Fort Nassau

Curaçao telt maar liefst acht monumentale forten, één daarvan is het 18de eeuwse Fort Nassau. De officiële naam van Fort Nassau op Curaçao luidt Fort Oranje Nassau naar het Huis Oranje-Nassau. Echter Fort Nassau is nimmer zo genoemd. Fort Nassau ligt boven op een achtenzestig meter hoge heuvel (Sablica Hill) in de haven van Willemstad, het Schottegat.

Geschiedenis

Fort Nassau werd in 1797 gebouwd als Fort Republiek, vernoemd naar de Bataafse Republiek die in 1795 werd opgericht. In 1797 was Curaçao namelijk een kolonie van Nederland. De bouw van Fort Nassau kostte destijds 60.000 gulden. In die tijd was dat een godsvermogen. Deze hoge bouwkosten moest worden betaald door de inwoners van de hoofdstad van Curaçao, Willemstad. Het was de bedoeling dat Fort Nassau waakte over de Sint Annabaai én een deel van de binnenstad van Willemstad. Fort Nassau was daartoe uitgerust met veertien ijzeren kanonnen en acht stuks metalen mortiergeschut.

In 1807 vuurden de kanonnen van Fort Nassau voor het eerst sinds de bouw. Engelse oorlogsschepen, onder leiding van de HMS Arethusa, vielen namelijk Willemstad aan. Het was een succesvolle aanval, Curaçao werd uiteindelijk door de Engelsen veroverd. De nieuwe heersers van Curaçao gaven Fort Nassau ook een nieuwe naam: Fort George, vernoemd naar de Engelse koning George de derde. Negen jaar later in 1816 gaven de Engelsen Fort Nassau weer terug aan het Koninkrijk der Nederlanden.

In de loop van de tijd verloor Fort Nassau zijn militaire functie. Een tijd lang werd er middags nog een paar keer met de kanonnen geschoten, maar aan deze traditie werd uiteindelijk ook een einde gemaakt. Op drie augustus 1816 werd er voor het laatst geschoten vanaf Fort Nassau.

Bezoek Fort Nassau

Heden ten dage vervult Fort Nassau een belangrijke functie voor de scheepvaart, namelijk als havensein en verkeerstoren. Bovendien is er sinds 1959 een restaurant in Fort Nassau gevestigd en kun je er heerlijk eten en drinken. Het is zeer de moeite waard om Fort Nassau op Curaçao te bezoeken, de fortificatie is namelijk voor het leeuwendeel nog in de originele staat. Bovendien is vanaf Fort Nassau het mooiste uitzicht van Curaçao te verkrijgen. Als het helder weer is, is zelfs vanaf Fort Nassau de kust van Venezuela te zien! Een bezoek aan Fort Nassau is gratis.

Terug naar overzicht forten op Curaçao.

Auto Huren Curaçao
Avis huurauto Curaçao Wil jij Curaçao verkennen? Met een huurauto van Sunny Cars huur je jouw huurauto zorgeloos!
Vliegtickets Curaçao
Vliegtickets KLM naar Curaçao Wil jij voordelig vliegen naar Curaçao? TUIfly vliegt dagelijks naar Curaçao! Boek je vliegticket voor de beste prijs!
Excursies Curaçao
Guide And Go Excursies op CuraçaoHeb jij altijd al willen zwemmen met dolfijnen op Curaçao? Boek jouw favoriete excursie bij Guide and Go!
Vakanties Curaçao
Aanbiedingen vakantie naar CuraçaoBen jij op zoek naar een leuke vakantie naar Curaçao? Bij TUI vind je altijd de beste aanbiedingen en last minutes!

Tip! Avila Beach Hotel

Zwemmen met dolfijnen Curaçao Het Avila Hotel ligt op een prachtige locatie in Willemstad en het heeft een directe ligging aan twee privé-stranden. Ideaal voor een onvergetelijke vakantie op Curaçao! Beoordeeld met een 8.8! Meer info en boeken

Tip! Zwemmen met schildpadden!

Zwemmen met zeeschildpadden op Curaçao Zwemmen met schildpadden is een wens van velen. Op Curaçao is het mogelijk om deze wens uit te laten komen! Het zwemmen met deze prachtige dieren is een ervaring die je nooit meer vergeet! Je gaat met een gids naar een privéstrand waar veel schildpadden komen. Een snorkeluitrusting is bij de trip inbegrepen. Tijdens het snorkelen worden foto's gemaakt, deze worden na afloop gratis naar je gemaild. Beoordeeld met een 5.0 uit 5.0 sterren! Meer info en boeken
  • TUI
  • De Vakantie Discounter
  • Prijs Vrij Vakanties
  • Vakantie Curacao inclusief huurauto By June
  • Vakantie Curacao inclusief huurauto By June