Fort Beekenburg

Fort Beekenburg staat op Curaçao bekend als 'Het Kasteel'. Het fort ligt aan de Caracasbaai. Fort Beekenburg werd in 1703 gebouwd met als doel om het Spaanse Water te verdedigen. Dit was in die tijd geen overbodige luxe. Het Spaanse water én de Caracasbaai waren plekken waar vijanden met het grootste gemak aan wal konden gaan en zo gemakkelijk konden Willemstad bereiken. De toren van Fort Beekenburg lijkt op een schaakstuk, rond van vorm dus. De toren is daarnaast uitgerust met een uniek irrigatiesysteem. Als het regent wordt het water opgevangen in de regenwaterkanalen die bovenop de toren zijn aangelegd. Dit water wordt vervolgens verzameld in een reservoir dat binnen in de toren zit. Op deze manier was er altijd vers water in toren van Fort Beekenburg, ook bij een belegering.

Geschiedenis

De naam van het fort refereert naar de Heer van Beek. De Heer van Beek was tussen 1701 en 1704 de coördinator van de verdediging van Willemstad. Fort Beekenburg heeft in de 18de eeuw zijn nut een paar keer bewezen. Vanuit het fort werden namelijk verschillende aanvallen van Engelse en Franse troepen afgeslagen.

Er is een moment geweest dat Engelse troepen hebben geprobeerd om Fort Beekenburg te omzeilen om zo bij Willemstad te geraken. Zij probeerden over de naastliggende berg heen te trekken. Echter halverwege werd deze exercitie afgebroken. De Engelsen liepen tegen te veel problemen aan, het kostte te veel tijd en ze waren te bang dat de Nederlanders zich te snel zouden groeperen. Toch zijn in de geschiedenis van Curaçao de Engelsen een paar keer baas geweest op het Caribische eiland. Dat was in de periodes 1800 tot 1803 en 1807 tot 1816. Fort Beekenburg is bovendien in diens geschiedenis een paar keer aangevallen door piraten, maar het nimmer capituleerde!

Fort Beekenburg is opgebouwd met waalstenen. Deze waalstenen werden door de Hollandse koopvaardijschepen meegenomen als ballast voor hun schepen. Als de schepen dan weer terugvoeren naar Holland, werden de waalstenen achtergelaten op Curaçao. Op deze manier werd er plaatsgemaakt voor de goederen die naar Holland moesten worden verscheept. Heden ten dage is Fort Beekenburg ook een belangrijke verblijfplaats voor vleermuizen.

Bezoek Fort Beekenburg

In 1927 werd door Shell op Curaçao een olieterminal gebouwd voor de overslag van het zwarte goud. Deze installaties lagen vlak in de buurt van Fort Beekenburg. Ook het fort kwam hierdoor feitelijk op het bedrijfsterrein van Shell te liggen en was daardoor niet meer toegankelijk voor het publiek. In 2005 is de situatie gelukkig weer veranderd. Sinds dat jaar is de Curaçaose overheid weer de eigenaar van het terrein geworden en is Fort Beekenburg weer voor geïnteresseerden te bezichtigen.

Terug naar het overzicht forten op Curaçao.

Auto Huren Curaçao
Avis huurauto Curaçao Wil jij Curaçao verkennen? Met een huurauto van Sunny Cars huur je jouw huurauto zorgeloos!
Vliegtickets Curaçao
Vliegtickets KLM naar Curaçao Wil jij voordelig vliegen naar Curaçao? TUIfly vliegt dagelijks naar Curaçao! Boek je vliegticket voor de beste prijs!
Excursies Curaçao
Guide And Go Excursies op CuraçaoHeb jij altijd al willen zwemmen met dolfijnen op Curaçao? Boek jouw favoriete excursie bij Guide and Go!
Vakanties Curaçao
Aanbiedingen vakantie naar CuraçaoBen jij op zoek naar een leuke vakantie naar Curaçao? Bij TUI vind je altijd de beste aanbiedingen en last minutes!

Tip! Avila Beach Hotel

Zwemmen met dolfijnen Curaçao Het Avila Hotel ligt op een prachtige locatie in Willemstad en het heeft een directe ligging aan twee privé-stranden. Ideaal voor een onvergetelijke vakantie op Curaçao! Beoordeeld met een 9.3! Meer info en boeken

Tip! Zwemmen met schildpadden!

Zwemmen met zeeschildpadden op Curaçao Zwemmen met schildpadden is een wens van velen. Op Curaçao is het mogelijk om deze wens uit te laten komen! Het zwemmen met deze prachtige dieren is een ervaring die je nooit meer vergeet! Je gaat met een gids naar een privéstrand waar veel schildpadden komen. Een snorkeluitrusting is bij de trip inbegrepen. Tijdens het snorkelen worden foto's gemaakt, deze worden na afloop gratis naar je gemaild. Beoordeeld met een 5.0 uit 5.0 sterren! Meer info en boeken
  • TUI
  • De Vakantie Discounter
  • Prijs Vrij Vakanties
  • Vakantie Curacao inclusief huurauto By June
  • Vakantie Curacao D-reizen