Landhuis Parera ligt in de zone Parera in Willemstad op Curaçao. Curaçao wordt onderverdeeld in 65 zones. Parera is zone 54 en bestaat uit vier buurten: Arraratwijk, Parera, Arrarat en Baai Macola. Het majestueuze landhuis ligt op steenworp afstand van het Schottegat en Marinebasis Perera. Landhuis Parera heeft een monumentale status op het Benedenwindse Eiland.
De naam ‘Parera’ stamt af van de familienaam ‘Parera’. Het landhuis heeft als bijnaam Landhuis Berg Carmel. Nabij Landhuis Parera bevinden zich twee andere monumentale landhuizen: Landhuis Arrarat en Landhuis Hel (Landhuis Paradijs, Landhuis Tevredenheid, Landhuis Onverwachts).
Bovengenoemde Marinebasis Parera is een onderdeel van de Koninklijke Marine en de belangrijkste basis van de marine in Caribisch Nederland. De marinebasis omvat dokken, kantoren, werkplaatsen en trainingsfaciliteiten. Deze infrastructuur ondersteunt een breed scala aan maritieme activiteiten, variërend van onderhoud en reparatie van marineschepen tot logistieke ondersteuning voor maritieme operaties.
Landhuis Parera ligt op een heuveltop in de bebouwde kom. De kern van Landhuis Parera is rechthoekig. Het indrukwekkende pand telt twee verdiepingen met een zadeldak. De zijgalerijen hebben één verdieping en zijn in het bezit van een lessenaarsdak. De gevels zijn tuitvormig waarbij de top uit de 19de eeuw dateert.
Op de gevels van de eerste verdieping van de kern van het landhuis bevindt zich een kroonlijst. Een kroonlijst met draperie-ornamenten zien we op de gevels van de begane grond. Over de volle breedte van Landhuis Parera bevindt zich een terras met aan de lange zijde trappen. Het terras is voorzien van een balustrade.
Landhuis Parera is okergeel gekleurd met witte kroonlijsten. Ook de kozijnen en luiken van de ramen zijn wit. Het zadeldak en de lessenaarsdaken zijn bedekt met rode dakpannen. De architectonische historische waarde van Landhuis Parera is groot vanwege de uitzonderlijke eerste verdieping en het ontwerp van kroonlijsten, hekken en trappen.
Landhuis Parera werd aan het einde van de 18de eeuw gebouwd. Plantage Parera was aanvankelijk een zoutplantage. Door de eeuwen heen wordt er al zout gewonnen op Curaçao. De oorspronkelijke bewoners van Curaçao, de indianen, gebruikten zout om hun voedsel te conserveren. In de 17de eeuw begonnen de Nederlanders de zoutpannen op de grote schaal te exploiteren en het gewonnen zout te verhandelen. Aan zout werd heel veel geld verdiend; het werd niet voor niets het witte goud genoemd.
Het werk in de zoutpannen was lichamelijk enorm zwaar. Niet in de laatste plaats door de hoge temperatuur en stekende zon. Later, in de 19de eeuw, namen stoommachines het zware werk in de zoutpannen van Curaçao over.
Halverwege de 19de eeuw werden er ook geiten op de Plantage Parera gehouden. Deze veestapel was niet groot. De geiten leverden melk, vlees en huiden. Wegens tegenvallende opbrengsten werd Plantage Parera in 1844 geveild en werd het landhuis een buitenverblijf.
In Landhuis Parera is een kantoor van de Dienst Openbare Werken (DOW) gevestigd. De DOW is een dienst van de Curaçaose overheid die verantwoordelijk voor de planning, ontwikkeling en het onderhoud van de openbare infrastructuur op het ABC-eiland. Dit omvat wegen, bruggen, water- en rioleringssystemen, openbare gebouwen en andere openbare voorzieningen.
Landhuis Parera en het omliggende terrein zijn niet toegankelijk voor belangstellenden.
Abattroirweg z.n., Parera, Willemstad, Curaçao
Terug naar het overzicht landhuizen op Curaçao.