Landhuis Gaito

Landhuis Gaito zit ingeklemd tussen de Scalaweg en Gaitoweg ten noordoosten van het centrum van Willemstad in de woonwijk Gaito. Iets ten zuidoosten van Landhuis Gaito ligt een ander monumentaal landhuis: Landhuis Bever. Dit landhuis is ouder dan Landhuis Gaito. Wat verder naar het zuiden bevindt zich nog een historisch landhuis: Landhuis Pos Cabai. Landhuis Pos Cabai werd een halve eeuw eerder gebouwd dan Landhuis Gaito.

Beschrijving

Landhuis Gaito is één van de mooiste landhuizen van Curaçao. Het landhuis is zeer goed onderhouden en ziet er uit om door een ringetje te halen. De plattegrond van het landhuis is vrijwel vierkant. Het kerngebied telt twee verdiepingen die geflankeerd worden door galerijen van één verdieping. Een zadeldak bedekt het kerngebied. Dit dak heeft aan beide zijde een dakkapel. De galerijen beschikken over een lessenaarsdak. Landhuis Gaito heeft een in- en uitzwenkende topgevel.

De daken van het landhuis zijn geplaatst tussen licht gebogen gevels. Aan de korte zijde bevindt zich de centrale deur. Op de tweede verdieping bevindt zich een deur die toegang geeft tot het balkon. Een balkon dat rust op vier Toscaanse zuilen. Aan de voor- en achterkant van het gebouw bevinden terrassen met balustrades. Naast het hoofdgebouw is een stortbak aanwezig.

Omdat het kerngebied van Landhuis Gaito zich tussen twee galerijen bevindt én het landhuis over een bijzondere gevel beschikt, heeft Landhuis Gaito een hoge bouwkundige waarde. Ook de cultuurhistorische waarde is aanzienlijk. Dit omdat het landhuis een tijdje gefungeerd heeft als één van de veehouderijen in de buurt van het Schottegat. Het Schottegat is de grootste binnenbaai van Curaçao en van grote economische betekenis.

Zoals veel historische landhuizen op Curaçao is Landhuis Gaito okergeel gekleurd en zijn de daken bedekt met rode dakpannen. De dak- en raamlijsten, deuren en Toscaanse zuilen zijn wit geschilderd.

Historie

Landhuis Gaito werd in de tweede helft van de 19de eeuw gebouwd en stond op Plantage Gaito. In vergelijking met andere Curaçaose plantages was Plantage Gaito niet zo belangrijk. Op de plantage werd tot diep in de 20ste eeuw nog vee gehouden.

Huidige functie

Landhuis Gaito is heden ten dage een kerk van de zevendedagsadventisten (Papiaments: Adventista di Shete Dia).

Sinds dat er mensen op Curaçao wonen, heeft religie een grote rol op het eiland gespeeld. Dat begon al bij de Arowakken. De Arowakken waren de oorspronkelijke bewoners van Curaçao. Het Arowakvolk was erg spiritueel waarbij natuur- en voorouderverering belangrijk waren. Zij geloofden in een hemelgod en aardgodin.

De Spaanse kolonisten introduceerden het Room-katholicisme op het ABC-eiland. Het protestantisme werd op Curaçao door de Nederlanders geïntroduceerd. Het protestantisme bestaat uit veel verschillende stromingen. De pinkstergemeente, evangelische gemeenten en de zevendedagsadventisten zijn voorbeelden van stromingen van het protestantisme die ook op Curaçao worden beleden.

Ook joden, moslims en hindoes hebben zich in de loop van tijd op Curaçao gevestigd. Op het eiland bevinden zich twee synagogen: de Mikvé Israël-Emanuelsynagoge in Willemstad is zelfs de oudste synagoge van het Amerikaanse continent. Daarnaast bevinden zich op Curaçao een hindoeïstische tempel en moskee.

Toegankelijkheid

Landhuis Gaito en het terrein zijn niet toegankelijk voor het publiek.

Adres

Scalaweg 7, Willemstad, Curaçao.

Terug naar het overzicht landhuizen op Curaçao.

Auto Huren Curaçao
Avis huurauto Curaçao Wil jij Curaçao verkennen? Met een huurauto van Sunny Cars huur je jouw huurauto zorgeloos!
Vliegtickets Curaçao
Vliegtickets KLM naar Curaçao Wil jij voordelig vliegen naar Curaçao? TUIfly vliegt dagelijks naar Curaçao! Boek je vliegticket voor de beste prijs!
Excursies Curaçao
Guide And Go Excursies op CuraçaoHeb jij altijd al willen zwemmen met dolfijnen op Curaçao? Boek jouw favoriete excursie bij Guide and Go!
Vakanties Curaçao
Aanbiedingen vakantie naar CuraçaoBen jij op zoek naar een leuke vakantie naar Curaçao? Bij TUI vind je altijd de beste aanbiedingen en last minutes!

Tip! Avila Beach Hotel

Zwemmen met dolfijnen Curaçao Het Avila Hotel ligt op een prachtige locatie in Willemstad en het heeft een directe ligging aan twee privé-stranden. Ideaal voor een onvergetelijke vakantie op Curaçao! Beoordeeld met een 9.3! Meer info en boeken

Tip! Zwemmen met schildpadden!

Zwemmen met zeeschildpadden op Curaçao Zwemmen met schildpadden is een wens van velen. Op Curaçao is het mogelijk om deze wens uit te laten komen! Het zwemmen met deze prachtige dieren is een ervaring die je nooit meer vergeet! Je gaat met een gids naar een privéstrand waar veel schildpadden komen. Een snorkeluitrusting is bij de trip inbegrepen. Tijdens het snorkelen worden foto's gemaakt, deze worden na afloop gratis naar je gemaild. Beoordeeld met een 5.0 uit 5.0 sterren! Meer info en boeken
  • TUI
  • De Vakantie Discounter
  • Prijs Vrij Vakanties
  • Vakantie Curacao inclusief huurauto By June
  • Vakantie Curacao D-reizen