Fort Amsterdam

Op Curaçao zijn in totaal acht forten, Fort Amsterdam is het grootste van het eiland. Het fraaie gebouw ligt heel strategisch, aan de ingang van de haven van Willemstad. Vandaag de dag dient Fort Amsterdam als zetel van de Curaçaose regering.

Fort Amsterdam Curaçao
Fort Amsterdam

Het bouwwerk bezit vier bastions en heeft daardoor een afwijkende vorm. De muren zijn gemaakt van koraalsteen en op sommige plaatsen zijn deze muren maar liefst drie meter dik! Dat was ook wel nodig voor een goede verdediging van het mooie eiland! Op de muren van het fort vind je verschillende gedenkstenen, waaronder de gedenksteen met de beeltenis van Prins Willem van Oranje. Curaçao hoorde in 1933 driehonderd jaar bij Nederland.

Gedenksteen: Prins Willem van Oranje, Fort Amsterdam Curaçao
Gedenksteen Prins Willem van Oranje

Geschiedenis

Fort Amsterdam werd gebouwd in de periode 1635 - 1641 door de West-Indische Compagnie (WIC). Zij veroverden Curaçao in 1634, dat toen in handen was van de Spanjaarden. Fort Amsterdam fungeerde als het plaatselijk hoofdkantoor van de WIC. Daarnaast diende het gebouw ook als verdedigingswerk zodat de Spanjaarden het eiland niet opnieuw konden veroveren.

Vroeger woonden alle bewoners van het eiland veilig beschut in het fort. Momenteel wonen er bijna 160.000 mensen op Curaçao, dat zou dus niet meer passen. Gedurende de jaren, toen ook de dreiging van het veroveren van het eiland minder werd, gingen de eilandbewoners steeds meer buiten het fort wonen. Zo werd er rondom het fort werd steeds meer gebouwd, langzaam aan ontstond er een stad. Het resultaat is het prachtige Willemstad.

Binnen de muren van het fort tref je ook een kerk en de gouverneurswoning. De Fortkerk werd in 1769 gebouwd en is hiermee de oudste kerk van het eiland. Helaas is van de inrichting van de kerk maar weinig overgebleven. De preekstoel is gelukkig wel intact gebleven. De kerk is tegenwoordig een populaire bezienswaardigheid. In de kerk tref je tevens een museum.

Kanon Fort Amsterdam
Kanon Fort Amsterdam

Bezoek Fort Amsterdam

Wil je Fort Amsterdam bezoeken? Het fort staat in het centrum (in de wijk Punda) van Willemstad. Het is zeer de moeite waard om dit fort eens te bekijken.

 

Terug naar het overzicht forten op Curaçao.

Auto Huren Curaçao
Avis huurauto Curaçao Wil jij Curaçao verkennen? Met een huurauto van Sunny Cars huur je jouw huurauto zorgeloos!
Vliegtickets Curaçao
Vliegtickets KLM naar Curaçao Wil jij voordelig vliegen naar Curaçao? TUIfly vliegt dagelijks naar Curaçao! Boek je vliegticket voor de beste prijs!
Excursies Curaçao
Guide And Go Excursies op CuraçaoHeb jij altijd al willen zwemmen met dolfijnen op Curaçao? Boek jouw favoriete excursie bij Guide and Go!
Vakanties Curaçao
Aanbiedingen vakantie naar CuraçaoBen jij op zoek naar een leuke vakantie naar Curaçao? Bij TUI vind je altijd de beste aanbiedingen en last minutes!

Tip! Avila Beach Hotel

Zwemmen met dolfijnen Curaçao Het Avila Hotel ligt op een prachtige locatie in Willemstad en het heeft een directe ligging aan twee privé-stranden. Ideaal voor een onvergetelijke vakantie op Curaçao! Beoordeeld met een 8.8! Meer info en boeken

Tip! Zwemmen met schildpadden!

Zwemmen met zeeschildpadden op Curaçao Zwemmen met schildpadden is een wens van velen. Op Curaçao is het mogelijk om deze wens uit te laten komen! Het zwemmen met deze prachtige dieren is een ervaring die je nooit meer vergeet! Je gaat met een gids naar een privéstrand waar veel schildpadden komen. Een snorkeluitrusting is bij de trip inbegrepen. Tijdens het snorkelen worden foto's gemaakt, deze worden na afloop gratis naar je gemaild. Beoordeeld met een 5.0 uit 5.0 sterren! Meer info en boeken
  • TUI
  • De Vakantie Discounter
  • Prijs Vrij Vakanties
  • Vakantie Curacao inclusief huurauto By June