Landhuis Savonet is een van de oudste en best bewaarde landhuizen van Curaçao. Het was tevens een van de belangrijkste landhuizen van het Benedenwindse Eiland. Landhuis Savonet bevindt zich in het noordwesten van Curaçao bij de ingang van Nationaal Park Christoffel (Christoffelpark).
Landhuis Savonet heeft als bijnaam Landhuis Sabanneta. Het indrukwekkende landhuis bevindt zich in een uitstekende staat en is een officieel monument van Curaçao. Nabij Landhuis Savonet bevinden zich twee andere monumentale landhuizen: Landhuis San Hironimo (Landhuis Sint Hyronimus, Landhuis Seiroma) en Landhuis Zorgvliet (Landhuis Jakumén, Landhuis Djaka Komé). Helaas zijn Landhuis San Hironimo en Landhuis Zorgvliet vervallen tot ruïnes.
Het okergeelgekleurde Landhuis Savonet heeft een met rode dakpannen bedekt zadeldak met aan beide kanten drie dakkapellen. Aan de beide lange kanten van het landhuis zijn galerijen aanwezig die een lessenaarsdak hebben. Het historische landhuis heeft een in- en uitzwenkende topgevel. De daklijsten zijn wit en de raamluiken zijn groen en wit.
Landhuis Savonet beschikt over talrijke bijgebouwen waaronder magazijnen, stallen, kraals, zuivel- en maalhuis, smederij, dorsvloer, waterreservoir en overblijfselen van de voormalige slavenhuisjes. Ook een hofi met putten, pos di pia, waterreservoirs, waterdammen en kanalen zijn nog aanwezig.
De historische waarde van Plantage Savonet is groot: het was zogezegd een van de oudste en grootste plantages van het Curaçao. Bovendien was het een van de weinige plantages op het eiland, die haar activiteiten heeft voortgezet tot het einde van de 19de eeuw.
Plantage Savonet werd rond 1662 door Willem Beck gesticht en is daarmee een van de oudste plantages van Curaçao. Over de oorsprong van de naam ‘Savonet’ bestaat onder historici geen consensus. Sommige denken dat het is afgeleid van het woord ‘savanne’ andere denken dat het te maken heeft met het woord ‘savonetappel’.
Met een grootte van 1.572 hectare was Plantage Savonet de grootste plantage van het ABC-eiland. Op Plantage Savonet werden gewassen geteeld en veeteelt bedreven. De volgende gewassen werden in de loop van tijd op de plantage verbouwd: gierst, pinda’s, indigo, katoen, sisal, karmijn, koffiebonen, kokos, rode mombinpruimen, aloë, maïs, mispels en dadelpalmen. Daarnaast werden er op Plantage Savonet veel koeien, schapen, geiten en kippen gehouden. Plantage Savonet behoorde tot de meest productieve plantages van Curaçao. Tijdens de ‘hoogtijdagen’ werden er honderden tot slaaf gemaakten op de plantage tewerkgesteld.
Landhuis Savonet werd gebouwd tussen 1662 en 1664. Bij de bouw werden lokale bouwmaterialen (zand, koraalsteen) en bouwmaterialen (dakpannen) uit Holland gebruikt. Sommige mensen beweren dat Landhuis Savonet in 1806, onder aanvoering van de Engelse kapitein John, is afgebrand en tussen 1815 en 1834 weer in de oorspronkelijke stijl is opgebouwd. Echter, onder geschiedkundigen is hierover geen consensus: zij hebben geen bewijs gevonden voor deze brand.
In Landhuis Savonet is sinds 2010 het Savonet Museum gevestigd. De Curaçaose beeldend kunstenaar Felix de Rooy speelde bij de totstandkoming van dit museum een belangrijke rol.
In het Savonet Museum is de geschiedenis op te tekenen van Landhuis Savonet, Plantage Savonet en de mensen die in het gebied leefden. Het vertelt het verhaal over hoe de Caquetios 4.000 jaar geleden met kano’s vanuit het huidige Venezuela als eerste op Curaçao en in de regio van het huidige Landhuis Savonet aankwamen.
Vervolgens wordt de opkomst en afschaffing van de slavernij in het Savonet Museum uitgebreid onder de loep genomen. Hierbij wordt voornamelijk ingezoomd op het leven van de slaven en latere arbeiders op Plantage Savonet. Daarnaast is in het museum te leren hoe Curaçao zich verder ontwikkelde tot aan de huidige moderne tijd.
In het Savonet Museum zijn veel oude foto’s, historische voorwerpen en gerestaureerd antiek te bekijken. In Landhuis Savonet bevindt zich ook een restaurant waar je een hapje kunt eten. Bovendien wordt vanuit Landhuis Savonet het Nationaal Park Christoffel beheerd.
Het landhuis en het terrein zijn toegankelijk voor belangstellenden.
Weg naar Westpunt z/n, Curaçao
Terug naar het overzicht landhuizen op Curaçao.