Kitesurfen op Curaçao

Curaçao is een prima bestemming voor kitesurfers. De voordelen zijn duidelijk: de Caribische Zee die het middelste ABC-eiland omspoelt, is van een zeer aangename temperatuur en er staat vrijwel altijd een warme noordoostpassaatwind die gemiddeld driehonderd dagen per jaar blaast. De maanden februari tot augustus zijn het meest geschikt om te kiten op Curaçao. De gemiddelde windsnelheid bedraagt dan 16 knopen, met uitschieters tot wel 32 knopen. Mensen die nog nooit gekitesurft hebben, kunnen dat op het zonovergoten eiland leren. Op Curaçao is het namelijk mogelijk om kitesurflessen te volgen. Via een radioverbinding houden de instructeurs contact met de beginnende kitesurfers. Bovendien vaart er altijd een boot mee om een oogje in het zeil te houden. Ook op de twee andere Nederlands getinte Benedenwindse Eilanden Aruba en Bonaire kunnen kitesurfers prima uit de voeten. Op Curaçao zijn verschillende locaties uitermate geschikt om te kitesurfen zoals de Sint Joris Baai, Klein Curaçao en Playa Marie Pompoen.

 

Kitesurfen Curaçao
Kitesurfen is een spectaculaire sport om te beoefenen en om naar te kijken.

Sint Joris Baai

De favoriete locatie voor kitesurfers op Curaçao is de Sint Joris Baai. De Sint Joris Baai is feitelijk een groot binnenmeer dat via een kanaal in verbinding staat met de Caribische Zee. De Sint Joris Baai is erg populair bij de Curaçaoënaars zelf, maar trekt daarnaast ook veel toeristen waaronder watersporters. Het is een gemakkelijk bereikbare locatie, kent een aanlandige wind, is de eerste 40 meter ondiep en heeft doorgaans een spiegelglad wateroppervlak. Ideaal voor mensen die het kitesurfen nog moeten leren of over weinig ervaring beschikken. Op de Sint Joris Baai kan de wind wel vlagerig zijn; dat is een nadeel. Het is overigens wel aanbevelenswaardig om stevige waterschoenen te dragen. Dit om de voeten te beschermen tegen scherp koraal en puntige zee-egels. Daarnaast is het altijd nuttig om de nodige informatie bij locals te vragen.

Klein Curaçao

Klein Curaçao is een geschikte locatie voor gevorderde kitesurfers. Klein Curaçao is een onbewoond eiland dat op 10 kilometer afstand ten zuidoosten van Curaçao ligt. Vanaf Curaçao is het ongeveer 2,5 uur varen naar Klein Curaçao. De vaartijd is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden en het type boot waarmee de overtocht gemaakt wordt. Het kiten op Klein Curaçao is fantastisch, maar ook moeilijk en dus alleen geschikt voor gevorderden. De golven rondom het kleine eilandje zijn namelijk hoog en de wind is zijwaarts. Er mogen dan wel geen mensen op Klein Curaçao wonen, er worden wel dagelijks tochten naar het miniparadijsje georganiseerd. Naast het kitesurfen, wordt er in het water dat Klein Curaçao omspoelt veel gesnorkeld en gedoken. Het eilandje bezat vroeger een rijke flora en fauna, echter nadat er massaal fosfaat werd gewonnen, is een groot deel van deze natuurrijkdom verdwenen. Klein Curaçao is overigens nog steeds een belangrijke broedplaats voor tal van vogelsoorten.

Playa Marie Pompoen

Voor de meer gevorderde kitesurfers zijn er op Curaçao nog andere spots te bevaren zoals Playa Marie Pompoen (Playa Marie Pampoen). Playa Marie Pompoen bevindt zich aan de oostkant van het eiland. Op deze locatie geldt een aanlandige, parallel aan de kust waaiende wind. Het is niet gemakkelijk om op deze plek in- en uit het water te stappen, omdat je dan jezelf tussen de stenen moet laveren. Voor beginners is Playa Marie Pompoen derhalve niet geschikt.

Wat is kitesurfen?

Kitesurfen is tegenwoordig enorm populair! Op zomerse dagen zie op zee en binnenwateren overal kitesurfers over het water scheren en indrukwekkende sprongen maken. Het kitesurfen is een relatief jonge sport, de term kitesurfen zag pas in 1994 het levenslicht. De geschiedenis van het windsurfen daarentegen gaat nog eens 22 jaar terug; in 1972 verschenen de eerste windsurfplankjes op het water. Kitesurfers maken, in tegenstelling tot windsurfers, gebruik van een vlieger (kite) om zich met hoge snelheden over het water te laten trekken en om hele hoge jumps en tricks te maken. Windsurfers maken voor dat doel gebruik van een zeil. De prestaties die kitesurfers leveren, zijn indrukwekkend te noemen. Snelheden van meer dan 80 km/u, sprongen van meer dan 100 meter ver en hoogtes van meer dan 20 meter zijn aan de orde van de dag bij geoefende kitesurfers. Uiteraard is er altijd baas boven baas en jagen kitesurfers records na. Op 15 oktober 2017 vaarde de Franse kitesurfer Alex Caizergues met een snelheid van 107,36 km/u over het water. Op 31 december 2019 maakte de Britse kitesurfer Olly Bridge een kitesprong waarmee hij 200 meter overbrugde. Op 16 januari 2019 werd door de Nederlandse kitesurfer Maarten Haeger een hoogte bereikt van 34,8 meter!

Auto Huren Curaçao
Avis huurauto Curaçao Wil jij Curaçao verkennen? Met een huurauto van Sunny Cars huur je jouw huurauto zorgeloos!
Vliegtickets Curaçao
Vliegtickets KLM naar Curaçao Wil jij voordelig vliegen naar Curaçao? TUIfly vliegt dagelijks naar Curaçao! Boek je vliegticket voor de beste prijs!
Excursies Curaçao
Guide And Go Excursies op CuraçaoHeb jij altijd al willen zwemmen met dolfijnen op Curaçao? Boek jouw favoriete excursie bij Guide and Go!
Vakanties Curaçao
Aanbiedingen vakantie naar CuraçaoBen jij op zoek naar een leuke vakantie naar Curaçao? Bij TUI vind je altijd de beste aanbiedingen en last minutes!

Tip! Avila Beach Hotel

Zwemmen met dolfijnen Curaçao Het Avila Hotel ligt op een prachtige locatie in Willemstad en het heeft een directe ligging aan twee privé-stranden. Ideaal voor een onvergetelijke vakantie op Curaçao! Beoordeeld met een 8.8! Meer info en boeken

Tip! Zwemmen met schildpadden!

Zwemmen met zeeschildpadden op Curaçao Zwemmen met schildpadden is een wens van velen. Op Curaçao is het mogelijk om deze wens uit te laten komen! Het zwemmen met deze prachtige dieren is een ervaring die je nooit meer vergeet! Je gaat met een gids naar een privéstrand waar veel schildpadden komen. Een snorkeluitrusting is bij de trip inbegrepen. Tijdens het snorkelen worden foto's gemaakt, deze worden na afloop gratis naar je gemaild. Beoordeeld met een 5.0 uit 5.0 sterren! Meer info en boeken
  • TUI
  • De Vakantie Discounter
  • Prijs Vrij Vakanties
  • Vakantie Curacao inclusief huurauto By June