Landhuis Ascencion

Landhuis Ascencion bevindt zich in het noordoosten van Curaçao en is een officieel monument. Vlak in de buurt van Landhuis Ascencion liggen nog twee andere historische landhuizen: Landhuis Dokterstuin en Landhuis Patrick. Landhuis Patrick is helaas vervallen tot een ruïne. De landhuizen op Curaçao worden ook wel plantagehuizen genoemd. Uiteraard is de één mooier en indrukwekkender dan de ander. Landhuis Ascencion wordt beschouwd als één van de fraaiste landhuizen van het Benedenwindse Eiland.

Beschrijving

Landhuis Ascencion is nog volledig aanwezig in zijn oorspronkelijke staat en heeft als bijnaam Shienshoen. Het lichtgeelgekleurde landhuis heeft een zadeldak met rode dakpannen. Het zadeldak telt in totaal acht dakkapellen. Aan alle vier de kanten van het landhuis bevindt zich een galerij met een lessenaarsdak. De noordelijke galerij wordt als keuken gebruikt. Landhuis Ascencion heeft een tuitvormige gevel met driehoekige topbeëindiging. Het terras wordt op twee hoeken opgesierd met lage vierkante torens. Deze torens hebben een tentdak en worden Casa di Palomba genoemd.

Landhuis Ascencion is op een prachtige manier gerestaureerd en bovendien gemeubileerd met de oorspronkelijke meubelen. Daarmee is het landhuis één van de weinige Curaçaose landhuizen waarin nog authentieke meubelen zijn te bewonderen. Op de plantage staan ook verschillende bijgebouwen waaronder magasina’s oftewel magazijnen.

Historie

Alle Curaçaose historische landhuizen zijn tussen 1660 en 1725 gebouwd. Dat is dus een periode van vijfenzestig jaar. In het landhuis woonde de zogenaamde shon oftewel de eigenaar van de plantage waarop het landhuis stond. Plantage Ascencion werd in 1672 gesticht en Landhuis Ascencion werd ook in dat jaar gebouwd. Daarmee is het één van de oudste landhuizen van Curaçao. Op Plantage Ascencion vond de verbouwing van maïs, bonen, katoen, indigo en aloë vera plaats. Daarnaast werd er op grote schaal veeteelt bedreven.

Over de naam van de plantage en het landhuis bestaat geen consensus. Sommige deskundigen stellen dat de naam Ascencion is afgeleid van het indianendorpje dat in 1624 op dezelfde locatie was gelegen. Daarnaast is er een theorie die beweert dat de naam refereert aan Asunción de María (Maria-Tenhemelopneming). Maria-Tenhemelopneming is een christelijke feestdag op 15 augustus waarbij de opneming van Maria in de hemel met lichaam en ziel wordt herdacht en gevierd.

Heuvel

Landhuis Ascencion ligt op een heuvel. Dat is niet voor niets. Bijna alle Curaçaose landhuizen liggen namelijk op verhogingen. Dat heeft meerdere redenen. Door de noordoostpassaatwind kan het landhuis dan aangenaam gekoeld worden. Daarnaast kon de shon dan goed over zijn plantage uitkijken en kon hij gemakkelijk contact maken met de omliggende landhuizen die ook op verhogingen liggen. Het kwam namelijk nogal vaak voor dat er slavenopstanden uitbraken of andere gevaren om de hoek kwamen kijken. Doordat de landhuizen min of meer boven het landschap uitsteken, konden de eigenaren in geval van gevaar en nood elkaar snel waarschuwen en zonodig maatregelen nemen.

In 1795 brak op Curaçao een gigantische slavenopstand uit. Deze slavenopstand was zelfs de grootste van de hele Caribische regio. Tijdens deze slavenopstand werden ook een aantal magasina’s van Landhuis Ascencion in brand gestoken. Het landhuis speelde daarnaast een belangrijke rol bij de Engelse aanval van 1805. Verder is het interessant om te vermelden dat Landhuis Ascencion een groot aandeel heeft in een beroemd boek van Cola Debrot: ‘Mijn zuster de negerin’. Debrot was een Antilliaans schrijver die op Bonaire werd geboren maar op Curaçao opgroeide.

Huidige functie

Heden ten dage vervult Landhuis Ascencion meerdere functies. Zo gebruikt de Koninklijke Marine het landhuis als vormingscentrum ten behoeve van oriëntatie- en bezinningscursussen voor de op Curaçao gelegerde militairen en hun gezinsleden. Op deze manier wordt er aandacht geschonken aan de cultuurverschillen tussen Nederlanders en de lokale bevolking van Curaçao. Daarnaast wordt stilgestaan bij de verkeersregels op het eiland en vele andere onderwerpen.

Iedere donderdag om 09:00 uur is het mogelijk om deel te nemen aan een rondleiding. Tijdens deze rondleiding wordt uitgebreid verteld over de geschiedenis, het leven op de plantage, de slavernij en de flora & fauna op Curaçao. Het landhuis is ook af te huren voor het weekend om er te overnachten. Onder het zadeldak bevindt zich een slaapzolder met dertig bedden. Daarnaast is het landhuis te huur voor feesten, trouwerijen en conferenties.

Toegankelijkheid

Het terrein en het landhuis zijn toegankelijk voor het publiek. Landhuis Ascencion is ook van binnen te bezichtigen. Mensen die een rondleiding willen hebben kunnen zich zogezegd iedere donderdag om 09.00 uur bij het landhuis melden.

Adres

Banda Abou z/n.

Het landhuis is heel gemakkelijk te vinden: je neemt de weg naar de Westpunt en passeert dan het dorpje Barber. Niet veel later doemt dan het indrukwekkende Landhuis Ascencion op. Er is een officiële bewegwijzering aanwezig. Bij het landhuis zijn ook officiële parkeerplaatsen beschikbaar.

Terug naar het overzicht landhuizen op Curaçao.

Auto Huren Curaçao
Avis huurauto Curaçao Wil jij Curaçao verkennen? Met een huurauto van Sunny Cars huur je jouw huurauto zorgeloos!
Vliegtickets Curaçao
Vliegtickets KLM naar Curaçao Wil jij voordelig vliegen naar Curaçao? TUIfly vliegt dagelijks naar Curaçao! Boek je vliegticket voor de beste prijs!
Excursies Curaçao
Guide And Go Excursies op CuraçaoHeb jij altijd al willen zwemmen met dolfijnen op Curaçao? Boek jouw favoriete excursie bij Guide and Go!
Vakanties Curaçao
Aanbiedingen vakantie naar CuraçaoBen jij op zoek naar een leuke vakantie naar Curaçao? Bij TUI vind je altijd de beste aanbiedingen en last minutes!

Tip! Avila Beach Hotel

Zwemmen met dolfijnen Curaçao Het Avila Hotel ligt op een prachtige locatie in Willemstad en het heeft een directe ligging aan twee privé-stranden. Ideaal voor een onvergetelijke vakantie op Curaçao! Beoordeeld met een 9.3! Meer info en boeken

Tip! Zwemmen met schildpadden!

Zwemmen met zeeschildpadden op Curaçao Zwemmen met schildpadden is een wens van velen. Op Curaçao is het mogelijk om deze wens uit te laten komen! Het zwemmen met deze prachtige dieren is een ervaring die je nooit meer vergeet! Je gaat met een gids naar een privéstrand waar veel schildpadden komen. Een snorkeluitrusting is bij de trip inbegrepen. Tijdens het snorkelen worden foto's gemaakt, deze worden na afloop gratis naar je gemaild. Beoordeeld met een 5.0 uit 5.0 sterren! Meer info en boeken
  • TUI
  • De Vakantie Discounter
  • Prijs Vrij Vakanties
  • Vakantie Curacao inclusief huurauto By June
  • Vakantie Curacao D-reizen