Op Curaçao zijn in totaal acht forten, Fort Amsterdam is het grootste van het eiland. Het fraaie gebouw ligt heel strategisch, aan de ingang van de haven van Willemstad. Vandaag de dag dient Fort Amsterdam als zetel van de Curaçaose regering.
Fort Amsterdam
Het bouwwerk bezit vier bastions en heeft daardoor een afwijkende vorm. De muren zijn gemaakt van koraalsteen en op sommige plaatsen zijn deze muren maar liefst drie meter dik! Dat was ook wel nodig voor een goede verdediging van het mooie eiland! Op de muren van het fort vind je verschillende gedenkstenen, waaronder de gedenksteen met de beeltenis van Prins Willem van Oranje. Curaçao hoorde in 1933 driehonderd jaar bij Nederland.
Gedenksteen Prins Willem van Oranje
Fort Amsterdam werd gebouwd in de periode 1635 - 1641 door de West-Indische Compagnie (WIC). Zij veroverden Curaçao in 1634, dat toen in handen was van de Spanjaarden. Fort Amsterdam fungeerde als het plaatselijk hoofdkantoor van de WIC. Daarnaast diende het gebouw ook als verdedigingswerk zodat de Spanjaarden het eiland niet opnieuw konden veroveren.
Vroeger woonden alle bewoners van het eiland veilig beschut in het fort. Momenteel wonen er bijna 160.000 mensen op Curaçao, dat zou dus niet meer passen. Gedurende de jaren, toen ook de dreiging van het veroveren van het eiland minder werd, gingen de eilandbewoners steeds meer buiten het fort wonen. Zo werd er rondom het fort werd steeds meer gebouwd, langzaam aan ontstond er een stad. Het resultaat is het prachtige Willemstad.
Binnen de muren van het fort tref je ook een kerk en de gouverneurswoning. De Fortkerk werd in 1769 gebouwd en is hiermee de oudste kerk van het eiland. Helaas is van de inrichting van de kerk maar weinig overgebleven. De preekstoel is gelukkig wel intact gebleven. De kerk is tegenwoordig een populaire bezienswaardigheid. In de kerk tref je tevens een museum.
Kanon Fort Amsterdam
Terug naar het overzicht forten op Curaçao.