Landhuis Daniël

Landhuis Daniel (Landhuis Daniël) ligt in het midden van Curaçao en heeft als bijnaam Dain. Op de plek waar het landhuis zich bevindt is het Benedenwindse Eiland op z’n smalst; in de letterlijke betekenis van het woord. Vlak in de buurt van Landhuis Daniel bevinden zich de restanten van twee andere historische landhuizen: Landhuis Korporaal en Landhuis Meiberg. Landhuis Korporaal ligt ten zuidwesten van Landhuis Daniel en Landhuis Meiberg is ten zuidoosten van het landhuis gesitueerd.

Beschrijving

Landhuis Daniel heeft een T-vorm en is in het bezit van een hoog zadeldak met rode dakpannen. Het dak heeft vier dakkapellen. Het okergeelgekleurde landhuis heeft aan drie zijden een galerij. Deze galerijen hebben een lessenaarsdak. Aan de noordoostzijde van het landhuis ontbreekt de galerij en de zuidwestzijde is overkapt met een zadeldak. Landhuis Daniel heeft een tuitgevel met boogvormige topbeëindiging. Links van het landhuis bevinden zich de ruïnes van een mangasina (opslagruimte). Daartussenin staat een kleiner gebouw, vermoedelijk voormalige slavenverblijven, waarin nu enkele gastenkamers zijn ondergebracht. Het oorspronkelijke landhuis is nog volledig aanwezig en is in een goede staat.

Het leeuwendeel van de landhuizen van Curaçao staat op een heuvel, dat geldt echter niet voor Landhuis Daniel. De plantage-eigenaren bouwden het liefst hun landhuizen op verhogingen in het landschap, dat had namelijk veel voordelen. Op deze manier konden zij goed uitkijken over hun plantages. Bovendien konden de plantage-eigenaren dan contact blijven houden met de plantagehuizen van de buren. In het geval van een slavenopstand of andere problemen konden zij elkaar dan snel waarschuwen.

Historie

Landhuis Daniel dateert uit 1711 en is daarmee één van de oudste landhuizen van Curaçao. De plantage Daniel werd vijftig jaar eerder in 1661 gesticht. Landhuis Daniel is een relatief klein landhuis. Over de herkomst van de naam Daniel bestaat geen consensus. Er zijn mensen die beweren dat het landhuis is vernoemd naar Daniel Ellis, de stichter van de plantage. Daniel Ellis was een Engelsman die in dienst was van de West-Indische Compagnie (WIC). Maar er zijn ook historici die denken dat het landhuis is vernoemd naar een schipbreukeling die op het strand van Curaçao aanspoelde op de feestdag van Sint Daniel (St. Daniel’s Day).

Vanwege de slechte kwaliteit van de grond werd Daniel aanvankelijk Malpais (slechte landen) genoemd. In de 19de eeuw bezaten twee voormalige slaven, de een na de ander, Plantage Daniel. Lourens Serni (bevrijd in 1850) kocht de plantage in 1867 en hield er achthonderd geiten en schapen en veertig koeien. De tweede voormalige slaaf die in 1894 Plantage Daniël bezat, was Alphons van Uytrecht. Een flink aantal van zijn nazaten woont tegenwoordig nog in de directe omgeving van het landhuis. Wat verder bijzonder aan Landhuis Daniel is, is dat het niet lang als plantagehuis heeft gediend. Het grootste deel van de tijd heeft het gefungeerd als herberg. Mensen die vanuit Willemstad naar het westen van Curaçao reisden, konden dan in Landhuis Daniel overnachten.

Vanaf het midden van de twintigste eeuw raakte Landhuis Daniel in ernstig verval en werd daarmee onbewoonbaar. In 1976 kocht aannemer Van Lieshout het plantagehuis, dat praktisch een ruïne was, met alleen de muren nog overeind, en herbouwde het in zijn oorspronkelijke staat. Na Van Lieshout was het landhuis rond 1990 korte tijd eigendom van de Nederlandse televisiemaker Jef Rademakers die het verhuurde aan een Nederlands-Amerikaans echtpaar dat het landhuis runde als een klein hotel en duikcentrum. Sinds 1997 is het eigendom van Jan Francke (Jakke). Van 2009 tot 2011 was op Landhuis Daniel duikschool ‘Trunkdivers’ gevestigd.

Tegenwoordig behoort Landhuis Daniel tot één van de best onderhouden landhuizen van het grootste ABC-eiland. Het was dan ook niet verwonderlijk dat het in 1997 werd opgenomen op de lijst van monumenten van de Stichting Monumentenzorg Curaçao.

Huidige functie

Restaurant, hotel en kunstgalerie.

Toegankelijkheid

Het terrein en het landhuis zijn toegankelijk voor het publiek.

Adres

Weg naar Westpunt z/n Curaçao

Terug naar het overzicht landhuizen op Curaçao.

Auto Huren Curaçao
Avis huurauto Curaçao Wil jij Curaçao verkennen? Met een huurauto van Sunny Cars huur je jouw huurauto zorgeloos!
Vliegtickets Curaçao
Vliegtickets KLM naar Curaçao Wil jij voordelig vliegen naar Curaçao? TUIfly vliegt dagelijks naar Curaçao! Boek je vliegticket voor de beste prijs!
Excursies Curaçao
Guide And Go Excursies op CuraçaoHeb jij altijd al willen zwemmen met dolfijnen op Curaçao? Boek jouw favoriete excursie bij Guide and Go!
Vakanties Curaçao
Aanbiedingen vakantie naar CuraçaoBen jij op zoek naar een leuke vakantie naar Curaçao? Bij TUI vind je altijd de beste aanbiedingen en last minutes!

Tip! Avila Beach Hotel

Zwemmen met dolfijnen Curaçao Het Avila Hotel ligt op een prachtige locatie in Willemstad en het heeft een directe ligging aan twee privé-stranden. Ideaal voor een onvergetelijke vakantie op Curaçao! Beoordeeld met een 8.8! Meer info en boeken

Tip! Zwemmen met schildpadden!

Zwemmen met zeeschildpadden op Curaçao Zwemmen met schildpadden is een wens van velen. Op Curaçao is het mogelijk om deze wens uit te laten komen! Het zwemmen met deze prachtige dieren is een ervaring die je nooit meer vergeet! Je gaat met een gids naar een privéstrand waar veel schildpadden komen. Een snorkeluitrusting is bij de trip inbegrepen. Tijdens het snorkelen worden foto's gemaakt, deze worden na afloop gratis naar je gemaild. Beoordeeld met een 5.0 uit 5.0 sterren! Meer info en boeken
  • TUI
  • De Vakantie Discounter
  • Prijs Vrij Vakanties
  • Vakantie Curacao inclusief huurauto By June
  • Vakantie Curacao inclusief huurauto By June