Vogelspotten op Curaçao

De kans dat je op Curaçao vogels zult zien of horen is heel groot. In totaal zijn er namelijk meer dan 217 verschillende vogelsoorten op het eiland waargenomen. Van deze 217 zijn er 13 door mensen op het eiland geïntroduceerd. Bovendien worden 75 vogelsoorten maar zelden op het Benedenwindse Eiland gezien.

Pelikaan Curaçao
Op Curaçao zie je de mooiste vogels zoals deze pelikaan.

Nationale vogel

Op Curaçao leven verschillende grote vogelsoorten. Wordt in Afrika gesproken van de ‘Big Five’ (olifant, giraf, leeuw, buffel en luipaard), Curaçao kent zijn eigen ‘Grote Vijf’; bij dit rijtje horen ook twee vogelsoorten: de kuifcaracara (warawara: Papiaments) en de rode flamingo (chogogo: Papiaments). De vleugelspanwijdte van de kuifcaracara kan 130 cm bedragen bij een gewicht van 1,5 kg. Bij rode flamingo’s zijn de afmetingen en gewichten nog een stukje groter: 165 cm respectievelijk 4,1 kg. De Big Five van Curaçao bestaat verder uit de lederschildpad (driekiel: Papiaments) (700 kg), groene leguaan (yuwana of yuana: Papiaments) (4,0 kg) en de wilde geit (kabritu: Papiaments) (18 kg). De troepiaal (trupial: Papiaments) is de meest voorkomende inheemse vogel van het eiland. Er leven twee soorten troepialen op Curaçao: geel- en oranjeborst troepialen. De troepiaal heeft een prachtige, melodieuze zang: ‘troepie-óé troepie-óé’ waaraan hij ook zijn naam ontleent. De grote geelborsttroepiaal is zelfs uitgeroepen tot de nationale vogel van Curaçao!

Wat zijn de beste vogelspots op Curaçao?

Als je op Curaçao aankomt op je accommodatie wemelt het al van de vogels, daarnaast kent het zonovergoten eiland verschillende hotspots voor vogelliefhebbers waaronder:

Rondom accommodaties

Toeristen die op Curaçao aankomen op hun accommodatie (hotel & resort, vakantieappartement, vakantiehuisje, et cetera) kunnen al direct genieten van tal van prachtige, kleurrijke vogels. Op de terreinen van de accommodaties groeien doorgaans schitterende bomen en planten; overal staan orchideeën, agaves, acacia’s, palmbomen, bougainvilles, cactussen en heel veel andere boom- en plantensoorten. Deze oefenenen een grote aantrekkingskracht uit op tal van vogelsoorten zoals:
 • musduiven
 • naaktoogduiven
 • suikerdiefjes (barika hel: Papiaments)
 • oranje troepialen
 • gele troepialen (trupial kachó: Papiaments)
 • maïsparkieten (prikichi di Kòrsou: Papiaments)
 • grijze koningstirannen
 • blauwstaartsmaragdkolibries (blenchi: Papiaments)
 • Amerikaanse torenvalken
 • tropische spotlijsters
 • Caribische spotlijsters (chuchubi: Papiaments)
 • maskergrondvinken (mòfi: Papiaments)
 • roodkraaggorzen (chonchorogai: Papiaments).

Christoffel Nationaal Park

Het Christoffel Nationaal Park ligt aan de noordkop van Curaçao. Dit natuurpark kent een hoge biodiversiteit. Op geen enkel ander ABC-eiland is de biodiversiteit zo hoog als in het Christoffel Nationaal Park. Het Christoffel Nationaal Park behoort tot een zogenaamde ‘Important Bird and Biodiversity Area (IBA)’. IBA’s zijn gebieden die van internationaal belang worden geacht voor vogels. In het Christoffel Nationaal Park zijn heel veel verschillende vogelsoorten te spotten waaronder roofvogels. In het park bouwen zelfs drie roofvogelsoorten hun nesten: de witstaartbuizerd, kuifcaracara en de Amerikaanse torenvalk (kinikini: Papiaments).

Nationaal Park Shete Boka

Het Nationaal Park Shete Boka ligt aan de noordoostkant van Curaçao. Shete Boka betekent ‘zeven inhammen’ of ‘zeven baaien’. Het Nationaal Park Shete Boka heeft ook een IBA-status en is dus een waardevol gebied voor vogels en dus ook voor vogelliefhebbers!

Zoutpannen van Jan Kok

De zoutpannen van Jan Kok (Saliña Jan Kok) liggen aan de westkant van Curaçao. Als je flamingo’s wilt spotten, is dit een prima locatie. Flamingo’s broeden niet op Curaçao, maar zoeken er alleen hun voedsel. Broeden doen ze wel op buureiland Bonaire. De hele dag door zijn er flamingo’s te spotten in de zoutpannen van Jan Kok, maar als je groepen wilt zien, kun je het beste in de ochtend komen kijken. Bij de zoutpannen is zelfs een speciale uitkijkpost gebouwd om de flamingo’s te spotten! Wereldwijd komen er zes soorten flamingo’s voor. Te weten: de kleine flamingo, Andes flamingo, James’s flamingo, Chileense flamingo, gewone flamingo en de rode flamingo. De rode flamingo is de flamingosoort die zich op Curaçao laat zien. Deze flamingosoort staat ook bekend als de grote flamingo, Caraïbische flamingo of Cubaanse flamingo. Naast flamingo’s zijn er nog veel meer vogels in de zoutpannen van Jan Kok te zien zoals geelkruinkwakken, groene reigers, Amerikaanse blauwe reigers, kleine blauwe reigers, witbuikreigers, visarenden, Bigua-aalscholvers, grote geelpootruiters, zilverplevieren en kleine ani’s.

Zoutpannen van Jan Thiel

De zoutpannen van Jan Thiel (Saliña Jan Thiel) liggen aan de zuidwestkant van Curaçao. In de ondiepe zoutmeren van Jan Thiel zijn flamingo’s te bewonderen. Het is mogelijk om helemaal rond de zoutpannen te lopen, maar dat is behoorlijk ver. Als je met een mountainbike een rondje wilt fietsen, ben je al een klein uurtje onderweg!

Sint Michielsbaai

De Sint Michielsbaai (Saliña Sint Michel, Boka Samí) ligt aan de midwestkant van Curaçao. De Sint Michielsbaai is een zoutpan en wordt niet veel door mensen bezocht, derhalve is het er heel rustig. In de Sint Michielsbaai zijn flamingo’s van dichtbij te bewonderen.

Sint Marthabaai

De Sint Marthabaai (Santa Martabaai) ligt aan de noordwestkant van Curaçao. De oevers van de Santa Martabaai bestaan uit mangrovebos. Hierdoor is een ideale habitat ontstaan voor reigers en waadvogels. Liefhebbers van grote zilverreigers, witbuikreigers, Amerikaanse kleine zilverreigers, kleine blauwe reigers, regenwulpen, steltkluten, kleine geelpootruiters en grote geelpootruiters komen bij de Santa Martabaai derhalve prima aan hun trekken.

Spaanse Water

Het Spaanse Water ligt aan de zuidwestkant van Curaçao. Hier vallen veel watervogels te spotten zoals bruine pelikanen, Amerikaanse oeverlopers, Amerikaanse bontbekplevieren, kleine geelpootruiters, kleine strandlopers en Amerikaanse fregatvogels (makwaku: Papiaments).

Auto Huren Curaçao
Avis huurauto Curaçao Wil jij Curaçao verkennen? Met een huurauto van Sunny Cars huur je jouw huurauto zorgeloos!
Vliegtickets Curaçao
Vliegtickets KLM naar Curaçao Wil jij voordelig vliegen naar Curaçao? TUIfly vliegt dagelijks naar Curaçao! Boek je vliegticket voor de beste prijs!
Excursies Curaçao
Guide And Go Excursies op CuraçaoHeb jij altijd al willen zwemmen met dolfijnen op Curaçao? Boek jouw favoriete excursie bij Guide and Go!
Vakanties Curaçao
Aanbiedingen vakantie naar CuraçaoBen jij op zoek naar een leuke vakantie naar Curaçao? Bij TUI vind je altijd de beste aanbiedingen en last minutes!

Tip! Avila Beach Hotel

Zwemmen met dolfijnen Curaçao Het Avila Hotel ligt op een prachtige locatie in Willemstad en het heeft een directe ligging aan twee privé-stranden. Ideaal voor een onvergetelijke vakantie op Curaçao! Beoordeeld met een 9.3! Meer info en boeken

Tip! Zwemmen met schildpadden!

Zwemmen met zeeschildpadden op Curaçao Zwemmen met schildpadden is een wens van velen. Op Curaçao is het mogelijk om deze wens uit te laten komen! Het zwemmen met deze prachtige dieren is een ervaring die je nooit meer vergeet! Je gaat met een gids naar een privéstrand waar veel schildpadden komen. Een snorkeluitrusting is bij de trip inbegrepen. Tijdens het snorkelen worden foto's gemaakt, deze worden na afloop gratis naar je gemaild. Beoordeeld met een 5.0 uit 5.0 sterren! Meer info en boeken
 • TUI
 • De Vakantie Discounter
 • Prijs Vrij Vakanties
 • Vakantie Curacao inclusief huurauto By June
 • Vakantie Curacao D-reizen