Landhuis Arrarat

Landhuis Arrarat bevindt zich in het zuidwesten van Curaçao, in de hoofdstad Willemstad op een heuvel. Het is één van de grootste én kleurrijkste landhuizen van het Benedenwindse Eiland. Landhuis Arrarat wordt ook wel geschreven als Landhuis Ararat. Landhuis Arrarat is nog volledig aanwezig, verkeert in een uitstekende staat en is een officieel monument van Curaçao. Twee landhuizen liggen in de buurt van Landhuis Arrarat, te weten Landhuis Baron en Landhuis Parera.

Beschrijving

Op de keper beschouwd bestaat Landhuis Arrarat uit twee grote delen (oost- en westvleugel) en een jachthuis. De twee vleugels en het jachthuis van Landhuis Arrarat zou je ook als drie afzonderlijke landhuizen kunnen zien.

De oostvleugel heeft een blauwe kleur en is tevens het nieuwste deel van het complex. De oostvleugel is T-vormig, heeft een combinatie van zadel- en schilddaken en is in het bezit van dakkapellen. Het dak is bedekt met golfplaten. De oostvleugel heeft een galerij aan één kant. Aan de oostvleugel zitten de magasina’s (magazijnen) vastgebouwd. De magasina’s hebben aan de zuidkant een open galerij. Aan de zuidkant van de oostvleugel staan twee torens. Deze torens zijn vierkant en hebben een plat dak.

De westvleugel is okergeel gekleurd en is het oudste deel van het complex. De westvleugel is in het bezit van een schilddak met daarin dakkapellen. Het dak is bedekt met rode dakpannen. De westvleugel bestaat uit twee verdiepingen. De bovenste verdieping is het kleinst. Op de eerste verdieping is een balkon aanwezig. Op de begane grond tref je aan de westkant een T-vormige vleugel. Aan de oostkant van de begane grond vinden we een vierkante vleugel. Het jachthuis heeft een rode kleur. Landhuis Arrarat is verder in het bezit van tuitgevels met boogvormige topbeëindigingen en gevels met topbeëindigingen met bekroningen.

Historie

Landhuis Arrarat was ooit het onderdak van de broers Gorsira: Pieter en Michael. Pieter Gorsira leefde van 1821 tot 1895. Michael Gorsira leefde van 1823 tot 1889. Pieter woonde in de westvleugel van het complex en Michael woonde in de oostvleugel. De broers bezaten verschillende plantages op het Caribische eiland zoals Plantage Zuurzak, Plantage Klein Sint Michiel en Plantage Malpais. Daarnaast bezat Michael Gorsira ook Plantage Santa Barbara, Plantage Sofal en een deel van Plantage Fuik.

Peperduur fosfaat

De oudste zoon van Michael Gorsira was Cornelis Gorsira. Deze man ontdekte het kostbare fosfaat (guano) aan de zuidkant van de 240 meter hoge Tafelberg. De Tafelberg was toentertijd onderdeel van Plantage Santa Barbara. Uiteindelijk is de fosfaatmijn van de Tafelberg meer dan 100 jaar operationeel geweest en gaf dagelijks werk aan ruim 400 mensen.

Het fosfaat dat uit de Tafelberg werd gedolven, was zeer zuiver en daardoor vier keer duurder dan normaal fosfaat. Het Curaçaose fosfaat werd hoofdzakelijk naar het Belgische Gent en naar de Verenigde Staten geëxporteerd om uiteindelijk te dienen als kippenvoer. Deze beesten gingen er razendsnel van groeien. Ook op Klein Curaçao werd in 1871 fosfaat ontdekt. Vanaf 1871 tot 1913 werd er fosfaat op Klein Curaçao gemijnd.

Huidige functie

Landhuis Arrarat is (gedeeltelijk) in gebruik als kantoor voor Belastingadviesbureau Loyens & Loeff (oostvleugel) en het kadaster van Curaçao (westvleugel).

Toegankelijkheid

Het terrein rondom Landhuis Arrarat is niet toegankelijk voor het publiek. Ook landhuis is niet open voor belangstellenden. Landhuis Arrarat is met de auto te bereiken en in het bezit van verschillende parkeerplaatsen. Door de aanwezigheid van officiële wegbewijzering is het landhuis goed te vinden.

Adres

Presidente Rómulo Betancourt Boulevard 2-4, Willemstad.

Terug naar het overzicht landhuizen op Curaçao.

Auto Huren Curaçao
Avis huurauto Curaçao Wil jij Curaçao verkennen? Met een huurauto van Sunny Cars huur je jouw huurauto zorgeloos!
Vliegtickets Curaçao
Vliegtickets KLM naar Curaçao Wil jij voordelig vliegen naar Curaçao? TUIfly vliegt dagelijks naar Curaçao! Boek je vliegticket voor de beste prijs!
Excursies Curaçao
Guide And Go Excursies op CuraçaoHeb jij altijd al willen zwemmen met dolfijnen op Curaçao? Boek jouw favoriete excursie bij Guide and Go!
Vakanties Curaçao
Aanbiedingen vakantie naar CuraçaoBen jij op zoek naar een leuke vakantie naar Curaçao? Bij TUI vind je altijd de beste aanbiedingen en last minutes!

Tip! Avila Beach Hotel

Zwemmen met dolfijnen Curaçao Het Avila Hotel ligt op een prachtige locatie in Willemstad en het heeft een directe ligging aan twee privé-stranden. Ideaal voor een onvergetelijke vakantie op Curaçao! Beoordeeld met een 9.3! Meer info en boeken

Tip! Zwemmen met schildpadden!

Zwemmen met zeeschildpadden op Curaçao Zwemmen met schildpadden is een wens van velen. Op Curaçao is het mogelijk om deze wens uit te laten komen! Het zwemmen met deze prachtige dieren is een ervaring die je nooit meer vergeet! Je gaat met een gids naar een privéstrand waar veel schildpadden komen. Een snorkeluitrusting is bij de trip inbegrepen. Tijdens het snorkelen worden foto's gemaakt, deze worden na afloop gratis naar je gemaild. Beoordeeld met een 5.0 uit 5.0 sterren! Meer info en boeken
  • TUI
  • De Vakantie Discounter
  • Prijs Vrij Vakanties
  • Vakantie Curacao inclusief huurauto By June
  • Vakantie Curacao D-reizen