Landhuis Knip

Landhuis Knip bevindt zich in het noordwesten van Curaçao en wordt door vriend en vijand als het mooiste historische landhuis van Curaçao beschouwd. Het afgelegen landhuis heeft ook een zeer hoge historische waarde voor Curaçao. Iets ten noordwesten van Landhuis Knip bevindt zich Grote Knip, iets ten zuidwesten Kleine Knip. Grote Knip en Kleine Knip behoren tot de absolute topstranden van het ABC-eiland. Ten zuiden van Landhuis Knip bevinden zich de restanten van Landhuis Jeremi.

Beschrijving

Het geelgekleurde Landhuis Knip is voorzien van een zadeldak met rode dakpannen en heeft in totaal acht dakkapellen. Verder is de galerij uitgerust met een lessenaarsdak. Een galerij die bovendien geheel open is aan de oost- en zuidzijde. Het landhuis heeft een tuitvormige gevel en beschikt over ruime terrassen. Die terrassen waren bedoeld om het landhuis koel te houden. Landhuis Knip is niet meer in het bezit van de beruchte slavenbel/slavenklok. De plek waar de slavenbel hing is nog wel te bekijken. De slavenbel verhuisde ooit van Landhuis Knip naar Landhuis Girouette. Bij Landhuis Girouette hangt de slavenklok heden ten dage ook niet meer.

Historie

Plantage Knip werd gesticht in 1694 en had een oppervlakte van 850 hectare. Het landhuis dateert van 1830. Op plantage Knip werden divi-divi-vruchten, kenepa-vruchten, watapana-peulen, aardappelen en meloenen gekweekt en verbouwd. Dat verklaart ook direct waarom Landhuis Knip de bijnaam Landhuis Kenepa heeft, refererend naar de kenepa-vruchten (kenepaboom: Melicooccus bijugatus) die op de plantage werden verbouwd. Plantage Knip was ooit de meest winstgevende Curaçaose plantage.

Wat later in haar bestaan werd er ook veelteelt op de plantage gedreven en schapenwol geproduceerd. Op plantage Knip woonden en werkten tijdens de hoogtijdagen meer dan 400 slaven. Deze slaven leefden in 175 houten slavenhutten (barakken) en 5 stenen gebouwen die op de plantage aanwezig waren. In de 5 stenen gebouwen konden 390 slaven gehuisvest worden. Landhuis Knip is in haar bestaan twee keer grondig gerestaureerd. Dat gebeurde in 1939 en 1985. De jaartallen van deze verbouwingen staan in de gevels van het landhuis gegraveerd.

Slavenopstand

Landhuis Knip heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Curaçao. Op Landhuis Knip begon namelijk op 17 augustus 1795 de grootste slavenopstand van de hele Caribische archipel. De aanleiding voor deze slavenopstand was een collectieve straf die de slaven op plantage Knip hadden gekregen. Zij moesten een deel van hun weekrantsoen inleveren. De slaven pikten dit niet en legden hun werk neer. Onder leiding van slaaf Tula, besloten ze vervolgens om naar Willemstad te togen.

Tijdens deze reis naar de hoofdstad van Curaçao sloten zich steeds meer slaven aan bij de muitende slaven. Op een bepaald moment bestond de groep uit meer dan 2.000 slaven. Onderweg werden er veel vernielingen aangericht. Landhuis Hermanus en de magazijnen van Landhuis Ascencion werden platgebrand. Tevens werd plantage Hermanus leeggeroofd.

Uiteindelijk werd de groep met heel veel geweld neergeslagen door een enorme politiemacht en werden de leiders (Tula, Bastiaan Carpata en Pedro Wacao) van de slavenopstand uiteindelijk tot dood veroordeeld. Heden ten dage wordt Tula op Curaçao nog steeds als een held gezien. In Willemstad bij het Slavenmonument wordt hij derhalve geëerd.

Huidige functie

Sinds 2007 is in het hoofdgebouw van Landhuis Knip het Tula Museum (Museo Tula) gevestigd. In het museum is het plantage- en slavenleven van Curaçao op te diepen. Het museum beschikt ook over een winkeltje waar handgemaakte spulletjes te koop zijn. Daarnaast kun je in het restaurantje gerechtjes proeven van de Creools-Caribisch-Afrikaanse keuken. Het is ook leuk om deel te nemen aan een rondleiding.

Toegankelijkheid

Het terrein en het landhuis zijn toegankelijk voor het publiek.

Adres

Weg naar Westpunt z/n, Lagun. Door de aanwezigheid van bewegwijzering is het Landhuis Knip prima met de auto te bereiken, bovendien is er een officiële parkeergelegenheid aanwezig.

Terug naar het overzicht landhuizen op Curaçao.

Auto Huren Curaçao
Avis huurauto Curaçao Wil jij Curaçao verkennen? Met een huurauto van Sunny Cars huur je jouw huurauto zorgeloos!
Vliegtickets Curaçao
Vliegtickets KLM naar Curaçao Wil jij voordelig vliegen naar Curaçao? TUIfly vliegt dagelijks naar Curaçao! Boek je vliegticket voor de beste prijs!
Excursies Curaçao
Guide And Go Excursies op CuraçaoHeb jij altijd al willen zwemmen met dolfijnen op Curaçao? Boek jouw favoriete excursie bij Guide and Go!
Vakanties Curaçao
Aanbiedingen vakantie naar CuraçaoBen jij op zoek naar een leuke vakantie naar Curaçao? Bij TUI vind je altijd de beste aanbiedingen en last minutes!

Tip! Avila Beach Hotel

Zwemmen met dolfijnen Curaçao Het Avila Hotel ligt op een prachtige locatie in Willemstad en het heeft een directe ligging aan twee privé-stranden. Ideaal voor een onvergetelijke vakantie op Curaçao! Beoordeeld met een 9.3! Meer info en boeken

Tip! Zwemmen met schildpadden!

Zwemmen met zeeschildpadden op Curaçao Zwemmen met schildpadden is een wens van velen. Op Curaçao is het mogelijk om deze wens uit te laten komen! Het zwemmen met deze prachtige dieren is een ervaring die je nooit meer vergeet! Je gaat met een gids naar een privéstrand waar veel schildpadden komen. Een snorkeluitrusting is bij de trip inbegrepen. Tijdens het snorkelen worden foto's gemaakt, deze worden na afloop gratis naar je gemaild. Beoordeeld met een 5.0 uit 5.0 sterren! Meer info en boeken
  • TUI
  • De Vakantie Discounter
  • Prijs Vrij Vakanties
  • Vakantie Curacao inclusief huurauto By June
  • Vakantie Curacao D-reizen