Landhuis Brievengat

Landhuis Brievengat ligt in het zuidoosten van Curaçao; iets ten noorden van Brievengat. Brievengat is een stadswijk in het noorden van Willemstad; de hoofdstad van Curaçao. Vlak in de buurt van Landhuis Brievengat bevinden zich nog twee andere historische landhuizen: Landhuis Bonam en Landhuis Noordkant. Landhuis Brievengat heeft twee bijnamen: Brihá en De Hoop. Het oorspronkelijke landhuis is volledig aanwezig, verkeert in een uitstekende staat en is een officieel monument van het Benedenwindse Eiland.

Beschrijving

Landhuis Brievengat is een groot landhuis met één verdieping op een verhoogd plateau. Het okergeelgekleurde landhuis heeft een rechthoekig kerngebied met een voor- en achtergalerij. Het zadeldak boven het kerngebied is omsloten door puntgevels met ogievormige randen (uitzwenkende topgevel) en een halfronde bovenzijde met aansluitend een lessenaarsdak over de galerijen. Vier dakkapellen bevinden zich aan weerszijden van het zadeldak. Deze dakkapellen hebben groene luiken. De daken zijn bedekt met rode dakpannen.

De open voorgalerij telt vijftien bogen waarbij de middelste boog toegang tot het huis verleent. Aangrenzend bevindt zich een stortbak. Landhuis Brievengat heeft daarnaast een groot frontaal terras met twee vierkante wacht- en uitkijktorens op de hoeken en een centrale trap naar het landgoed. De keuken is aan de achterzijde verbonden met een overdekte gang. Tussen het kerngebied en de zijgalerijen zijn boogopeningen. Bij Landhuis Brievengat bevinden zich verschillende structuren en bouwsels: magasina, reservoirs en een kalkoven.

Historie

Landhuis Brievengat werd in 1750 gebouwd. In het verleden had Plantage Brievengat een grootte van 503 hectare en was daarmee één van de grootste plantages van het Caribische eiland. De plantage werd gebruikt voor het verbouwen van gewassen en houden van vee (geiten, et cetera). Het belangrijkste gewas dat op de plantage werd verbouwd was aloë vera (agave).

Landhuis Brievengat ligt strategisch op een verhoogd plateau. De voorkant van het landhuis heeft veel weg van een kasteel met zogezegd twee wacht- en uitkijktorens en een breed terras. De karakteristieke torens werden niet alleen gebruikt om de wacht te houden, er werden ook slaven voor straf in opgesloten. Later fungeerden de torens als liefdesnestjes (casa di palomba) voor buitenechtelijke relaties. Daarnaast zijn ze als duiventil gebruikt. Meer Curaçaose landhuizen bezitten casa di palomba; Landhuis Ascencion bijvoorbeeld.

Het jaar 1877 was een rampjaar voor Landhuis Brievengat. Op 23 september in dat jaar trok er namelijk een zware orkaan over Curaçao heen waarbij ook Landhuis Brievengat zwaar beschadigd werd. Het had niet veel gescheeld of het landhuis was met de grond gelijk gemaakt. Ook het grootste deel van de levende have op de plantage verloor het leven tijdens dit natuurgeweld. Toentertijd kregen de orkanen nog geen officiële namen, zoals dat nu wel het geval is. Op Curaçao staat de orkaan van 1877 te boek als ‘Orkan Grandi’ en ‘Tecla’.

In 1929 kocht Shell het koloniale landhuis om het te gebruiken voor de winning van water. Landhuis Brievengat werd in 1954 door het Nederlandse olieconcern aan een particuliere erfgoedstichting geschonken. Deze stichting zorgde ervoor dat het landhuis weer volledig werd hersteld en behouden bleef voor toekomstige generaties.

Huidige functie

Lange tijd was er in Landhuis Brievengat een museum gevestigd. Dat museum sloot in 2000 haar deuren. In 2006 is Landhuis Brievengat grondig en langdurig (vijf jaar) gerenoveerd en sindsdien wordt het uitgebaat als een horecagelegenheid. In het landhuis is het nu mogelijk om bruiloften of andere feesten te vieren.

Toegankelijkheid

Landhuis Brievengat en de plantage zijn toegankelijk voor belangstellenden.

Adres

Kaya W. Pieters z/n.

Landhuis Brievengat is prima met de auto te bereiken middels een onverharde weg. Bij het landhuis zijn er mogelijkheden om auto’s te parkeren. Dankzij een officiële wegbewijzering is het landhuis prima te vinden.

Terug naar het overzicht landhuizen op Curaçao.

Auto Huren Curaçao
Avis huurauto Curaçao Wil jij Curaçao verkennen? Met een huurauto van Sunny Cars huur je jouw huurauto zorgeloos!
Vliegtickets Curaçao
Vliegtickets KLM naar Curaçao Wil jij voordelig vliegen naar Curaçao? TUIfly vliegt dagelijks naar Curaçao! Boek je vliegticket voor de beste prijs!
Excursies Curaçao
Guide And Go Excursies op CuraçaoHeb jij altijd al willen zwemmen met dolfijnen op Curaçao? Boek jouw favoriete excursie bij Guide and Go!
Vakanties Curaçao
Aanbiedingen vakantie naar CuraçaoBen jij op zoek naar een leuke vakantie naar Curaçao? Bij TUI vind je altijd de beste aanbiedingen en last minutes!

Tip! Avila Beach Hotel

Zwemmen met dolfijnen Curaçao Het Avila Hotel ligt op een prachtige locatie in Willemstad en het heeft een directe ligging aan twee privé-stranden. Ideaal voor een onvergetelijke vakantie op Curaçao! Beoordeeld met een 9.3! Meer info en boeken

Tip! Zwemmen met schildpadden!

Zwemmen met zeeschildpadden op Curaçao Zwemmen met schildpadden is een wens van velen. Op Curaçao is het mogelijk om deze wens uit te laten komen! Het zwemmen met deze prachtige dieren is een ervaring die je nooit meer vergeet! Je gaat met een gids naar een privéstrand waar veel schildpadden komen. Een snorkeluitrusting is bij de trip inbegrepen. Tijdens het snorkelen worden foto's gemaakt, deze worden na afloop gratis naar je gemaild. Beoordeeld met een 5.0 uit 5.0 sterren! Meer info en boeken
  • TUI
  • De Vakantie Discounter
  • Prijs Vrij Vakanties
  • Vakantie Curacao inclusief huurauto By June
  • Vakantie Curacao D-reizen