Landhuis Cerrito

Landhuis Cerrito staat in Willemstad in het zuidoosten van Curaçao. Het landhuis heeft twee bijnamen: Vrede en De Vrede. Vlak in de buurt van Landhuis Cerrito bevinden zich twee andere landhuizen: Landhuis Bloemhof en Landhuis Groot Davelaar.

Beschrijving

Landhuis Cerrito is uitstekend onderhouden en vrijwel volledig in zijn oorspronkelijke staat aanwezig. Het H-vormige landhuis heeft een zadeldak zonder dakkapellen. De ingang van Landhuis Cerrito is overkoepeld. Deze overkoepeling rust op vier dubbele zuilen.

Het landhuis heeft een puntgevel. In deze puntgevel is een medaillon verwerkt. Op dit medaillon staat een pot met kleurrijke bloemen afgebeeld. Landhuis Cerrito is rood gekleurd waarbij de gevelranden wit zijn. Ook de zuilen van de overkoepeling zijn wit. Landhuis Cerrito beschikt over een grote tuin met een witte poort en wit hekwerk.

Kleur van de landhuizen

Aanvankelijk werden alle landhuizen op Curaçao wit geschilderd. Om de muren af te smeren werd wit kalkpleister gebruikt. Wit weerkaatst zonnestralen waardoor het binnen in de landhuizen niet zo heet werd. Het reflecterende zonlicht veroorzaakte echter veel oogschade bij de mensen op het eiland. In die tijd waren er nog geen zonnebrillen. De uitvinding van de zonnebril vond pas in 1929 plaats.

Derhalve vaardigde de overheid van Curaçao in 1817 een verbod uit op het wit schilderen van buitenmuren van gebouwen in Willemstad en omgeving. Sindsdien kregen alle gebouwen, waaronder de landhuizen, andere kleuren. Het leeuwendeel van de landhuizen werd okergeel geschilderd. Aan het begin van de 20ste eeuw werd de wet opgeheven en mochten de gebouwen op Curaçao weer wit geschilderd worden.

Historie

Over de geschiedenis van Landhuis Cerrito is weinig bekend. Ook het bouwjaar is onbekend. Wat we wel weten, is dat Landhuis Cerrito een buitenverblijf was en dat het kon bogen op een goede kwaliteit van het putwater.

Grondwaterputten

Zoetwater was vroeger een waardevol goedje op Curaçao. Het zoute water uit de Caribische Zee is ondrinkbaar. Men haalde het drinkwater uit putten. Verspreid over het Benedenwindse Eiland bevinden zich nog veel oude grondwaterputten. In 2021 heeft een Nederlandse student van de TU Delft onderzoek gedaan naar 96 Curaçaose waterputten. Zij heeft de kwaliteit van het zoete water in deze putten geanalyseerd. Zij onderzocht hoe groot de mate van vervuiling in het putwater is en of er verzilting plaatsvindt.

Tijdens haar onderzoek stuitte zij op de nodige uitdagingen. Veel oude waterputten zijn namelijk overgroeid of afgesloten met grote putdeksels. Vroeger werden windmolens gebruikt om het grondwater in de putten omhoog te pompen. Een groot aantal van deze molens is nu vervallen of staat op instorten.

Tegenwoordig bestaan er technieken om van zout zeewater zoet drinkwater te maken. Op Curaçao staan verschillende ontziltingsinstallaties die dagelijks meer dan 50.000 kuub zeewater omzetten naar heerlijk drinkwater.

Huidige functie

Sinds 2007 is de Orco Bank in Landhuis Cerrito gevestigd. In 2016 breidde de Orco Bank uit met een modern bankgedeelte achter het landhuis.

Toegankelijkheid

Het terrein rondom Landhuis Cerrito is toegankelijk voor het publiek, het landhuis daarentegen niet. Landhuis Cerrito is goed met de auto te bereiken. Bij het landhuis is een officiële parkeergelegenheid aanwezig.

Adres

Schottegatweg Oost 159, Willemstad, Curaçao

Terug naar het overzicht landhuizen op Curaçao.

Auto Huren Curaçao
Avis huurauto Curaçao Wil jij Curaçao verkennen? Met een huurauto van Sunny Cars huur je jouw huurauto zorgeloos!
Vliegtickets Curaçao
Vliegtickets KLM naar Curaçao Wil jij voordelig vliegen naar Curaçao? TUIfly vliegt dagelijks naar Curaçao! Boek je vliegticket voor de beste prijs!
Excursies Curaçao
Guide And Go Excursies op CuraçaoHeb jij altijd al willen zwemmen met dolfijnen op Curaçao? Boek jouw favoriete excursie bij Guide and Go!
Vakanties Curaçao
Aanbiedingen vakantie naar CuraçaoBen jij op zoek naar een leuke vakantie naar Curaçao? Bij TUI vind je altijd de beste aanbiedingen en last minutes!

Tip! Avila Beach Hotel

Zwemmen met dolfijnen Curaçao Het Avila Hotel ligt op een prachtige locatie in Willemstad en het heeft een directe ligging aan twee privé-stranden. Ideaal voor een onvergetelijke vakantie op Curaçao! Beoordeeld met een 8.8! Meer info en boeken

Tip! Zwemmen met schildpadden!

Zwemmen met zeeschildpadden op Curaçao Zwemmen met schildpadden is een wens van velen. Op Curaçao is het mogelijk om deze wens uit te laten komen! Het zwemmen met deze prachtige dieren is een ervaring die je nooit meer vergeet! Je gaat met een gids naar een privéstrand waar veel schildpadden komen. Een snorkeluitrusting is bij de trip inbegrepen. Tijdens het snorkelen worden foto's gemaakt, deze worden na afloop gratis naar je gemaild. Beoordeeld met een 5.0 uit 5.0 sterren! Meer info en boeken
  • TUI
  • De Vakantie Discounter
  • Prijs Vrij Vakanties
  • Vakantie Curacao inclusief huurauto By June
  • Vakantie Curacao inclusief huurauto By June