De kans dat je op Curaçao vogels zult zien of horen is heel groot. In totaal zijn er namelijk meer dan 217 verschillende vogelsoorten op het eiland waargenomen. Van deze 217 zijn er 13 door mensen op het eiland geïntroduceerd. Bovendien worden 75 vogelsoorten maar zelden op het Benedenwindse Eiland gezien.
Op
Curaçao zie je de mooiste vogels zoals deze pelikaan.
Het Lagun Blou Dive and Beach Resort is ideaal voor wie de vogels van Curaçao wilt zien. Het hotel ligt op slechts 200 meter van het Christoffel Nationaal Park, je bent dus zo op één van de beste locaties om vogels te spotten. Ook als je van rust en natuur houdt is dit hotel fijn, het heeft een rustige ligging. En met de huurauto die bij deze reis is inbegrepen ben je zo op weg om alles op het eiland te ontdekken. Bij het hotel ligt overigens ook een prachtig huisrif en er is een duikschool. Het is dus ook de moeite waard om hier te gaan snorkelen of duiken als je naast vogels ook nog vissen en schildpadden wilt zien. Meer info & Boeken
Op Curaçao leven verschillende grote vogelsoorten. Wordt in Afrika gesproken van de ‘Big Five’ (olifant, giraf, leeuw, buffel en luipaard), Curaçao kent zijn eigen ‘Grote Vijf’; bij dit rijtje horen ook twee vogelsoorten: de kuifcaracara (warawara: Papiaments) en de rode flamingo (chogogo: Papiaments). De vleugelspanwijdte van de kuifcaracara kan 130 cm bedragen bij een gewicht van 1,5 kg. Bij rode flamingo’s zijn de afmetingen en gewichten nog een stukje groter: 165 cm respectievelijk 4,1 kg. De Big Five van Curaçao bestaat verder uit de lederschildpad (driekiel: Papiaments) (700 kg), groene leguaan (yuwana of yuana: Papiaments) (4,0 kg) en de wilde geit (kabritu: Papiaments) (18 kg). De troepiaal (trupial: Papiaments) is de meest voorkomende inheemse vogel van het eiland. Er leven twee soorten troepialen op Curaçao: geel- en oranjeborst troepialen. De troepiaal heeft een prachtige, melodieuze zang: ‘troepie-óé troepie-óé’ waaraan hij ook zijn naam ontleent. De grote geelborsttroepiaal is zelfs uitgeroepen tot de nationale vogel van Curaçao!
Het Christoffel Nationaal Park ligt aan de noordkop van Curaçao. Dit natuurpark kent een hoge biodiversiteit. Op geen enkel ander ABC-eiland is de biodiversiteit zo hoog als in het Christoffel Nationaal Park. Het Christoffel Nationaal Park behoort tot een zogenaamde ‘Important Bird and Biodiversity Area (IBA)’. IBA’s zijn gebieden die van internationaal belang worden geacht voor vogels. In het Christoffel Nationaal Park zijn heel veel verschillende vogelsoorten te spotten waaronder roofvogels. In het park bouwen zelfs drie roofvogelsoorten hun nesten: de witstaartbuizerd, kuifcaracara en de Amerikaanse torenvalk (kinikini: Papiaments).
Het Nationaal Park Shete Boka ligt aan de noordoostkant van Curaçao. Shete Boka betekent ‘zeven inhammen’ of ‘zeven baaien’. Het Nationaal Park Shete Boka heeft ook een IBA-status en is dus een waardevol gebied voor vogels en dus ook voor vogelliefhebbers!
De zoutpannen van Jan Kok (Saliña Jan Kok) liggen aan de westkant van Curaçao. Als je flamingo’s wilt spotten, is dit een prima locatie. Flamingo’s broeden niet op Curaçao, maar zoeken er alleen hun voedsel. Broeden doen ze wel op buureiland Bonaire. De hele dag door zijn er flamingo’s te spotten in de zoutpannen van Jan Kok, maar als je groepen wilt zien, kun je het beste in de ochtend komen kijken. Bij de zoutpannen is zelfs een speciale uitkijkpost gebouwd om de flamingo’s te spotten! Wereldwijd komen er zes soorten flamingo’s voor. Te weten: de kleine flamingo, Andes flamingo, James’s flamingo, Chileense flamingo, gewone flamingo en de rode flamingo. De rode flamingo is de flamingosoort die zich op Curaçao laat zien. Deze flamingosoort staat ook bekend als de grote flamingo, Caraïbische flamingo of Cubaanse flamingo. Naast flamingo’s zijn er nog veel meer vogels in de zoutpannen van Jan Kok te zien zoals geelkruinkwakken, groene reigers, Amerikaanse blauwe reigers, kleine blauwe reigers, witbuikreigers, visarenden, Bigua-aalscholvers, grote geelpootruiters, zilverplevieren en kleine ani’s.
De zoutpannen van Jan Thiel (Saliña Jan Thiel) liggen aan de zuidwestkant van Curaçao. In de ondiepe zoutmeren van Jan Thiel zijn flamingo’s te bewonderen. Het is mogelijk om helemaal rond de zoutpannen te lopen, maar dat is behoorlijk ver. Als je met een mountainbike een rondje wilt fietsen, ben je al een klein uurtje onderweg!
De Sint Michielsbaai (Saliña Sint Michel, Boka Samí) ligt aan de midwestkant van Curaçao. De Sint Michielsbaai is een zoutpan en wordt niet veel door mensen bezocht, derhalve is het er heel rustig. In de Sint Michielsbaai zijn flamingo’s van dichtbij te bewonderen.
De Sint Marthabaai (Santa Martabaai) ligt aan de noordwestkant van Curaçao. De oevers van de Santa Martabaai bestaan uit mangrovebos. Hierdoor is een ideale habitat ontstaan voor reigers en waadvogels. Liefhebbers van grote zilverreigers, witbuikreigers, Amerikaanse kleine zilverreigers, kleine blauwe reigers, regenwulpen, steltkluten, kleine geelpootruiters en grote geelpootruiters komen bij de Santa Martabaai derhalve prima aan hun trekken.
Het Spaanse Water ligt aan de zuidwestkant van Curaçao. Hier vallen veel watervogels te spotten zoals bruine pelikanen, Amerikaanse oeverlopers, Amerikaanse bontbekplevieren, kleine geelpootruiters, kleine strandlopers en Amerikaanse fregatvogels (makwaku: Papiaments).