpadden is een wens van velen. Op Curaçao is het mogelijk om deze wens uit te laten komen! Het zwemmen met deze prachtige dieren is een ervaring die je nooit meer vergeet! Je gaat met een gids naar een privéstrand waar veel schildpadden komen. Een snorkeluitrusting is bij de trip inbegrepen. Tijdens het snorkelen worden foto's gemaakt, deze worden na afloop gratis naar je gemaild. Beoordeeld met een 5.0 uit 5.0 sterren! Meer info en boeken
  • TUI
  • De Vakantie Discounter
  • Prijs Vrij Vakanties
  • Vakantie Curacao inclusief huurauto By June
  • Vakantie Curacao inclusief huurauto By June