Landhuis Girouette

Landhuis Girouette bevindt zich in Saliña. Saliña is een wijk in Willemstad die ten noordoosten van het centrum ligt. Op steenworp afstand van Landhuis Girouette bevinden zich twee andere monumentale landhuizen: Landhuis Cerritio en Landhuis Jonchi. Landhuis Cerritio ligt iets ten noordwesten van Landhuis Girouette. Landhuis Jonchi bevindt zich iets ten noorden van Landhuis Girouette. De locatie van Landhuis Girouette is bijzonder: midden in de stad, maar toch heel landelijk.

Beschrijving

Landhuis Girouette is een groot landhuis waarvan de kern is uitgerust met een zadeldak. Aan de ene zijde van het zadeldak bevinden zich twee dakkapellen, aan de andere zijde drie. Aan de twee lange zijden van de kern en aan één korte zijde, bevinden zich galerijen. Deze galerijen bezitten een lessenaarsdak.

Het okergeelgekleurde landhuis heeft witte daklijsten, rode dakpannen en een tuitgevel. De raamluiken en deuren van Landhuis Girouette zijn wit met groene randen. Aan één van de lange zijde is de galerij open en geeft deze toegang tot een ommuurd terras. Dit terras strekt zich uit over de gehele lengte van de lange zijde. Het oorspronkelijke landhuis is nog volledig aanwezig en verkeert in een goede staat.

Historie

Plantage Girouette werd rond 1700 gesticht door Dirk Rijksen en is één oudste plantages van Curaçao. De plantage heette toen Plantage Rijkenberg. Sommige mensen denken echter dat de naam ‘Rijkenberg’ refereert naar de Nederlandse vertaling van de indiaanse plek waar de plantage gesticht werd. Landhuis Girouette dateert van 1890 en is daarmee één van de oudste landhuizen van het Benedenwindse Eiland. In 1973 is het landhuis geheel gerenoveerd.

Aan het einde van de 18de eeuw werd de plantage gekocht door de Fransman Jean Pierre Surhuet en verbasterde de naam tot Plantage Girouette. Girouette is Frans en betekent windwijzer of windvaan. Plantage Girouette is het enige Curaçaose landhuis met een Franse naam.

Met een grootte van 34 hectare was Plantage Girouette een grote plantage. In eerste instantie werden er op de plantage veel gewassen geteeld, later werd de plantage als lusttuin (lusthof) gebruikt. Een lusttuin is een tuin die bomen en planten bevat die de menselijke zintuigen prikkelen.

Huidige functie

Curaçao telde ooit meer dan 150 landhuizen. Daar zijn er nu nog 78 van over. De overige landhuizen zijn in de loop van tijd afgebroken of vervallen tot ruïnes. In 1954 werd de Stichting Monumentenzorg Curaçao opgericht en werden veel landhuizen gerestaureerd en gered van sloophamers. De eerste twee Curaçaose landhuizen die grondig werden gerestaureerd waren Landhuis Brievengat en Landhuis Ascencion. Tot en met de dag van vandaag worden er nog steeds historische landhuizen gerestaureerd waarbij de architecten zoveel mogelijk de oorspronkelijke bouw respecteren, maar ook nieuwe elementen toevoegen.

Heden ten dage vervult een deel van de landhuizen nog steeds de functie als woonruimte, terwijl andere een andere bestemming hebben gekregen. Dan moet je denken aan toeristische attracties, kantoren, restaurants, b&b, boutique hotels en musea. Landhuis Girouette wordt gebruikt als woonruimte.

Toegankelijkheid

Landhuis Girouette en het terrein zijn niet toegankelijk voor het publiek.

Ligging en adres

Lyraweg 47, Willemstad, Curaçao

Terug naar het overzicht landhuizen op Curaçao.

Auto Huren Curaçao
Avis huurauto Curaçao Wil jij Curaçao verkennen? Met een huurauto van Sunny Cars huur je jouw huurauto zorgeloos!
Vliegtickets Curaçao
Vliegtickets KLM naar Curaçao Wil jij voordelig vliegen naar Curaçao? TUIfly vliegt dagelijks naar Curaçao! Boek je vliegticket voor de beste prijs!
Excursies Curaçao
Guide And Go Excursies op CuraçaoHeb jij altijd al willen zwemmen met dolfijnen op Curaçao? Boek jouw favoriete excursie bij Guide and Go!
Vakanties Curaçao
Aanbiedingen vakantie naar CuraçaoBen jij op zoek naar een leuke vakantie naar Curaçao? Bij TUI vind je altijd de beste aanbiedingen en last minutes!

Tip! Avila Beach Hotel

Zwemmen met dolfijnen Curaçao Het Avila Hotel ligt op een prachtige locatie in Willemstad en het heeft een directe ligging aan twee privé-stranden. Ideaal voor een onvergetelijke vakantie op Curaçao! Beoordeeld met een 8.8! Meer info en boeken

Tip! Zwemmen met schildpadden!

Zwemmen met zeeschildpadden op Curaçao Zwemmen met schildpadden is een wens van velen. Op Curaçao is het mogelijk om deze wens uit te laten komen! Het zwemmen met deze prachtige dieren is een ervaring die je nooit meer vergeet! Je gaat met een gids naar een privéstrand waar veel schildpadden komen. Een snorkeluitrusting is bij de trip inbegrepen. Tijdens het snorkelen worden foto's gemaakt, deze worden na afloop gratis naar je gemaild. Beoordeeld met een 5.0 uit 5.0 sterren! Meer info en boeken
  • TUI
  • De Vakantie Discounter
  • Prijs Vrij Vakanties
  • Vakantie Curacao inclusief huurauto By June
  • Vakantie Curacao inclusief huurauto By June